Gwen van Isveldt (links) en Annica Koot
Gwen van Isveldt (links) en Annica Koot Foto: en tekst: Hilda Knol

Leerlingen De Twijn krijgen theaterkostuums van Annica

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Gwen van Isveldt is theater- en dramadocent op De Twijn in Zwolle. Op deze school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs zitten veel leerlingen in een rolstoel. De Steenwijkse wil hen ook graag voorzien van theaterkostuums. Haar schoonmoeder Annica Koot schiet te hulp en heeft de eerste twintig kostuums al genaaid. “Ik maak eigenlijk facades.”

De woonkamer van Annica (68) in haar huis in de Steenwijkse wijk Oostermeenthe ziet er uit als een naaiatelier. Op tafel staat de naaimachine en daarom heen liggen en hangen overal lappen stof en theaterkostuums die al af zijn. Schoondochter Gwen (32) vertelt dat ze Annica vorig jaar heeft gevraagd of ze haar trouwjurk wilde maken. Annica neemt de uitdaging aan, hoewel ze voor het laatst kleren heeft genaaid toen haar zoon klein was. Om te oefenen maakt Annica eerst andere kledingstukken voor Gwen. “De trouwjurk was prachtig,” reageert Gwen, die half maart met Timothy trouwde. “Ik vond het heel leuk dat ik zoveel kledingstukken kreeg, maar zou daar ook graag anderen blij mee willen maken.” Daarbij denkt de Steenwijkse vooral aan haar leerlingen op De Twijn, die tussen de 12 en 20 jaar oud zijn. “Ik had al wel wat theaterkleding voor de leerlingen die kunnen lopen, maar niet voor hen die in een rolstoel zitten,” legt ze uit. Ze vraagt daarom aan haar schoonmoeder of zij voor hen iets kan bedenken. 

Kleding op bestelling

Annica gaat enthousiast aan het werk en slaagt goed in haar missie. De vrouwen laten de resultaten zien. “Kijk een trouwjurk gemaakt van een sprei uit de kringloopwinkel,” zegt Annica. Haar schoondochter laat een doktersjas, een blauwe Frozen-jurk en een zwarte glitterjurk zien. Annica heeft met slimme foefjes ervoor gezorgd dat de rolstoelers de kleding eenvoudig aan kunnen trekken, zoals open mouwen en klemmetjes en strikjes om aan de eigen kleding vast te maken. “Eigenlijk maak ik facades,” klinkt het lachend. Ze voegt eraan toe dat ze ook kostuums voor lopende leerlingen maakt. “Vrienden of vriendinnen willen vaak hetzelfde aan,” verklaart ze. Annica maakt zelfs kleding op bestelling, zoals voor een meisje dat graag een roze koksjas wilde. “Ik zet ook een ideeënbus in de klas,” vult Gwen aan. De leerlingen gaan de kleding dragen tijdens theaterlessen en voorstellingen.

Zelfvertrouwen kweken

Vorige week vrijdag heeft een klas van Gwen de kostuums al gepast. Een meisje, dat de kleding aan het rek bekijkt, zegt dan: “Wat mooi, waar kan ik dat kopen?” Annica interpreteert dat als een compliment. “Als ik de kleding maak, denk ik niet in beperkingen, maar wat wel mogelijk is. Ik hoop dat de leerlingen zelfvertrouwen kweken als ze in de spiegel zien hoe mooi ze zijn.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 20 uur geleden
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport 21 uur geleden
De tuin aan de Van Goghstraat
Tuincafé op zaterdag 4 mei in Steenwijk-West Steenwijk gisteren
Charity Oppers (rechts) en Paula Bierma
Gratis training Samen Dementievriendelijk in Vollenhove Steenwijkerland 2 mei, 19:12
Afbeelding
Op maandag Workshop Fiets- en wandelapp Fietsknoop in Bibliotheek Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 2 mei, 19:00
Henk Holterman
Henk Holterman neemt afscheid van zijn werkzame leven bij Het Eethuisje van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 2 mei, 17:25
Frans en Jannie de Groot zijn beiden heel actief bij ANBO-PCOB Steenwijk -
PCOB Steenwijk is 40 jaar: 'Je kunt nog veel als je ouder bent' Steenwijk 2 mei, 15:30
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 2 mei, 13:31
Bluebettes
Noorderboog bedankt vrijwilligers wederom met spetterend feest Steenwijk 2 mei, 13:17