Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Eerste insectenhotel geplaatst in Tuk

Steenwijkerland

TUK -  Dit voorjaar worden er door Stichting Duurzaam Steenwijkerland vijf grote insectenhotels geplaatst in de gemeente Steenwijkerland om de biodiversiteit te vergroten. Woensdag 12 april om 15.00 uur wordt het eerste XL insectenhotel geopend door natuurfotograaf Philip Friskorn bij de Schutterswoerthe in Tuk. Vanmiddag al hebben vrijwilliger Nienke Jelsma en de energiecoaches Martin Jelsma en Roland Heerschop het hotel neergezet. 


Het insectenhotel staat, nu nog het informatiepaneel Foto: Aangeleverd

Het was voor het viertal een pittige klus om het grote en zware insectenhotel te plaatsen, maar na even flink doorzetten, stond het er toch al na een half uur. Naast het insectenhotel zetten de vrijwilligers ook nog een informatiepaneel neer. Het hotel is gemaakt door de Stichting JY uit Vollenhove van hergebruikt materiiaal, zoals dennenappels, bamboestokjes, mos en duurzaam hout. Het terrein rondom het hotel aan de Schutterswoerthe wordt verder ingericht als ontmoetingsplaats voor buurtgenoten met bomen, zwerfkeien, struiken, bloemen, bankjes en speeltoestellen. In november hebben de buurtbewoners al duizenden bollen geplant.


Bijschrift: Insectenhotel Foto: Aangeleverd

Biodiversiteit

Stichting Duurzaam Steenwijkerland wil met het plaatsen van de insectenhotels de biodiversiteit in de gemeente vergroten. Ze komen op openbare bloem- en struikrijke plekken te staan, waar veel insecten op af komen. Ze bestuiven bomen en planten, zijn voedsel voor vogels en andere insecteneters en ruimen dood materiaal op. De hotels bieden onderdak aan allerlei nuttige insecten. Zoals wilde bijen, lieveheersbeestjes en vlinders. Ze kunnen er hun eitjes leggen en overwinteren.  Het hotel is 1 bij 1 meter groot. Later dit voorjaar plaatst de stichting insectenhotels in Steenwijk, Giethoorn, Oldemarkt en Vollenhove. 

Afbeelding
Afbeelding