Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Kopletters: Geschiedenis in steen

· leestijd 1 minuut Column

In deze nieuwe rubriek ‘Kopletters’ doet Annica Koot uit Steenwijk maandelijks verslag van een boek dat een relatie met De Kop heeft. Als eerste komt ‘Gevelstenen in Steenwijkerland’ van Vincent Erdin aan bod. Dit boek is uitgegeven door Walburg Pers Zutphen (2022). Wil je ook met jouw boek in deze rubriek? Mail: redactiedekop@brugmedia.nl..

Ondanks deze titel gaat dit boek over meer dan alleen gevelstenen, ook mozaïeken, plaquettes en gedenkstenen komen aan bod. Wie het voorwoord ook leest komt veel te weten over de oorsprong en het gebruik van gevelstenen en uithangborden

Toen er nog geen huisnummers waren hadden veel gevelstenen en uithangborden een duidelijk nut; ze maakten duidelijk wie er in het betreffende huis woonde of welk ambacht er uitgeoefend werd. De slager met een afbeelding van een worst of een bakker met brood. Wij kennen nu nog steeds de Gaper boven de deur van een apotheker.

Na de inleiding en overzichten van wat waar en wanneer gevonden is, volgen heel veel afbeeldingen. Geordend per stad of dorp geordend, zodat je eigen woonplaats makkelijk te vinden is. En onder iedere afbeelding de vermelding van de straat en huisnummer.

Doordat dit boek speciaal over gevelstenen in Steenwijkerland gaat, zullen veel straten bij de lezer en inwoner van deze gemeente al min of meer bekend zijn echter zijn de gevelstenen misschien nog nooit eerder gezien. Je nieuwsgierigheid is snel gewekt en voordat je het weet ga je ze in het echt bekijken tijdens het boodschappen doen of als doel van een wandeling.

Zet dit boek niet alleen in de kast maar lees het of blader het door en voor je het weet loop je rond in je eigen woonplaats op zoek naar de gevelsteen die je aandacht trok en die je tot dan toe over het hoofd zag. Dit zou was makkelijker geweest zijn met een kaartje met alle straten zodat er een mooie wandelroute van gemaakt had kunnen worden, dit ontbreekt nu nog. Maar ja, je kunt niet alles hebben. Ga er op uit voor een gezonde wandeling en kijk onderweg wat je eerder nooit zag.

Popkoor Bloxy Music gaat inschepen in Kalenberg voor de overtocht naar New York -
Bloxy Music on Tour: koor is woensdag per boot vertrokken van Kalenberg naar New York Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Henk Holterman neemt afscheid van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 13 uur geleden
Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 14 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 15 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 17 uur geleden
Nirvana’s MTV Unplugged
Herbeleef Nirvana's legendarische MTV Unplugged-concert in De Meenthe Cultuur 17 uur geleden
Giethoorn Wethouder Bram Harmsma opent de beweegroute
Nieuwe beweegroute in Giethoorn feestelijk geopend Met video gisteren
Werk van Marijke Binnekamp-de Wit
Expositie 'I'm Every Woman' in Kulturhus in Giethoorn Cultuur gisteren
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 24 apr, 22:41

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.