Ingenet van Popta
Ingenet van Popta Foto: Hilda Knol

Ingenet van Popta wint gedichtenwedstrijd Kopje Cultuur

· leestijd 2 minuten Cultuur

STEENWIJK - Ingenet van Popta (70) heeft de gedichtenwedstrijd van Kopje Cultuur gewonnen met het gedicht getiteld Later. Kopje Cultuur schreef de gedichtenwedstrijd in september uit en gaf de deelnemers de opdracht mee om de frase Domweg gelukkig uit het beroemde gedicht De Dapperstraat uit 1947 van J.C. Bloem te verwerken in een eigen gedicht.

Een jury vanuit Kopje Cultuur en de Stichting J.C. Bloem-Poëzieprijs beoordeelde de gedichten van de tien inzenders. Voorzitter Luc Greven, Frans van der Velden en Theo van de Bles waren onder de indruk van de kwaliteit van de ingezonden gedichten. In het juryrapport verwoordden zij dat met: ‘Kennelijk inspireert Bloem’s Domweg gelukkig direct tot vergelijkbare weemoed en ook lichtheid. We herkennen bij veel van de deelnemende dichters de sfeer die Bloem heeft willen oproepen.’ In het winnende gedicht van Ingenet waarderen zij de eerste regels, waarin de dichteres de lezer meteen in de nostalgische sfeer trekt en de keuze voor de voor ieder voorstelbare domweg gelukkigste plek op aarde: bij vader voorop de fiets. De jury roemt verder de dreiging in het gedicht en de ‘Bloem-waardige’, harde overgang aan het eind.

Speciale pen
Ingenet schrijft al vanaf haar tienerjaren gedichten en korte verhalen. Als kleuterjuf schreef ze in de schoolkrant de bijzondere uitspraken op van haar leerlingen en als moeder maakte ze voor haar drie dochters leefboeken. Aan de VUSO in haar woonplaats volgde zij een schrijfcursus Autobiografisch Schrijven. Met enkele medecursisten en cursusleidster Maddy de Bruin uit Kraggenburg vormt zij nu nog steeds een schrijfgroep. In 2001 verscheen een gedicht van haar over De Grote Kerk in de bundel Gedichten van eenen hooge en heerlijcken spitse. Haar pennenvruchten schrijft ze op met een speciale pen, waar niemand aan mag zitten. Over hoe haar gedichten tot stand komen, zegt ze: “Ik schrijf eerst wat woorden op, waarna ik daar tijdens de afwas over nadenk. Later bundel ik ze en groeit hieruit langzamerhand een gedicht.”

Geborgen
Over haar gedicht Later vertelt Ingenet dat het over haar vader gaat, die overleed toen zijzelf nog maar tien jaar oud was. “Later gaat over de mooie herinnering die ik heb aan de fietstochten die we samen maakten. Ik zat op de stang en voelde me heel geborgen bij hem.” Ze werd uit logeren gestuurd en van de begrafenis weggehouden. “Dat was goed bedoeld, maar ik heb er wel veel last van gehad,” blikt ze terug. Het mooie van dichten is volgens haar dat ze er gevoelens in kwijt kan en de schoonheid van situaties daarin kan weergeven. Ingenets dochter merkte op dat het gedicht haar ontroerde. Anderen zeiden: “Ik zie het gewoon: dat meisje in haar witte jurkje op vaders fiets.” “Mooie complimenten,” aldus Ingenet.

De Steenwijkse leest graag gedichten van bekende dichters. Haar lievelingsgedicht is Liedje van Judith Herzberg. De gedichten van J.C. Bloem heeft ze ook gelezen en zijn graf in Paasloo bezocht. Op de dag van de prijsuitreiking zag Ingenet in de bibliotheek de verzamelbundel Domweg Gelukkig in de Dapperstraat liggen. “Een mooi voorteken,” zegt ze lachend. Als prijs voor het winnende gedicht heeft de Steenwijkse twee dinerbonnen ontvangen. Later staat hiernaast afgedrukt.

Later

Ze zou zo graag
Nog eens een keer
- een keertje maar -
Klein willen zijn
Willen zitten
Tussen zijn twee armen
Voor op de fiets
Veilig en geborgen
Domweg gelukkig
Nog onwetend
Van later

En dan willen
Zwaaien
Zwaaien in
Haar witte zomerjurkje
Naar de mensen
Op straat
En de vogels
In de lucht

Maar nu
Is ze groot
Haar vader dood
En ze weet ook
Van later

Ingenet van Popta

Arend en Willy van Dalsem met burgemeester Rob Bats
Echtpaar Arend en Willy Van Dalsem-Remmelts is 65 jaar getrouwd Steenwijk Insta-Dekop 18 uur geleden
Doorbraak van de Kamperdijk, 1825
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
2023 stabiel jaar voor Vitens, ondanks weersextremen Algemeen 18 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.