De Meenthe
De Meenthe Foto: Yvonne Koppers

0 bange ouders in Steenwijk: Toneelstuk IJs op woensdag 28 juni in De Meenthe

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

STEENWIJK - Burgemeester en wethouders hebben met jeugdhulporganisaties in Steenwijkerland de wens dat geen enkele ouder bang zou moeten zijn om hulp te zoeken voor haar, of zijn gezin, of voor een kind. Om hier bekendheid aan te geven is er op woensdag 28 juni het gratis toneelstuk ‘IJs’ in De Meenthe. 

Is die angst er dan? Ja, die is er. Die is er als thuis mishandeling plaatsvindt. Mishandeling thuis komt veel voor in Nederland en dus ook in Steenwijkerland. En het kan echt in alle gezinnen voorkomen. Van alles kan een rol spelen bij het ontstaan. Denk aan geldzorgen, een moeilijke jeugd van een ouder, een kind met ingewikkeld gedrag, spanning in het gezin, of in de familie of in de buurt. 

We weten dus dat mishandeling overal voor kan komen. We vinden ook dat iedereen daar snel hulp bij zou mogen zoeken. Maar we weten ook dat mensen in die situatie geen hulp durven zoeken. Ze schamen zich diep, ze hopen dat het ze snel lukt om te stoppen en ze zijn bang. Bang dat ze schuld krijgen, of dat ze de kinderen kwijt raken. De kinderen waarvan ze houden. En het is begrijpelijk dat ze bang zijn. We zijn in de samenleving en ook in de zorg niet gewend eerst zonder oordeel te vragen en praten. We hebben al snel een oordeel en als samenleving en via de politiek hebben we de zorg zo georganiseerd dat de zorg, maar ook onderwijs, of politie, of zelfs buren al snel aan ‘melden’ denken. Dat is niet echt geruststellend. En dus zoeken mensen geen hulp. En dus kan het uit de hand lopen. 

In Steenwijkerland willen we dit anders. We begrijpen dat mishandeling overal voor kan komen en we weten dat ouders dat helemaal niet willen. Daarom willen we klaar staan om hulp te bieden en niet om te melden en snel in te grijpen. Dat moeten we samen doen. Hulp, onderwijs, wij allemaal als inwoners, gemeenteraad en college enzovoorts. We moeten samen aan dat vertrouwen werken. In de eerste plaats in de jeugdhulp, maar dus ook bij anderen. In de jeugdhulp in Steenwijkerland is gestart met het gesprek hierover en met scholing over anders luisteren en praten. Maar hoe bouwen we verder aan vertrouwen? Lukt het ons te werken aan een gemeente waarin een ouder op het schoolplein tegen een andere ouder zegt: “Ik zie dat het niet goed gaat bij jou. Ik heb dat ook gehad. Bij ons ging het zo ver dat er ook wel klappen vielen. We gingen naar Sociaal werk De Kop (of naar de huisarts, of naar de gemeente, of…). Ze luisterden echt naar ons en we kregen hulp. Het gaat weer goed thuis. Ik raad je aan dat ook te doen.”

Volgende stap

Na scholing van de eerste groep hulpverleners zetten we nu de volgende stap. We gaan bekendheid geven in de gemeente. En de start doen we met een toneelstuk: IJs. IJs is een heel knap en mooi toneelstuk. Maar het is ook een heel pijnlijk toneelstuk van een man die het zelf heeft meegemaakt en die zich als kind vreselijk alleen heeft gevoeld. Hij wil ons met zijn toneelstuk helpen om die volgende stap te zetten. Gaan we in Steenwijkerland die toekomst bereiken? Dat we gezinnen waar mishandeling plaatsvindt beter durven helpen? Dat mensen die mishandelen hulp durven zoeken? Ben jij aanwezig bij de start? Jij als inwoner, hulpverlener, ambtenaar, onderwijzer, voetbaltrainer, gemeenteraadslid? We nodigen je van harte uit.

In het toneelstuk ‘IJs’ treedt acteur en ervaringsdeskundige Hent Hamming op. De tekst en regie is van Nico van der Wijk.  Inloop: 19.45. Aanvang: 20.00. Entree is gratis. De gemeente Steenwijkerland neemt de kosten voor haar rekening, omdat zij wil dat ouders en kinderen zich vrij voelen in Steenwijkerland.  

Aanvallende actie van Jason Huisman
Update: Olde Veste wint laatste competitiewedstrijd tegen Alcides met 3-1 Met foto- en videoverslag 3 uur geleden
Bas Nijhuis
Bas Nijhuis volgt Overijsselse Olympische sporters in eigen Oost-serie 'Bas naar de Spelen' Sport 4 uur geleden
Diner en Blanc
Laatste kaarten in de verkoop Diner en Blanc Steenwijk 17 uur geleden
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00