Wethouder Melvin Smit inspecteert de nieuwe brug in de Worstdijk.
Wethouder Melvin Smit inspecteert de nieuwe brug in de Worstdijk. Foto: Gemeente Steenwijkerland/Wilbert Bijzitter

Nieuwe verkeersbrug Kuinre in gebruik genomen

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJK - De nieuwe verkeersbrug in Kuinre is woensdag 19 juli door wethouder Melvin Smit officieel in gebruik genomen. ,,Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan het ontwerp voor deze nieuwe brug. Met als doel: een duurzame en natuurinclusieve brug”, zegt de wethouder. 

De gemeente Steenwijkerland vindt het belangrijk om projecten duurzaam aan te pakken, door bijvoorbeeld materialen opnieuw te gebruiken. “Bij deze brug kunnen we met trots zeggen dat dit goed gelukt is”, licht wethouder Smit toe. “We hebben ongeveer 136 ton aan CO2 uitstoot bespaard. Dat staat gelijk aan zo’n 11000 autoritten van Steenwijk naar Amsterdam.”

Minder CO2-uitstoot 

De bouw van de brug is gestart in maart van dit jaar. De nieuwe fundering is gemaakt van hergebruikte stalen palen en damwanden. “Leuk detail is dat de damwanden uit een project in Ossenzijl komen”, vertelt de wethouder. “Daarmee besparen we op het vervoer van materialen, omdat het lokale producten zijn. Het beton van de brug bestaat voor 30% uit hergebruikt beton. Daarnaast gebruikten we geopolymeer. Dit is beton waar geen cement in zit. Geweldig, want bij het maken van dit type beton stoot je 80% minder CO2 uit, dan bij het produceren van normaal beton. Meer dan de helft van het asfalt, dat nog gestort moet worden, is ook hergebruikt. De ondergrond moet nog iets inklinken voor het asfalteren kan beginnen. Zelfs de leuning van de brug is gemaakt van hergebruikt hout. Door slim te bouwen en bestaande materialen opnieuw te gebruiken, kun je dus veel CO2 uitstoot tegengaan.” 

Vleermuizen en zwaluwen

Er is ook aan de natuur gedacht. Uit een onderzoek is gebleken dat er in het gebied vleermuizen en zwaluwen voorkomen. De onderkant van deze brug is zeer geschikt voor deze soorten, ze kunnen hier nesten bouwen en er verblijven. Daarom zijn er aan de onderkant vleermuiskasten en zwaluwnesten geplaatst.

Het team van VV Steenwijk Old Stars: boven vlnr: Geert Kremer, Willem Vries, Frans van der Velden, Jan van Rosmalen en André Buimer, onder: vlnr: Wout Krist, Jan Brouwer, Bert Petersen en Edy Wester
VV Steenwijk Oldstars wint toernooi SC Heerenveen Sport gisteren
Cliënten en begeleider aan de slag in de keuken van De Otterskooi
Jonge mensen met dementie koken voor familieleden in Restaurant De Otterskooi Steenwijkerland gisteren
De Oldenhof
Tuinieren op De Oldenhof bovenal gezond en gezellig: Stichting zoekt vrijwilligers Steenwijkerland 15 mei, 14:00