Fossielen
Fossielen Foto: Aangeleverd

Lezing over fossielen in de Noordzee

Steenwijk

STEENWIJK - Jelle Reumer geeft op donderdag 17 november in De Zuidwester een lezing over fossielen uit de Noordzee. Hij is hier op uitnodiging van het IVN en KNNV.

De Noordzee is een groot sedimentair bekken dat zich in loop van vele miljoenen jaren vulde met sediment. Voornamelijk afkomstig van grote rivieren vormt dit sediment de bron van veel fossielen. In de lezing zal Reumer het hebben over fossielen die aan de rand van het bekken worden gevonden, vooral in Zeeland, waar Miocene groenzanden een rijke fauna met voornamelijk walvissen opleveren. Meer naar het centrum van het bekken worden jongere sedimenten gevonden, vooral uit de tijd dat de Noordzee droog lag: de dieren van de mammoetsteppe: wolharige mammoet, neushoorn, diverse andere herbivoren, als ook hyena’s,  beren, leeuwen en de sabeltandtijger. 

Enthousiaste amateurs

Voor de vondsten zijn we grotendeels afhankelijk van de inbreng van de vele enthousiaste amateurs die ons land telt, die met hun gezamenlijke inspanning een belangrijke bijdrage aan de wetenschap leveren.

De lezing is gratis voor leden van IVN en KNNV en € 2,00 voor niet leden. Aanmelden: per email voorzitter@noordwesthoek.knnv.nl.

Afbeelding
De energiecoach vertelt: ventileren blijft noodzakelijk: Zorg voor een gezond binnenklimaat Steenwijkerland 7 uur geleden
Afbeelding
Donderdag 30 mei a.s.: speeddaten met VSBfonds voor financiering sociale projecten in Overijssel Algemeen 9 uur geleden
Aanvallende actie van Jason Huisman
Update: Olde Veste wint laatste competitiewedstrijd tegen Alcides met 3-1 Met foto- en videoverslag 10 uur geleden