Anne Hiddinga
Anne Hiddinga Foto: Lucienne van der Stouwe

Anne (20) is producent van Fantasieè en de Avonturen van de Rotzooibende

· leestijd 2 minuten Cultuur

STEENWIJK - Anne Hiddinga (20) woonde nog maar een week in Steenwijk, toen ze al op Theater De Meenthe afstapte. “Ik zoek zalen om onze musical ‘Fantasieè en de Avonturen van de Rotzooibende’ op te kunnen voeren,” zei ze tegen Monique de Boer. De ambitieuze plannen van Anne maakten indruk op haar en daarom biedt De Meenthe stichting Featherhair Creations graag een podium. De fantasierijke voorstelling staat gepland voor 15 mei. 

Met haar vriend Ragnar woont Anne sinds januari in een antikraakwoning in Steenwijk-West. “We zijn hier terecht gekomen omdat we iets in het midden zochten tussen Hoogeveen, waar Ragnar werkt en Leeuwarden waar ik Forensisch Laboratoriumonderzoek studeer,” vertelt Anne aan de keukentafel. Naast haar studie is Anne producent binnen de stichting Featherhair Creations. “Ik ben artistiek en inhoudelijk verantwoordelijk voor de musicals die we maken, waarbij de cast bestaat uit acteurs die tussen de 10 en 19 jaar oud zijn,” legt ze uit. 

Het unieke van haar aanpak is volgens Monique de Boer dat Anne zich richt op acteurs die zich qua niveau bevinden tussen professionals en amateurs. “Wij willen een brug zijn voor jongeren naar een professionele baan in de musicalwereld,” aldus Anne. Daarnaast biedt ze ‘creators’ een kans. Zij houden zich onder andere bezig met het maken van kostuums, grime en decorbouw. 

Fantasierijke voorstelling
‘Fantasieè en de Avonturen van de Rotzooibende’ omschrijft Anne als een ‘fantasierijke voorstelling à la Alice in Wonderland voor het hele gezin’. De musical gaat over een jongen die verdwaalt in een fantasiewereld. Terwijl hij zijn weg terug naar huis zoekt, moet hij allerlei obstakels overwinnen. In de voorstelling zijn actuele thema’s verwerkt, zoals groepsdruk, pesten en loyaliteitsconflicten. De anderhalf uur durende voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Aan de musical werken twaalf acteurs en veertien creators mee. Zij komen uit het hele land. Eens per week repeteren zij onder leiding van professionele docenten in een centrum in Heerhugowaard.

Musical
In deze Noord-Hollandse plaats richtte Anne in 2018 het bedrijf Featherhair Creations op. Ze was toen nog maar 16 jaar oud. Daarvoor was ze al jaren lid van een musicalvereniging. “Toen ik in de eindexamenklas van de havo zat, wilden we graag eens zelf een musical maken en alles zelf regelen,” vertelt ze. Het resultaat daarvan was de musical ‘Zoals het wordt verteld’, dat Featherhair Creations in 2019 in de Theater Cool in Heerhugowaard opvoerde. Die musical ging over een jongen met problemen en een meisje dat kanker kreeg. Dat verhaal werd eerst vanuit het perspectief van de jongen verteld en daarna vanuit het perspectief van het meisje.

In 2020, toen Featherhair een stichting werd, was Anne al weer druk bezig met de tweede musical ‘Fantasieè en de Avonturen van de Rotzooibende’. Vanwege corona is het niet gelukt om die op te voeren. Nu is de producente weer opnieuw begonnen met nieuwe acteurs en nieuwe creators. “We zitten nu vol, maar als jongeren interesse hebben om aan volgende producties mee te werken, dan mogen ze mij mailen “ voegt Anne daar enthousiast aan toe. “Als er veel jongeren reageren, dan kan ik fondsen aanschrijven en zeggen dat er veel animo in Steenwijk is van jongeren, die op hoog niveau musicals willen maken.” 

Lesmateriaal
Naast musicals produceren, houdt de stichting zich trouwens ook nog bezig met het maken van lesmateriaal, waarmee leerkrachten met leerlingen aan de slag kunnen gaan met de thema’s uit de musicals. Anne bekijkt nog of ze het lesmateriaal ook aan Steenwijkse scholen kan aanbieden. Jongeren die aan de volgende musical ‘Vlucht’ over de Tweede Wereldoorlog willen meewerken, kunnen mailen naar: featherharicreations@outlook.com

Kaarten voor de musical van 15 mei 2022 via: www.demeenthe.nl.

Tussentijdse voorstelling van 'Fantasieè en de Avonturen van de Rotzooibende' in 2021
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Arnold Struik jr. neemt de leiding in Jos Verheijen Memorial driebandentoernooi Sport 10 uur geleden
Olde Veste - Jubbega
Bestuur Olde Veste doet hernieuwde oproep aan KNVB: 'Door Jubbega uit de competitie te nemen beloon je de club' Sport 12 uur geleden
Jan Vayne en Adriaan Stoet
Wiedenconcert met Jan Vayne en Adriaan Stoet Cultuur 12 uur geleden