De fractie van GroenLinks met op de voorgrond de vier stagiaires
De fractie van GroenLinks met op de voorgrond de vier stagiaires Foto: Hilda Knol

Stage lopen bij GroenLinks

· leestijd 1 minuut Politiek

STEENWIJKERLAND – Vier leerlingen van RSG Tromp Meesters hebben er voor gekozen om hun maatschappelijke stage bij GroenLinks te gaan lopen. Met een enquête gaan ze onderzoeken wat jongeren in Steenwijkerland belangrijk vinden.

Jaap Oelius uit Scheerwolde, Nena Bosch uit Giethoorn, Lynn Greuter uit Elsloo en Jilles van der Brug uit Steggerda schuiven op maandag 13 december aan bij een fractievergadering van GroenLinks Steenwijkerland om over hun onderzoeksplannen te vertellen. Ook mogen ze meepraten over de andere onderwerpen die op de agenda staan, zoals het bestemmingsplan van Vollenhove, kleine windmolens en de transitievisie warmte. Pittige kost, maar de vier jongeren luisteren geïnteresseerd en praten volop mee. “Leuk dat je als jongere ook wat te zeggen hebt en in deze stage mee kunt helpen bij een politieke partij,” zeggen Nena en Jaap. Voor Jilles is de klimaatverandering de belangrijkste reden om voor deze stage te kiezen. “Het klimaat moet drastisch veranderen en daarom vind ik het cool dat ik bij GroenLinks mee mag doen.” Lynn kreeg politiek met de paplepel ingegoten. “Ik ben er mee opgegroeid, mijn oma (Hannah van Wijngaarden, red.) zat in de Eerste Kamer.”

Enquête
De leerlingen vertellen dat ze de afgelopen weken al begonnen zijn met het opstellen van een vragenlijst. “Voel je je veilig in Steenwijkerland? Hoe kunnen we de klimaatopwarming stoppen? Wat vind je van het onderwijs? Heb je adviezen voor de overheid?” geeft Lynn als voorbeelden. Raadslid Aletta Makken legt uit dat de stagiaires in januari en februari de enquête aan jongeren in Steenwijkerland gaan voorleggen. De onderzoeksresultaten overhandigen ze daarna aan GroenLinks. “Als partij gaan we daarmee echt iets doen,” belooft Aletta stellig. Ze zou ook andere politieke partijen willen oproepen om stageplekken aan jongeren aan te bieden. “Deze jongeren voelen zich wel thuis bij GroenLinks, maar als je nou een andere voorkeur hebt, dan zou het toch mooi zijn als je ook bij het CDA of de VVD terecht kunt?” Voor GroenLinks is dit al het tweede jaar dat ze stagiaires verwelkomt. Vorig jaar hield de partij een pilot met twee leerlingen, die een onderzoek naar hoogbegaafdheid hebben gedaan.

‘Te serieus’
Op de vraag of de leerlingen later ook een carrière in de gemeentepolitiek ambiëren, is het antwoord eenduidig: “Nee.” Jilles voegt daar nog aan toe: “Het zou wel interessant kunnen zijn, maar waarschijnlijk is zo’n baan te serieus voor mij.” Als er nu verkiezingen zouden zijn, dan weten drie van de vier leerlingen al waarop ze zouden willen stemmen. “Ik heb al eens een stemtest gedaan en daar kwam D66, GroenLinks en Partij van de Dieren uit,” klinkt het.

Charity Oppers (rechts) en Paula Bierma
Gratis training Samen Dementievriendelijk in Vollenhove Steenwijkerland 13 uur geleden
Knooppunt 33 aan de Onnastraat in Steenwijk
Op maandag Workshop Fiets- en wandelapp Fietsknoop in Bibliotheek Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 13 uur geleden
Henk Holterman
Henk Holterman neemt afscheid van zijn werkzame leven bij Het Eethuisje van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 15 uur geleden
Frans en Jannie de Groot zijn beiden heel actief bij ANBO-PCOB Steenwijk -
PCOB Steenwijk is 40 jaar: 'Je kunt nog veel als je ouder bent' Steenwijk 16 uur geleden
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 18 uur geleden
Bluebettes
Noorderboog bedankt vrijwilligers wederom met spetterend feest Steenwijk 19 uur geleden
Steenwijker mannenkoor
Steenwijker mannenkoor houdt inloopavond: 'Welkom en zing mee' Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Duurzaam Willemsoord organiseert op 29 mei informatieavond over zonnepark Steenwijkerland 23 uur geleden
Sjef Damhuis houdt zijn lezing in Hoogthij
Lezing Sjef Damhuis over nazi-terreur in Steenwijk: MFC Hoogthij met 200 bezoekers twee keer uitverkocht Steenwijkerland gisteren