Speelsters, leiders en trainers van ST FC Oldemarkt/De Blesse MO17-1 -
Speelsters, leiders en trainers van ST FC Oldemarkt/De Blesse MO17-1 - Foto: Tekst en foto: Hilda Knol

De meiden van FC Oldemarkt en De Blesse bundelen de krachten en boeken eerste bekeroverwinning

· leestijd 1 minuut Sport Insta-Dekop

DE BLESSE/OLDEMARKT - “We hadden vorige seizoen allebei een tekort aan speelsters voor een elftal en daarom hebben we na een onderlinge wedstrijd bekokstoofd dat we zouden gaan samenwerken,” vertelt leider Marian Nieuwenhuis. Het resultaat is ST FC Oldemarkt/De Blesse MO17-1. De meiden gehuld in knalroze shirts behaalden zaterdag hun eerste bekeroverwinning. 

Dinsdagavond trainen de meiden op het veld van De Blesse en donderdagavond op dat van FC Oldemarkt. Op dinsdag 10 oktober is de opkomst heel goed: 17 van de 18 speelsters geeft acte de présence. “We gaan de bal hooghouden, doe maar net of je verliefd bent op de bal,” instrueert trainer Marco Borg aan het begin van de training. Zonder morren rennen de meiden daarna vijf rondjes om het veld. Zelfstandig doen zij vervolgens in twee rijen de verdere warming-up. Hakken-billen, liezen, een sprintje trekken, geroutineerd werken ze alle onderdelen daarvan af. 

Wennen aan elkaar en veldpositie

Leiders Marian Nieuwenhuis en Jordy Kok kijken van de kant toe hoe de meiden zich in het zweet werken. Ze vertellen dat de voetbalsters in het begin nog wat moesten wennen aan elkaar en hun positie op het veld, maar dat het team steeds meer een eenheid wordt. Voor Marco Borg en collega-trainers Tessa Veurman, Angelique Braad, Iris Schoorstra en Aniek Pieterson is het een luxe situatie om over 18 speelsters te kunnen beschikken. Marian: “Zo’n groot aantal is ook wel eens lastig. We wisselen veel, maar denken na over een ander rouleersysteem om meer balans in het team te brengen.” 

Voetbaljargon

Jordy, CIOS-student, heeft de meiden goed geobserveerd tijdens de eerste zes bekerwedstrijden. “Ik zie al vooruitgang, maar er zijn ook nog wel wat verbeterpunten, zoals vooruit druk zetten, elkaar coachen en het veld klein houden.” Om al dit voetbaljargon beter uit te kunnen uitleggen, heeft hij een tactiekbord gekocht. De trainers werken goed samen met de leiders en passen hun trainingsstof naar aanleiding van hun adviezen aan. “Ik zit wel in zes verschillende appgroepen,” zeg Marco lachend.  

Roze shirt: ‘lekker meidenachtig’

De meiden zelf zijn ook blij met de samenwerking. Nina Koopman en Naomi Nieuwenhuis komen even naar de kant om daarover te vertellen. “Het samenspelen was wel even wennen,” zegt Nina. “En we moesten leren om op te schuiven en minder buitenspel te staan,” vult Naomi aan. Over welk shirt het team zou gaan dragen, was vooraf wel wat discussie. De speelsters van De Blesse wilden niet in het tenue van FC Oldemarkt en omgekeerd gold dat ook. Zo viel de keuze op een neutraal tenue. “We vinden het leuk om in een roze shirt te spelen, dat is lekker meidenachtig,” zegt Nina. Trots poseren ze even later met z’n alleen voor de foto. Samen sta je sterk, stralen ze uit. Dat komt er zaterdag, na drie verliezen en twee gelijkspelen in de beker, voor het eerst ook echt uit. VV Heerenveen wordt met 1-0 verslagen. De meiden zijn helemaal klaar voor de competitie, die op zaterdag 4 november begint.

Vorige editie Rotary Gouden Knopentocht
Op Hemelvaartsdag: De Gouden Knopentocht in disco-stijl start op de Markt in Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 7 mei, 17:00
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 7 mei, 12:10
De beeldentuin van Galerie Beeldschoon.
Bezoek het Weldadig Oord en kom genieten van Beeldschone Kunst Algemeen 7 mei, 11:30