Kunstwerk van Tilly Buij en Gerard Groenewoud
Kunstwerk van Tilly Buij en Gerard Groenewoud Foto: Aangeleverd

Tilly Buij en Gerard Groenewoud bijten spits af in reeks lezingen Kunst in de openbare ruimte

Cultuur

STEENWIJK - Tilly Buij en Gerard Groenewoud komen op 16 november naar De Meenthe om een lezing te geven met als thema: ‘Ruimte scheppen voor de verbeelding’. Het kunstenaarsechtpaar is hier op uitnodiging van de Commissie Beeldende Kunst Steenwijkerland (CBK). Het is de eerste lezing in een reeks van zes lezingen.

De samenwerking van Tilly Buij en Gerard Groenewoud komt voort uit hun eerdere deelname aan de kunstenaarsgroep De Vier Evangelisten (1983-1994). Met gebundelde krachten werden in korte tijd grootschalige installaties en kunstwerken vervaardigd, vaak van afvalmaterialen. In eerst instantie werkten ze binnen het alternatieve circuit van leegstaande fabrieken en theaters, later in diverse musea en in opdracht voor de openbare ruimte. Uitgangspunt was het zoeken naar de betekenis van kunst en het creëren van een esthetische totaalbeleving.

Dubbelzinnigheid

In hun oeuvre als duo Groenewoud/Buij (sinds 1988) is de directe relatie tussen locatie, gebruikers en kunsttoepassing eveneens aanwezig, net als het filosofische, open en humoristische karakter van het werk. De werken die ze maken kenmerken zich door een diversiteit aan stijlen en materialen, die bij nader inzien eenzelfde doel blijken te dienen: het scheppen van ruimte voor de verbeelding. Soms letterlijk, door meerdere beelden in een bepaalde enscenering tegenover elkaar te stellen, vaak ook door een spel van vormen en betekenissen die tot associeren en fantaseren verleiden. Het materiaal en de combinatie van beeldelementen geven elk werk een vreemde dubbelzinnigheid, waarmee in feite steeds iedere bewering tussen haakjes wordt gezet. 

Later in het seizoen volgen nog vier andere toonaangevende kunstenaars: André Dekker (14-12), Frank Havermans (11-1), Marc van Vliet (15-2), Florentijn Hofman (15-3) en Titia Ex (12-4).  

Aanvang: 20.15 uur, kaarten: www.demeenthe.nl.