Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

DRENTHE - Tijdens het weekend van 25 en 26 mei organiseren negenendertig musea en andere instellingen die verbonden zijn aan de Canon van Nederland bijna honderd activiteiten door het hele land waarbij de geschiedenis van Nederland centraal staat. De Canondagen worden georganiseerd door het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Canon van Nederland voor het voetlicht te brengen. Met bijna honderd is er voor iedereen, jong en oud, iets te doen. Ook verschillende musea in Drenthe doen mee.

Happen en trappen van Frederiksoord naar Veenhuizen

Ontdek de Koloniën van Weldadigheid en fiets tussen de twee koloniën Frederiksoord en Veenhuizen. De fietstocht van 81 kilometer begint bij Museum de Proefkolonie in Frederiksoord. In Veenhuizen wacht een heerlijke lunch en op de terugweg is er een culinaire stop bij Hotel-Restaurant Grenzeloos in Doldersum. Deze fietstocht gaat dwars door de Drents-Friese grensstreek, waar je nog vele historische monumenten tegen zult komen. Meer informatie over de Happen & Trappen Culinaire fietstocht door het Werelderfgoed de Koloniën van Weldadigheid op 25 en 26 mei vind je hier. De start is tussen 9.00 en 10.00 uur.

De Vondeling van Veenhuizen op de museumvloer tot leven gebracht

Het langverwachte boek ‘De Vondeling van Veenhuizen’ van Patricia Snel komt tot leven op de vloer van het Gevangenismuseum. In een tocht langs voorlezers, theatermakers en muzikanten volg je het leven van drie weeskinderen terwijl ze proberen te overleven in de harde wereld van Veenhuizen begin negentiende eeuw. Deze activiteit in het Nationaal Gevangenismuseum is op 25 mei van 11.00 tot 16.00 uur. Meer informatie over het boek staat hier.

Help mee op de boerderij!

Hoe was het leven van een hunebedbouwer? Draag tijdens de Canondagen je ‘keitje’ bij op de boerderij anno 3000 voor Christus. Duik in het leven van de eerste boeren in Drenthe en help mee met de dagelijkse bezigheden. Deze activiteit in het Hunebedcentrum in Borger is op 25 en 26 mei van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie vind je hier.

Rondleiding langs de sleutelstukken van het Hunebedcentrum

In deze sleutelstukkenrondleiding word je ondergedompeld in het leven van de Hunebedbouwers. Leer over de tijd van de Hunebedbouwers, de eerste boeren in Drenthe, en bezoek het grootste Hunebed van Nederland! De rondleiding is vanuit het Hunebedcentrum in Borger op 25 mei van 14.00 tot 15.00 uur. Meer informatie vind je hier.

Bekijk hier alle activiteiten in de agenda.

Ga voor alle activiteiten naar www.canondagen.nl. De Canon van Nederland is ook te vinden op Facebook en Instagram. Praat mee over de Canondagen met de hashtags #canonvannederland en #canondagen. 


Foto: Canondagen

Afbeelding
Kemphaan
Vogel excursie Gaasterland op zaterdag 4 mei 2024 Algemeen Ingezonden 6 uur geleden
Afbeelding
Zomerse Exoten-Expeditie voor jongeren in Nationaal Park Steenwijkerland 6 uur geleden
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 8 uur geleden
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport 10 uur geleden
De tuin aan de Van Goghstraat
Tuincafé op zaterdag 4 mei in Steenwijk-West Steenwijk 12 uur geleden
Afbeelding
Automobilist gewond na aanrijding met trekker aan de Jan van Nassauweg in Giethoorn Met tien foto's 23 uur geleden
Afbeelding
Op maandag Workshop Fiets- en wandelapp Fietsknoop in Bibliotheek Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop gisteren
Henk Holterman
Henk Holterman neemt afscheid van zijn werkzame leven bij Het Eethuisje van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 2 mei, 17:25
Frans en Jannie de Groot zijn beiden heel actief bij ANBO-PCOB Steenwijk -
PCOB Steenwijk is 40 jaar: 'Je kunt nog veel als je ouder bent' Steenwijk 2 mei, 15:30