Steenwijkerland scoort een 8,1 wat rust betreft
Steenwijkerland scoort een 8,1 wat rust betreft Foto: Henk de Nekker

Tytsjerksteradiel is de rustigste gemeente van Nederland, Steenwijkerland en Westerveld ook rustig

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

Tytsjerksteradiel is de rustigste gemeente van Nederland. Deze gemeente scoort in onderzoek een 8,8. Steenwijkerland en Westerveld hebben ook een bovengemiddeld rapportcijfer, respectievelijk 8,1 en 8,3. Het landelijke gemiddelde is 7,4. 

Inwoners hebben in Tytsjerksteradiel nauwelijks te maken met criminaliteit en geluidsoverlast van bijvoorbeeld buren, autoā€™s en vliegverkeer. Friesland is bekroond tot rustigste provincie van Nederland: nergens wordt - gemiddeld gezien - zo weinig overlast gemeld Ć©n ervaren als in deze noordelijke provincie. Dit en meer blijkt uit onderzoek van FBTO, gebaseerd op data van de politie, het CBS, het RIVM en het KNMI.

In het onderzoek van FBTO worden alle 345 Nederlandse gemeenten met elkaar vergeleken op basis van overlastmeldingen en -ervaringen van 2019 tot en met 2021. Alle onderzoekswaarden worden vervolgens in de analyse onderverdeeld in drie verschillende categorieƫn: geluidhinder, criminaliteit, overige overlast en de kans op storm.

Veel Friese gemeenten in top 10

Naast Tytsjerksteradiel blijkt ook de regio Twente een geschikte plek voor mensen die van rust houden. Van de 14 gemeenten in de regio scoren er 8 een cijfer 8 of hoger. De Overijsselse gemeenten Dinkelland (regio Twente) en Dalfsen staan met een 8,7 op een gedeelde nummer twee in de lijst. Haarlem is met een cijfer van 7,2 de rustigste grote stad met tenminste 150.000 inwoners.

Overijssel 

Overijssel is een rustige provincie vergeleken met andere Nederlandse provincies. Met een eindcijfer van 7,8 zit Overijssel hoger dan het landelijke gemiddelde van 7,4. Maar liefst 18 van de 25 Overijsselse gemeenten scoren bovengemiddeld. 

De top 5 rustigste gemeenten van Overijssel is: 

  • 1. Dalfsen: 8,7 
  • 2. Dinkelland: 8,7 
  • 3. Tubbergen: 8,6 
  • 4. Zwartewaterland: 8,6 
  • 5. Haaksbergen: 8,4. 

Steenwijkerland scoort ook hoog met een 8,1. De minst rustige gemeente van Overijssel is Almelo met een 6,2 als eindcijfer. Ook Deventer en Enschede scoren laag: 6,7.

Drenthe

Drenthe is een rustige provincie vergeleken met andere Nederlandse provincies. Met een eindcijfer van 7,9 zit Drenthe hoger dan het landelijke gemiddelde van 7,4. 

Maar liefst 9 van de 12 Drentse gemeenten scoren bovengemiddeld, waarvan de volgende zelfs een 8 of hoger binnenslepen: 

  • 1. Borger-Odoorn: 8,4 
  • 2. Aa en Hunze: 8,3 
  • 3. Westerveld: 8,3 
  • 4. Meppel: 8,1 
  • 5. Midden-Drenthe: 8,1 
  • 6. Tynaarlo: 8,1 
  • 7. De Wolden: 8,0

De minst rustige gemeente van Drenthe is Hoogeveen met een 7,3 als eindcijfer. Dit is de enige gemeente in Drenthe die onder het landelijke gemiddelde scoort.

Roosendaal is onrustigste gemeente

Niet alle gemeenten scoren even goed in het onderzoek. Roosendaal komt uit de bus als de minst rustige gemeente van Nederland, met het eindcijfer 4,5. In Roosendaal worden relatief veel meldingen gedaan van drugs- en drankoverlast en auto gerelateerde criminaliteit. Bovendien ervaren inwoners er relatief veel geluidhinder van treinen.

Naast Roosendaal zijn Amsterdam (eindcijfer 4,7) en Ouder-Amstel (eindcijfer 4,9) de minst rustige gemeenten van Nederland. Inwoners ervaren hier meer overlast dan elders in het land.

Meer informatie over waar in Nederland de rustigste gemeenten liggen, is te vinden op: https://www.fbto.nl/verzekeringen/berichten/rustigste-gemeente-van-nederland.