Willy en Jantje
Willy en Jantje Foto: Aangeleverd

Oldemarkt herbeleeft haar geschiedenis dankzij Willy en Jantje

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

OLDEMARKT - Plaatselijk Belang Oldemarkt bedankt Willy Prescher en Jantje Brouwer-Middelhof. Dank zij hen herbeleeft Oldemarkt haar geschiedenis.

Wat is het prettig wanneer je weet wat je afkomst en je geschiedenis is. Zo ook met je huidige of oude woonplaats. Terug naar je roots. De Oldemarktse Willy Prescher vond dit ook en spaarde zo veel oude foto’s. Juist door haar vrijwilligerswerk bij een hospice kwam ze er achter dat je velen en speciaal oudere mensen een plezier kunt doen om met hen mee te gaan in hun verleden. Om deze hobby uit te breiden richtte ze samen met Anneke Veurman de facebooksite: ‘Old Oldemarkt’ op. Een site waar je gratis lid van kunt worden en zo mee kunt genieten van de historie van het dorp Oldemarkt.

Feest van herkenning

Nadat Anneke zich meer bezig ging houden met de site ‘Old Paasloo’, kreeg Willy van verschillende families oude foto’s om te plaatsen. Ook werd ze door Jantje Brouwer benaderd om de door jaren verzamelde talrijke krantenknipsels (een hobby van haar zoon Bert) te publiceren. Een verzoek dat later voor veel Oldemarkers een feest van herkenning werd. Zo komt het voor dat mensen op leeftijd `s morgens al de computer aanzetten om te kijken welke historische gebeurtenissen van Oldemarkt er nu weer op staan. 

Oldemarkt gaat met de tijd mee

De geschiedeniscanon van Oldemarkt laat je mee gaan in het verenigings- en geloofsleven, de basisscholen, de verschillende winkels en bedrijven die het dorp rijk is geweest. Oude huizen en straten, de afkomst van wijken, en gebieden. Het laat zien dat Oldemarkt in de laatste eeuw niet stil heeft gezeten en een druk en verrassend bestaan heeft gehad. Het laat je ervaren hoe het dorp ontwikkeld is en voortdurend met de tijd mee gaat en het laat je voelen dat de dorpsbewoners zich prettig voelen in hun Oldemarkt. 

Voor het vele werk dat op de site ‘Old Oldemarkt’ verschijnt wil Plaatselijk Belang Oldemarkt de beide dames hartelijk danken en hun een cadeaupakket van DA-Margo overhandigen met de wens uit te spreken dat de inwoners nog vaak wat te zien krijgen over de geschiedenis van hun dorp. 

Afbeelding
Duurzaam Willemsoord organiseert op 29 mei informatieavond over zonnepark Steenwijkerland 6 uur geleden
Sjef Damhuis houdt zijn lezing in Hoogthij
Lezing Sjef Damhuis over nazi-terreur in Steenwijk: MFC Hoogthij met 200 bezoekers twee keer uitverkocht Steenwijkerland 8 uur geleden
Afbeelding
Oldtimer Festival Vollenhove is op zaterdag 11 mei Steenwijkerland 22 uur geleden
Afbeelding
Arnold Struik jr. neemt de leiding in Jos Verheijen Memorial driebandentoernooi Sport 1 mei, 13:36
Olde Veste - Jubbega
Bestuur Olde Veste doet hernieuwde oproep aan KNVB: 'Door Jubbega uit de competitie te nemen beloon je de club' Sport 1 mei, 12:12
Jan Vayne en Adriaan Stoet
Wiedenconcert met Jan Vayne en Adriaan Stoet Cultuur 1 mei, 12:02