Harold Groenewoud (56)
Harold Groenewoud (56) Foto: Hilda Knol

Update Kopduel deel 4: in gesprek met Harold Groenewoud: ‘Als speler was ik al trainer’

· leestijd 3 minuten Sport

STEENWIJK - In deze maandelijkse rubriek ‘Kopduel’ gaat Hilda Knol in gesprek met een sportheld uit het verleden. Als vierde is dat Harold Groenewoud (56), succesvol speler en trainer bij VV d’ Olde Veste ‘54 en VV Steenwijk. 

“Over Bert Otten schreef je dat hij tien keer kampioen is geworden. Ik ben dat wel 14 of 15 keer geweest,” begint Harold Groenewoud. De meest bijzondere kampioenschappen zijn die in de seizoenen 1996/1997 en 1997/1998 als hij als trainer met Olde Veste van de vijfde naar de derde klasse promoveert. Hij is dan nog geen dertig jaar. Zijn voetbalcarriere begint Groenewoud als zesjarige bij de welpen van Olde Veste. Daarvoor had hij de kunst afgekeken bij zijn vader, die een bepalende speler was bij Movo in Oldemarkt. “Hij was een betere voetballer dan ik,” klinkt het bescheiden. Groenewoud komt in een talentvol en hecht team dat door Karel Greveling getraind wordt. “Van hem heb ik fanatisme en de wil om te winnen geleerd.” Hij begint als verdediger, maar speelt vanaf zijn elfde afwisselend als keeper en veldspeler. Totdat Groenewoud 16 jaar is, blijft het team bij elkaar en viert het meerdere kampioenschappen. Daarna vertrekken meerdere spelers naar VV Steenwijk, dat een succesvol A-juniorenteam heeft. Groenewoud blijft wel bij Olde Veste. Op zijn 17e wordt hij keeper bij het eerste. 


Bijschrift - Harold Groenewoud Foto: Hilda Knol

Gezelligheidsvereniging

Het eerste van Olde Veste is volgens Groenewoud in die tijd wel fanatiek, maar niet echt bezig om beter te worden. “We speelden in de tweede klasse van de onderafdeling (nu vierde klasse). Olde Veste was toen vooral een gezelligheidsvereniging, kaarten in de kantine vonden we ook leuk.” Het team degradeert zelfs nog naar de derde klasse. “Toen zat Olde Veste echt in de kelder.”

Na een paar jaar wil Groenewoud weer veldspeler zijn. Meteen in de eerste voorbereidingswedstrijd van het seizoen, uit bij Ens, slaat het noodlot toe. “Ik had een confrontatie met de keeper en brak mijn kuitbeen en scheenbeen.” Een jaar lang staat hij buitenspel. Daarna wordt de plaat in zijn been verwijderd en pakt hij het voetballen weer op. Anne van der Meulen vraagt de 22-jarige om bij VV Steenwijk te komen spelen. Vijf mooie jaren volgen, eerst met Farid Mojtahedi en later met Jan Brassien als trainer. “Brassien zette de organisatie goed neer en gaf ons verantwoordelijkheid,” zegt Groenewoud. Hij herinnert zich nog die keer dat hij na balverlies al in het eerste kwartier door Brassien gewisseld wordt. “En als je te diep in het glaasje had gekeken, hoefde je niet terug te komen.” Met het team dat een goede mix is van ervaring (Jan Boxum en Dick Kist) en jeugd (Berkenbosch, Los en Van der Meulen) wordt hij meteen in het eerste jaar kampioen. Het tweede jaar loopt hij net de promotie mis. Groenewoud speelt dan als verdedigende middenvelder. Ondertussen studeert hij af als docent lichamelijke oefening. Inmiddels werkt hij al dertig jaar bij SG Eekeringe, eerst als gymleraar en later als directeur. Het is een hectische tijd: “Naast mijn full-time baan was ik 20 uur per week met voetbal bezig. Dat is wel veel geweest, ik zat in een voetbaltunnel.” 


Bijschrift - Harold Groenewoud Foto: Hilda Knol

Peoplemanagement

Bij VV Steenwijk begint Groenewoud met het trainen van de A-junioren. Met dat team wordt hij ook een keer kampioen. Daarna wordt hij ook jeugdtrainer bij Olde Veste. Dat doet hem besluiten om ook weer bij de blauw-gelen te gaan spelen. Het eerste speelt dan nog steeds in de tweede klasse van de onderafdeling. “Als ik invloed op het resultaat wil hebben, dan moet ik maar gaan trainen,” besluit de 28-jarige. Nadat hij het team naar de derde klasse heeft geloodst, wordt hij met minder succes trainer bij Rouveen. “We degradeerden meteen.” Ook wordt hij regiocoach bij de KNVB. Zijn stijl van trainen vergelijkt hij met die van Guus Hiddink. “Dat is peoplemanagement; de vedetten scherp houden en zorgen dat de nummers 12, 13 en 14 aan boord blijven.” Zelf gaat Groenewoud daarna nog twee jaar het eerste van Olde Veste trainen en gaat hij weer voetballen in het tweede. En opnieuw wordt hij kampioen. ‘Een mooi toetje’, zo omschrijft Groenewoud zijn comeback in het eerste. Trainer Leo Blom vraagt de inmiddels 36-jarige voetballer. Het team promoveert daarop naar de tweede klasse. 


Harold Groenewoud bij zijn comeback op 38-jarige leeftijd - Foto: Aangeleverd

Groenewoud verlaat het team na twee jaar. Tot zijn veertigste speelt hij daarna nog in het tweede. Acht jaar later speelt hij nog vier wedstrijdjes bij de 45-plussers in de 7x7-competitie, totdat corona uitbreekt. Nu kijkt Groenewoud graag naar de wedstrijden van het eerste team. “Dat is een talentvolle groep met een goede techniek,” complimenteert hij. In 2015 is hij nog even interimtrainer bij SV Steenwijkerwold. Kort geleden is Groenewoud in de technische commissie gaan zitten bij Olde Veste en ondersteunt hij jeugdtrainers. En zo is de cirkel weer rond. 


Bijschrift - Harold Groenewoud Foto: Hilda Knol

Harold Groenewoud bij zijn comeback op 38-jarige leeftijd
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35