Passage afdeling Oldemarkt/Paasloo
Passage afdeling Oldemarkt/Paasloo Foto: Aangeleverd

Doek valt voor Passagevrouwen Oldemarkt-Paasloo

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

OLDEMARKT/PAASLOO - Na 53 jaar heeft christelijke vrouwenbeweging Passage, afdeling Oldemarkt-Paasloo, besloten met haar activiteiten te stoppen.

De gemiddelde leeftijd van de leden is in de loop der jaren toegenomen. De aanwas van nieuwe, jonge leden is gering, waardoor Passage vergrijst. Er zijn nog vijfentwintig leden waarvan het grootste deel geen actieve rol meer heeft of kan spelen. Vacatures binnen het bestuur kunnen niet meer worden ingevuld. In het voorjaar is tijdens een extra ledenvergadering besloten de vereniging aan het eind van het jaar op te heffen. Het is een hard gelag voor iedereen en zeker voor diegenen die al tientallen jaren lid zijn. Toch is er nog een klein lichtpuntje: de leeskring van Passage gaat ‘gewoon’ door.

Historie

In 1969 kwam er vanuit de CBTB (Christelijke Boeren- en Tuinders Bond) een verzoek om in Oldemarkt (zoals in veel plaatsen in Nederland) een zelfstandige vereniging voor plattelandsvrouwen op te richten.

Doel van de Christelijke Plattelandsvrouwen Bond was de positie van de vrouw op het platteland en in het boerenbedrijf te verbeteren door scholing op christelijke grondslag. Daarbij kwamen onderwerpen aan bod zals boerenvrouwen en loonarbeid, opvoeding, huishoudkunde en hygiëne, landbouwpolitiek en literaire vorming. Vanaf de jaren zeventig kwam daar nog bij de organisatie van hulp aan boerinnen in ontwikkelingslanden.

Ruilverkaveling, computercursussen en onderwijsvernieuwingen werden besproken in al die jaren. Vele sprekers kwamen naar Oldemarkt om een lezing te houden over christelijk-maatschappelijke onderwerpen. Daarnaast organiseerde de vereniging veel uitjes, waarover de leden nu nog regelmatig praten.

In 1999 fuseerde de landelijke CPB met de Nederlandse Christelijke Vrouwenbond. De vrouwenvereniging die toen ontstond kreeg de naam Passage, christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging. 

De laatste jaren werd het steeds moeilijker om nieuwe bestuursleden te vinden. De huidige bestuursleden zijn bijna allemaal voor de tweede, derde of zelfs vierde keer in het bestuur gekozen. 

Afscheidsavond

Op 25 november 2022 zullen de leden, tijdens een bijzondere bijeenkomst, voor de laatste keer bij elkaar komen. Daar zal zeker stil gestaan worden bij alle activiteiten en mooie herinneringen worden opgehaald.

Terugkijkend op 53 jaar CPB/Passage overheerst dankbaarheid voor de vrouwen die zich hebben ingezet om de vereniging op te richten, maar ook steeds weer beschikbaar waren voor het bestuur of commissies. 

Dankbaarheid voor het vele dat geleerd is tijdens de lezingen, trainingen of workshops. Dankbaarheid voor de onderlinge vriendschap. Er is altijd in een goede harmonie samengewerkt.

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 11 uur geleden
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 13 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 15 uur geleden