De kranten schrijven lovend over de snelle linksbuiten John Schokker
De kranten schrijven lovend over de snelle linksbuiten John Schokker Foto: Hilda Knol

Kopduel deel 2: in gesprek met John Schokker, der Bomber én het enfant terrible van FC Oldemarkt

· leestijd 3 minuten Sport

In deze maandelijkse rubriek ‘Kopduel’ gaat Hilda Knol in gesprek met een sportheld uit verleden. Als tweede is dat John Schokker (50), ‘Der Bomber’ én ‘het enfant terrible’ van FC Oldemarkt.

De keukentafel van John Schokker ligt vol met krantenknipsels en plakboeken die zijn moeder Catrien heeft gevuld. ‘Gave hattrick John Schokker, 4-0 zege op Farmsum’ en ‘FC Oldemarkt winnaar kerstvoetbal: John Schokker smaakmaker’ zijn een paar mooie voorbeelden van de lovende koppen. In een ander bericht wordt Schokker omschreven als ‘Der Bomber’. “Dat was een bijnaam van mij omdat ik zo hard kon schieten,” zegt de oud-voetballer lachend. Meteen voegt hij daar iets aan toe: “Maar ik had nog een bijnaam, waar ik niet trots op ben: ‘het enfant terrible’. Hij legt uit dat hij niet de gemakkelijkste speler is geweest. “Ik had een pesthekel aan verliezen en kon dan boos worden op om mijn medespelers. Maar na de wedstrijd was ik dat gauw vergeten en dronk ik een glas bier met degenen op wie ik gescholden had,” nuanceert hij.

Twee wedstrijden op zaterdag

De kleine John begint zijn loopbaan bij FC Oldemarkt samen met zijn tweelingbroer Michel bij de F-jes. Oudere broer Richard is ook lid. Hij blijkt talentvol en speelt zaterdag meestal twee wedstrijd: één bij zijn leeftijdsgenoten en één bij een hoger team. Zo mag hij als C-speler meedoen met de bekerfinale van de B’s in Nunspeet. Hoewel de wedstrijd met 2-1 wordt verloren, is het toch een van de mooiste herinneringen van Schokker uit zijn jeugd. “Het was een leuke lichting met Kees en Abel Oosterveld,” blikt Schokker terug. 

Al op zijn 17e mag Schokker aantreden in het eerste seniorenelftal. Eerst als wissel, maar al gauw verovert hij een basisplaats. De linksbenige aanvaller ontpopt zich als een snelle linksbuiten met een hard schot. En goed koppen kan hij ook. Schokker is vaak topscoorder. Trainer Herman Heskamp heeft volgens hem ooit eens gezegd: “Ik stel John altijd op, want hij kan binnen vijf minuten een wedstrijd beslissen.” Schokker maakt maar liefst drie kampioenschappen mee. “In 1990 promoveerden we via de nacompetitie naar de vierde klasse door met 2-1 te winnen van Broekland,” herinnert Schokker zich. Twee bussen vol supporters reizen daarvoor af naar Vollenhove. Schokker scoorde beide doelpunten en wordt tot ‘Man van de wedstrijd’ gekroond. “We hadden een vrij jong team met Richard Veenstra, Teunis Bakker en keeper Patrick Schoor. We hadden een paar leuke jaren samen.” Het jaar daarop degradeert het team meteen weer naar de vijfde klasse. Schokker: “Het zelfvertrouwen was weg, we wisten elkaar niet meer te vinden.” In 2001 en 2002 wordt FC Oldemarkt twee keer op rij kampioen, waarna het mag uitkomen in de derde klasse. Ook in het zaalvoetbalteam van FC Oldemarkt viert Schokker triomfen. 

Voegen of voetballen

Tijdens zijn voetbalcarrière raakt Schokker meerdere keren zwaar geblesseerd. Vier keer wordt hij aan zijn knieën geopereerd. In 2003 is hij daarom twee keer voor een langere periode uitgeschakeld. “Ook mijn oom en broer hebben kapotte knieën, wij zijn erfelijk belast,” duidt Schokker. Zijn baas, Alfred Kok, die naar alle thuiswedstrijd komt kijken, stelt hem daarna voor de keuze: “Of je blijft bij mij werken of je gaat door met voetbal.” De als voeger werkzame medewerker van Alfred Kok kiest eieren voor zijn geld en besluit in 2004 te stoppen met voetballen. Na een pauze van twee jaar, speelt Schokker nog twee seizoenen in het tweede met een brace om zijn knie. Een ontsteking aan zijn voet noopt hem ook daarmee op te houden. Na nog een poosje bij de 35-plussers te hebben gevoetbald, stopt hij definitief. Tegenwoordig slaat Schokker graag een balletje op de tennisbaan. 

Clubliefde

Naast het voetballen bij FC Oldemarkt, is Schokker nog invaltrainer geweest voor het eerste. Het pupillenteam van zijn zoon Jesse (nu 18) heeft hij twee jaar getraind. “Toen hij naar de E ging, ben ik daarmee gestopt. Vroeger was mijn vader ook onze trainer en ging het aan tafel altijd over onze prestaties, dat wilde ik niet voor Jesse,” zegt Schokker. Daarbij gaat het ook vaak over het profvoetbal, waarbij Schokker vooral een bewonderaar is van Johan Cruyff en Marco van Basten. “Mijn vader en broer waren fan van Feyenoord, ik van Ajax.” Nu Jesse in het eerste speelt, gaat hij graag de thuiswedstrijden kijken. Zijn dochter Sterre (15) zit op volleybal. In de toekomst wil Schokker zijn club blijven ondersteunen als supporter. “Nu ik sinds een jaar mijn eigen bedrijf JTS Voegwerk & Gevelrenovatie heb, wil ik er ook nog overdenken of ik sponsor kan worden,” uit ‘Der Bomber’ zijn onveranderde clubliefde.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.