De Gieterse Polder
De Gieterse Polder Foto: Aangeleverd

‘t Gieters Belang en Giethoorn Onderneemt schrijven brief aan college over de Gieterse Polder

· leestijd 4 minuten Algemeen

GIETHOORN - Na de informatieavonden over de Gieterse Polder medio oktober heeft ‘t Gieters Belang niet stilgezeten. Zij heeft contact gehad met de gemeente en met Giethoorn Onderneemt (GO). Samen met GO hebben zij de gemeente dringend gevraagd om opheldering over de resterende (on)mogelijkheden, de planning en het besluitvormingsproces. ‘t Gieters Belang heeft hierover onderstaande brief verstuurd aan het college en in het bijzonder aan wethouder Bram Harmsma.

De gebiedsgerichte aanpak van Giethoorn is complex en uitdagend. Een aantal jaren geleden zijn gemeente, GO en GB daarom succesvol in het Tripartite verband in overleg gegaan om een gezamenlijke vertaling te maken van toekomstgericht beleid en de realisatie van een aantal Quick wins. 

Helaas moeten wij constateren dat er van deze constructieve samenwerking weinig meer over is. GO en GB ervaren dat toezeggingen van vertegenwoordigers van de gemeente structureel niet worden nagekomen en opvolging van afspraken en planning niet, of op andere wijze, plaatsvindt. 

Voorbeelden hiervan zijn o.a. de trajecten rond de evaluatie en doorontwikkeling van het vaarbeleid en de ontwikkeling van de Gieterse Polder. 

Ten aanzien van het vaarbeleid: Met betrokkenheid van het bureau COMcept is een aanpak gekozen waarvan direct is aangegeven dat deze niet strookt met de uitgangspunten van het nieuwe vaarbeleid. Het uiteindelijk gepresenteerde rapport is vertaald in een informatienota aan de gemeenteraad van 8 februari. Hierin staat helder dat in samenwerking met de belangengroepen opvolging zal worden gegeven aan de aanbevelingen. Vervolgens zijn er in juli een aantal bijeenkomsten geweest o.l.v. Bert Kleen in bijzijn inwoners, GO, sector varen en GB. Ondanks toezeggingen hebben we daarna NIETS meer over dit onderwerp vernomen. De betreffende ambtenaren en bestuurders reageren ook niet op navragen. 

Ten aanzien van de Gieters Polder is het proces totaal zoek. Daar waar eerst de gemeente halsstarrig bleef vasthouden aan een opdrachtverstrekking aan Van Paridon & de Groot (VPxDG) die anders was dan afgesproken, lijkt na ontzettend veel bestede tijd, de gemeentelijk vertegenwoordiging haar eigen doel na te streven. Anders dan afgesproken is tijdens de informatieavonden voor bewoners een eenzijdig door VPxDG/gemeente geselecteerd basisscenario gepresenteerd, zonder dat vertegenwoordigers van GO en GB hiervan op de hoogte zijn gesteld. Nog even los van de inhoud: Het is buitengewoon beledigend als een afspraak eenzijdig publiekelijk niet wordt nagekomen. Hoe moeilijk kan het zijn om van tevoren even contact op te nemen en aan te geven dat intern anders besloten is, en er gewijzigde plannen zullen worden gepresenteerd, en die dan vooraf te delen. Het lijkt er op dat moedwillig besloten is niet de vier opgestelde scenario’s te delen, maar sturend naar de inwoners het door de gemeente gewenste plan. In de krant moeten we lezen dat er blijkbaar ‘bestuurlijke keuzes’ zijn om zaken wel/niet op te pakken. Het getuigt van professionaliteit als deze keuzes dan tijdig en op correcte wijze met tenminste de in de expertrondes betrokken partijen zou worden gedeeld. 

Meerdere keren is de afgelopen jaren reeds de Mea Culpa kaart door vertegenwoordigers van de gemeente gespeeld als het gaat over de vorm, inhoud en uitvoering van slechte communicatie over aanpak, ideeontwikkeling en uitvoering van de diverse projecten. Na het Mea Culpa lijkt de gemeente gewoon weer verder te gaan met haar eigen proces. 

Gezien de ervaringen van de afgelopen maanden lijkt de gemeente hiervan niet te leren, maar zien we juist dat ad-hoc op het laatste moment bijeenkomsten gepland worden welke blijkbaar als een vinkje kunnen dienen om aan te tonen dat wel degelijk overleg is gevoerd. 

GO en GB, als belangenverenigingen voor de inwoners en ondernemers van Giethoorn voelen zich geschoffeerd door de wijze waarop bestuurders en ambtelijke vertegenwoordigers van de gemeente afspraken en toezeggingen niet nakomen of links laten liggen. 

