Bloemrijk grasland in Belt-Schutsloot
Bloemrijk grasland in Belt-Schutsloot Foto: Aangeleverd

Bloemrijk grasland in Belt-Schutsloot

· leestijd 1 minuut Column

Harry Stegeman baseert zijn columns vooral op zijn boek ‘In de Kop van Overijssel - lopen, fietsen en stilstaan’. Het boek is tot 31 december verkrijgbaar bij knnvuitgeverij.nl voor een speciale actieprijs.

Ik steek de Arembergergracht over. Belt-Schutsloot is een van die waterdorpjes waar je vroeger niet zo makkelijk kwam, het dorpje was alleen over water bereikbaar. Pas in 1909 kwam er een fietspad van Zwartsluis langs de Arembergergracht. Vanaf 1930 liep er ook zo’n pad naar de toen net door het Belterwijde aangelegde strekdam. En bijna dertig jaar later kon je hier eindelijk ook met de auto komen.

Twee kernen

Het dorpje heeft twee kernen, dat verrast niet. Belt, ook wel Vaste Belt of Zandbelt, ligt op een in de laatste ijstijd opgewaaide zandrichel. Schutsloot ligt langs de in de eerste helft van de zeventiende eeuw dwars op de Arembergergracht gegraven Schutsloot, de dorpsgracht nu.

Meteen over de brug lijkt de Belterweg dwars door een camping te lopen, de bootjes van de jachthaven liggen bijna tot op de weg. Wat een contrast met het ‘bloemrijke grasland’ een paar honderd meter verderop. De verlanding is hier zo ver gevorderd, dat het gebied als hooiland te gebruiken is.

Je zag die hooilanden vroeger veel, vaak op plekken die te nat waren om er vee te laten grazen. Er werd niet of nauwelijks bemest, de schaarse mest ging vooral naar de akkers.

Graslandjes

Maar met de komst van kunstmest verdwenen de hooilanden uit het landschap. De koeien kregen kuilgras in plaats van hooi. Met het verdwijnen van de hooilanden verdwenen ook de karakteristieke planten. Maar Natuurmonumenten is veel van zijn graslandjes weer op de oude manier gaan beheren. En nu zijn ze er weer: de pinksterbloem, de koekoeksbloem, de orchidee, de ratelaar en het moeraskartelblad. En dus ook het oranjetipje en de zeldzame zilveren maan en in de sloten de libellen en de waterjuffers.

Belt-Schutsloot in de winter
Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland 16 uur geleden
De selectie van Oranje Zwart in 2022
Voetbalvereniging Oranje Zwart viert 75 jarig jubileum Sport 27 mrt, 20:26