Marian Hofstra van Fietsknoop legt de werking van de app uit
Marian Hofstra van Fietsknoop legt de werking van de app uit Foto: Wilbert Bijzitter

Fietsknoop geeft workshop plannen met de fiets- en wandelapp

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - Bibliotheek Steenwijk heeft het nieuwe fietsseizoen op 11 april al afgetrapt met een mooie fietsroute door de regio. Vorige maandag bood de bibliotheek fietsliefhebbers een workshop om nog meer van het fietsen te kunnen genieten. Marian Hofstra en Marcel van Veelen van de digitale planner Fietsknoop legden uit hoe je met hun app een fiets- of wandelroute kunt uitzetten langs de groen-witte bordjes met fietsknooppunten.

De deelnemers in Steenwijk beleven een primeur. Zij zijn de eerste fietsers aan wie de medewerkers van Fietsknoop in een workshop uitleggen hoe hun app werkt. Eerst krijgen zij te horen hoe het netwerk van fietsknooppunten is ontstaan. Ze worden aangeduid met witte bordjes met groene cijfers. Hofstra: “Eind jaren 80 sloten de mijnen in Vlaanderen. Mijningenieur Hugo Bollen wilde daar de economische malaise verminderen door het toerisme te bevorderen. Hij bedacht een systeem om zelf fietsroutes samen te stellen door middel van genummerde ‘knooppunten’.” Zo ontstaat het eerste fietsknooppuntennetwerk rondom Hasselt in Vlaanderen. Al gauw daarna krijgen ook de Nederlandse provincies Limburg en Noord-Brabant fietsknooppunten. “En sinds 2013 is heel Nederland bedekt,” vervolgt Hofstra. Die knooppuntennetwerken worden beheerd door regionale routebureaus.

Fietsknoop

Om fietsers te helpen mooie routes uit te stippelen bedenkt Marcel van Veelen een digitale planner. Deze planner komt in 2007 online op een website, www.fietsknoop.nl en in 2010 wordt de planner als zelfstandige app uitgebracht, de allereerste navigatie-app in Nederland. Van Veelen: “Eerst deed ik dat als hobby naast mijn werk, maar toen de app steeds vaker gedownload werd (inmiddels 2 miljoen keer, red.), heb ik er mijn werk van gemaakt.” Hofstra werkt sinds 2015 voor Fietsknoop.

Altijd up to date

Tijdens de workshop leren Hofstra en Van Veelen eerst hoe de deelnemers de app kunnen downloaden. Hofstra vult aan: “Daarna zijn we heel praktisch bezig geweest en hebben we met een powerpointpresentatie uitgelegd hoe je de juiste locatie op de kaart kunt vinden, hoe je een fietsroute kunt plannen en hoe je die op kunt slaan.” De deelnemers zijn leergierig en stellen veel vragen over het gebruik van de gratis app. Na afloop verzucht een deelneemster: “Ik durfde nooit met een app op pad te gaan, maar nu ben ik niet meer bang.” Ook de anderen geven aan dat ze nu met vertrouwen zelf een route kunnen uitstippelen met de app. Een papieren kaart hebben ze dus niet meer nodig. “Wij geven ook geen papieren kaarten uit, want die zijn meteen verouderd, onze digitale kaart daarentegen is altijd up to date,” verzekert Hofstra. Mocht een gebruiker een fout op een kaart in de app ontdekken, dan kan hij of zij die mailen naar info@fietsknoop.nl. Staat er een fout op een bordje dan kun je dat melden op www.meldpuntroutes.nl. De regionale netwerkbeheerder zal de fout daarna herstellen. In de regio van Steenwijk is dat Visit Oost.

Nieuw knooppunt 33 in Steenwijk

Als startpunt kunnen fietsers in Steenwijk bijvoorbeeld knooppunt 30 aan het Woldmeenthepad of knooppunt 19 op het kruispunt Kallenkote en Oerthepad nemen. Het dichtst bij Bibliotheek Steenwijk is knooppunt 33. Dat knooppunt is net nieuw. Afgelopen voorjaar is het geplaatst. Je vindt het bij het kruispunt Nieuw Onnastraat met Westwijkstraat. 

Samen op de fiets

Ga je liever met een groep op stap, sluit je dan aan bij de fietsgroep ‘Samen op de fiets’ van Bibliotheek Steenwijk. Elke donderdag gaat die groep vanaf 13.30 uur van start. Deelname is gratis. Zie: www.bibliotheekkopvanoverijssel.nl/agenda..

Door Hilda Knol

Afbeelding
Aanvallende actie van Jason Huisman
Update: Olde Veste wint laatste competitiewedstrijd tegen Alcides met 3-1 Met foto- en videoverslag 15 uur geleden
Bas Nijhuis
Bas Nijhuis volgt Overijsselse Olympische sporters in eigen Oost-serie 'Bas naar de Spelen' Sport 15 uur geleden
Diner en Blanc
Laatste kaarten in de verkoop Diner en Blanc Steenwijk 19 mei, 18:33