Joost Monninkhof verzamelt zwerfafval in Giethoorn
Joost Monninkhof verzamelt zwerfafval in Giethoorn Foto: Bertha van Dijk

Heel Steenwijkerland schoon: Doe zaterdag 18 maart mee met de Landelijke Opschoondag

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Zaterdag 18 maart is het weer Landelijke Opschoondag. Op deze dag houdt heel Nederland een grote voorjaarsschoonmaak van straten, pleinen en buurten. Ook in Steenwijkerland komen de zwerfvuilteams van Stichting Duurzaam Steenwijkerland in actie. Onder andere in Steenwijk, Oldemarkt, Giethoorn en Vollenhove. Zo gaat iedereen met een mooie, schone straat het voorjaar in.

Ergernis
Zwerfvuil staat in de top 3 ergernissen. Maar liefst 95% van de Nederlanders ergert zich hieraan. Bovendien kost het de overheid ruim 300 miljoen euro per jaar om op te ruimen. Gelukkig kunnen we hier samen wat aan doen, want zwerfvuil voorkomen begint bij jezelf.

Veel afval vergaat niet
Als je goed om je heen kijkt, zie je regelmatig afval liggen. Veel van dit vuil vergaat niet. Een bananenschil kan wel 1 tot 3 jaar overleven in de natuur. Kauwgom doet er minstens 20 jaar over. En een blikje vergaat nauwelijks. Niet-natuurlijke materialen worden uiteindelijk piepkleine deeltjes. Die komen terecht in de bodem en in het water, en daarmee ook in ons eten.

Elke dag beter
Regelmatig schoonhouden is een goede manier om een plek afvalvrij te houden. Joost Monninkhof verzamelt afval in Giethoorn: ‘Zwerfvuil zie ik elke dag en daarin neem ik graag het initiatief. Een vuilniszak zit standaard in mijn jaszak. Door het op te ruimen hoop ik dat het oproept om er niet meer bij te gooien. Je laat elke dag iets beter achter dan je het gevonden hebt. Dat vind ik heel mooi.’

Opruimtips van een pro
Zaterdag 18 maart gaat Joost ook op pad: “Niets is zo irritant als een dicht waaiende zak, dus neem een afvalzakring mee. En een omgeving kan schoon lijken, maar kijk verder om je heen. We wonen in een waterrijke omgeving en de meeste troep haal ik met een hark uit sloten. Denk aan flesjes, handschoenen van het tanken, snoeppapiertjes en blikjes. Zo houden we de omgeving écht schoon.”

Doe mee
Ook bijdragen aan een schone leefomgeving? Sluit je aan bij één van deze zwerfvuilteams:

  • Steenwijk - Infopunt Duurzaam Doen - Kerkstraat 4 
  • Oldemarkt - Family Het Hof - Hoofdstraat 2
  • Giethoorn - Grachthof - Binnenpad 54 
  • Vollenhove - Pand 17 - Weg van Rollecate 17A 

Om 9.30 uur is de inloop en om 10.00 uur wordt gestart met het verzamelen van zwerfafval. In Giethoorn is de start om 10.30 uur.

Stel zelf een team samen
Geen team in de buurt? Stel er zelf één samen en laat dit weten via info@dzst.nl. Je krijgt dan opruimsets in bruikleen van Stichting Duurzaam Steenwijkerland. Deze setS bestaan uit een grijper, handschoenen, hesje en vuilniszakken. 

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35