Voorbereiden op meer wateroverlast
Voorbereiden op meer wateroverlast Foto: Pixabay

Milieueffecten waterberging Ootmaanlanden en Koningsschut goed in beeld

Westerveld

WESTERVELD - De milieueffecten van de waterberging in Ootmaanlanden en Koningsschut zijn goed beschreven in het milieueffectrapport. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies over dit rapport. De gemeente Westerveld had de Commissie gevraagd de inhoud van het rapport te beoordelen.

De provincie Drenthe, het waterschap Drents Overijsselse Delta en Natuurmonumenten bereiden zich voor op meer wateroverlast in de toekomst in Meppel. Ze willen daarom in de gebieden Ootmaanlanden en Koningsschut 400.000 kubieke meter water kunnen opslaan. Ook willen ze de aanwezige natuur daar verbeteren. Het gaat bij de maatregelen onder andere om het aanpassen van de waterhuishouding, een vispassage en het lokaal verwijderen van de bovengrond en graszoden. Voordat de gemeenteraad besluit over het bestemmingsplan, zijn de gevolgen voor de omgeving onderzocht in een milieueffectrapport.

Het milieueffectrapport bevat alle informatie, zegt de commissie, voor een besluit over het bestemmingsplan waarin het milieubelang volwaardig wordt meegewogen. Ze raadt de gemeente wel aan om bij de besluitvorming rekening te houden met mogelijk extra maatregelen door urgente nieuwe opgaven, zoals uit het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Doe dit ook voor de nieuwste inzichten in het veranderende klimaat, waardoor de waterberging mogelijk vaker en in andere seizoenen ingezet wordt, zegt de commissie.

De commissie beveelt aan deze onzekerheden een plek te geven in het monitorings- en evaluatieplan en in de beheerplannen van de natuurgebieden. Tot slot geeft de commissie mee om in ieder geval maatregelen achter de hand te houden voor als het gebied vaker volstroomt dan gedacht en de natuur hier schade van ondervindt.

Cliënten en begeleider aan de slag in de keuken van De Otterskooi
Jonge mensen met dementie koken voor familieleden in Restaurant De Otterskooi Steenwijkerland 23 uur geleden
De Oldenhof
Tuinieren op De Oldenhof bovenal gezond en gezellig: Stichting zoekt vrijwilligers Steenwijkerland gisteren
Jeroen en Heleen Kiewiet en hun twee kinderen
Caterent Catering & Verhuur betrekt bedrijfspand aan de Eeser Gaard Partnerbijdrages Insta-Dekop 15 mei, 12:02