Kas in Frederiksoord
Kas in Frederiksoord Foto: Anniko Orsel

Oudste schooltuin van Nederland bruist

Column

In Steenwijkerland is op het gebied van de ‘schone kunsten’ veel te beleven. Regelmatig doet Liesbeth Hermans hier verslag. Heb je een activiteit voor deze rubriek? Mail dan naar redactiedekop@brugmedia.nl.

Frederiksoord

De Tuinbouwschool van Frederiksoord was vele jaren een begrip in de regio. De studenten heetten in de volksmond tuinhazen, ze kregen praktijklessen in de grote tuin. Maar de Tuinbouwschool vertrok in 2005 en het verval sloeg toe.

Bruisend
Gelukkig bruist het weer volop sinds een jaar of twee. De oudste schooltuin van Nederland heeft een nieuwe toekomst gekregen. Enthousiast werken oud-docenten, oud-studenten en vrijwilligers samen aan allerlei projecten. De tuin is openbaar en gratis toegankelijk, ook in de winter, ook in coronatijden. Regelmatig zijn er tijdelijke exposities van foto’s, of beelden in de tuin. Er wonen en werken verschillende kunstenaars, die elkaar makkelijk ontmoeten en stimuleren.

Mammoetboom
Bezoek is altijd welkom voor een wandeling door de prachtige tuin. Werp een blik in de kassen en hoor het gezellige getok van de kippetjes in één kas. Soms zijn hun eitjes te koop. En zoek vooral de machtige Sequoia boom, helemaal doorlopen naar links achterin. Deze Mammoetboom komt oorspronkelijk uit Californië en is daar de oudste, grootste en zwaarste boom ter wereld. Hier is de boom wat kleiner, maar heeft wél de dikke en zachte bast, die zelfs bestand is tegen bosbrand. Even voelen!

Kijk voor je bezoek vooral even op de website www.tuinbouwschooltuin.nl om een goede indruk te krijgen wat er te zien is.

Afbeelding
Droomuitslag voor Vledderveen tijdens opening Corsoseizoen in Frederiksoord Westerveld 3 uur geleden
Afbeelding
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Luttelgeest Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 15 uur geleden
Uitzicht van de watertoren in Sint Jansklooster
10-jarig jubileum watertoren Sint Jansklooster: gratis toegang Steenwijkerland 16 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 20 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 19 apr, 10:00
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 19 apr, 07:30
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 18 apr, 20:54