Alvorens we weer inhoudelijk met de gemeente stappen kunnen zetten over het vervolg van de diverse vraagstukken willen we een gesprek over de positie, vastlegging en opvolging van de diverse besprekingen. 

Er zal echt moeten worden gebouwd aan een hernieuwd vertrouwen tussen partijen op basis van gelijkwaardigheid, respect en open communicatie. We gaan daarover graag samen met de betrokken bestuurders in gesprek. 

Belangrijk daarbij is transparantie over de inzet van de gemeente en over de verwachting die men heeft van planningen van besluitvorming en implementatie. 

Bekend is dat er ten aanzien van de gelden van de regiodeal duidelijke afspraken zijn over de wijze waarop projecten zullen opgepakt met deelname en zeggenschap van de lokale maatschappelijke organisaties. 

Wij vragen daarom dringend om helder inzicht in de processen en planningen (data Politieke Markten en Raadsvergaderingen) waarmee de wethouder de bovenstaand beschreven diverse projecten, in het bijzonder de Gieterse Polder, ter besluitvorming wil brengen. 

Vraagstukken

Daarnaast zouden we ook graag korte concrete schriftelijke antwoorden ontvangen op onderstaande vraagstukken. 

  • 1. zijn de gepresenteerde rode kruisen (X) inderdaad NoGo ‘s of zijn andere ideeën nog bespreekbaar zoals o.a. vaarroute molen-molengat, loswal ten westen van de molen en de ontsluitingsweg. 
  • 2a. zijn bestuurlijke beslissingen waarvan wij niet op de hoogte zijn nog bespreekbaar en terug te draaien? 
  • 2b. waarom zijn GO en GB hier niet in mee genomen? 
  • 3. wanneer volgt het ‘water/bodem onderzoek’ zoals besproken met het waterschap ter voorbereiding discussie nieuwe vaarroute molen-molengat? 
  • 4. krijgen GO en GB – en daarmee de lokale bevolking en ondernemers Giethoorn - de tijd en de mogelijkheid om een eindscenario gezamenlijk met het dorp en de gemeente samen te stellen en wacht de gemeente met delen van het eindscenario aan het dorp en de Raad totdat de tripartite tot een gezamenlijk akkoord is gekomen? 
  • 5. is de gemeente volledig vrij met de boerderij Rodermond om daar bv een sportcomplex te lokaliseren, of lopen er inmiddels discussies/plannen met externe partijen om de boerderij voor iets anders te ontwikkelen? 
  • 6. wie of welke personen heeft/hebben besloten om niet scenario 1t/m4 te presenteren maar een eindscenario welke vooraf nooit met GO en/of GB is gedeeld? Een reeks vertegenwoordigers van de gemeente welke wij zien als keyplayers binnen het proces geven mondeling en/of schriftelijk aan dat ze niet op de hoogte waren. 
  • 7. lopen er op dit moment, van welke aard dan ook, gesprekken/afspraken met partijen voor de ontwikkeling van een activiteit/business/of anders waarmee de tripartite rekening moet houden binnen het proces invulling polder?

Als laatste zouden we graag willen terugkomen op de uitnodiging voor dinsdag 15 november aanstaande Het diner houden we graag tegoed. Als eerste stap zouden we graag zo spoedig mogelijk een schriftelijke reactie op bovenstaande topics ontvangen. Nadat wij de reactie hebben ontvangen kan een meeting worden georganiseerd om de details breed te bespreken en daarmee het wederzijdse vertrouwen terug te verkrijgen. Zoals aangegeven dragen de bestuursleden van GO en GB graag haar steentje bij en we vertrouwen op de herstart van een constructieve samenwerking. We zien jullie reactie graag tegemoet. 

Namens het bestuur van Giethoorn Onderneemt en ’t Gieters Belang

Kemphaan
Vogel excursie Gaasterland op zaterdag 4 mei 2024 Algemeen Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Zomerse Exoten-Expeditie voor jongeren in Nationaal Park Steenwijkerland 8 uur geleden
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 10 uur geleden
Afbeelding
Op maandag Workshop Fiets- en wandelapp Fietsknoop in Bibliotheek Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 2 mei, 19:00
Henk Holterman
Henk Holterman neemt afscheid van zijn werkzame leven bij Het Eethuisje van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 2 mei, 17:25
Frans en Jannie de Groot zijn beiden heel actief bij ANBO-PCOB Steenwijk -
PCOB Steenwijk is 40 jaar: 'Je kunt nog veel als je ouder bent' Steenwijk 2 mei, 15:30