Rijp
Rijp Foto: Philip Friskorn

Rijp

Column

Deze wekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn uit Oldemarkt. Sinds 1993 is hij fotograaf van natuur, milieu, recreatie en toerisme. Naast het maken van natuurfoto’s, kan hij daar ook mooi over vertellen. Zijn zevende column gaat over rijp.

Het is winter en je hoort zo vaak dat we de winters van vroeger niet meer hebben. Toch konden we in 2021 schaatsen op natuurijs en met enige regelmaat komt rijp voor. Rijp? Wat is dat? Rijp of rijm is niets anders dan bevroren waterdamp. Als er veel vocht in de lucht zit en de temperatuur daalt tot onder het vriespunt wordt alles buiten bedekt onder een wit laagje. Ook na een koude heldere nacht kan waterdamp direct overgaan in ijskristallen en dat merken we op onze autoruiten. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht, de temperatuur, de windkracht en windrichting kan rijp vele vormen aannemen.

Ruige rijp 
Als het mistig is en het vriest raken de waterdruppeltjes onderkoeld en bevriezen op daken, bomen, et cetera. Dit kan tot zeer dikke lagen aangroeien en takken kunnen dan zelfs afbreken. Dit verschijnsel noemen we ruige rijp. Ruige rijp veranderde in januari 2017 de Weerribben in een volledig witte wereld. Het bleef vriezen en we konden bijna drie dagen genieten van deze pracht. Op plaatsen met een zwakke luchtstroming uit één richting kunnen naalden of veren gevormd worden die tegen de windrichting in aangroeien. Deze winter hadden we wat lichte rijp een paar dagen voor de Kerst. De winter duurt zeker nog twee maanden en wie weet kunnen we weer op een vroege ochtend genieten van dit fraaie natuurverschijnsel.

Rijp op het Woldlakebos
Afbeelding