Vlnr: Sipke Brandsma, Lily Hoekstra en Jaap Toering
Vlnr: Sipke Brandsma, Lily Hoekstra en Jaap Toering Foto: Aangeleverd

Die Dorfplatzmusikanten bestaat 15 jaar: ‘Egerländer muziek maken is topsport’

· leestijd 2 minuten Cultuur

OLDEBERKOOP - Egerländer kapel “Die Dorfplatzmusikanten” uit Oldeberkoop heeft weer een mijlpaal bereikt. De kapel bestaat dit jaar 15 jaar. Voorafgaand aan meerdere najaarsconcerten en het jubileumconcert op zondag 21 januari 2024, blikken drie leden terug. Sipke Brandsma uit Oldeberkoop, Jaap Toering uit Wijnjewoude en Lily Hoekstra uit Noordwolde zijn al vanaf de oprichting lid.

Als kapel De Klaeterjaegers uit Elsloo in 2007 opgeheven wordt, wil een aantal leden een doorstart maken. De nieuwe kapel ziet het levenslicht onder leiding van Harry de Jong uit Vledder en krijgt de naam Die Dorfplatzmusikanten. De leden besluiten zich toe te leggen op het spelen van Egerländer en Böhmische muziek. Dit is een speciale muziekstijl die voornamelijk voorkomt in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. “Ik ken deze muziekstijl vooral van onze vakanties in Oostenrijk,” vertelt Lily. “Muziek met prachtige melodische lijnen en ontzettend mooi om te spelen,” vult Sipke aan. Sipke en Jaap spelen beiden flügelhorn in de kapel, Lily speelt trombone. De kapel vraagt nog een aantal goede muzikanten erbij en als de bezetting compleet is, gaat de kapel in februari 2008 van start.

Al snel volgen er meerdere optredens en wordt “Die Dorfplatzmusikanten” een gevestigde naam in de wijde omgeving van Vledder. Behalve bij de kapel spelen Sipke, Jaap en Lily ook nog bij andere orkesten. Dit om hun ‘conditie’ op peil te houden. “Egerländer muziek maken is topsport, daarom speel ik naast Die Dorfplatzmusikanten bij nog twee andere orkesten,” zegt Jaap.

Concertreis naar Italië is hoogtepunt

Door de jaren heen groeit de kapel qua ledenaantal en heeft het inmiddels een vaste schare trouwe fans. In 2018 geeft Harry de Jong het dirigeerstokje over aan Benny Eissens uit Hoogeveen. Benny is klarinettist bij de militaire kapel Johan Willem Friso in Assen. Hij heeft veel verstand van Egerländer muziek en de drie leden zijn ook erg blij met hem. “Hij is een professional en gewoon goed,” aldus Sipke. “Wij zijn door Benny de afgelopen jaren veel groter en beter geworden,” aldus Jaap. Hoogtepunt van de afgelopen 15 jaren is voor de drie leden de concertreis naar Mühlbach in Italië in 2018. “Een prachtige ervaring en zoveel plezier gehad.” zegt Lily. Jaap voegt toe: “Zo bijzonder om bovenop een berg met elkaar muziek te maken.” Na deze reis krijgt de kapel een nieuwe repetitielocatie in Oldeberkoop, het MFA.

‘Vooral gezellig doorgaan’

Hoe de volgende 15 jaren eruit gaan zien, kan het drietal niet voorspellen. Sipke weet niet of hij over 15 jaar nog speelt, dan is hij 88. Jaap geeft aan nog wel te spelen als zijn gezondheid dat toelaat. Lily zegt: “Ik weet niet of ik er over 15 jaar nog bij ben, we zien het wel.” De gemiddelde leeftijd van de kapelleden is volgens deze drie leden “nog wel een dingetje”. Die mag best wel een stuk naar beneden vinden ze. Maar over de sfeer en de gezelligheid binnen de kapel zijn ze het alle drie ook eens: “die is geweldig!” Lily legt uit: “De enorme onderlinge verbondenheid is heel groot. Dat is altijd al zo geweest en zal niet snel veranderen.” Sipke: “Een hele prettige, gemoedelijke sfeer en laten we vooral gezellig doorgaan!”

De drie leden van het eerste uur en de andere muzikanten van de kapel gaan zich nu focussen op een aantal concerten dit najaar. De data en locaties van deze concerten kunt u vinden op de website van de kapel: www.diedorfplatzmusikanten.nl.

De Oldenhof
Tuinieren op De Oldenhof bovenal gezond en gezellig: Stichting zoekt vrijwilligers Steenwijkerland 4 uur geleden
Jeroen en Heleen Kiewiet en hun twee kinderen
Caterent Catering & Verhuur betrekt bedrijfspand aan de Eeser Gaard Partnerbijdrages Insta-Dekop 6 uur geleden
Familie Wolves
Overijsselse familiebedrijven centraal in nieuw seizoen van Oost-serie FamilieZaken Algemeen 8 uur geleden
Bettine Vriesekoop is de beste tafeltennister die Nederland ooit gehad heeft
Ouderen komen in Nationale Beweegweek in beweging: Bettine Vriesekoop opent beweegdag Sport gisteren
Afbeelding
Gemeente Westerveld neemt afscheid van burgemeester Rikus Jager Westerveld 14 mei, 15:28
Hendrik Veenstra
Hendrik Veenstra kampioen van maandagavondgroep Biljartvereniging Steenwijk Sport 14 mei, 13:30