Een foto van ‘den beroemden Franschen Componist Camille Saint-Saëns uit Parijs’. Hij was op tournee in Nederland en deed ook Leeuwarden aan.
Een foto van ‘den beroemden Franschen Componist Camille Saint-Saëns uit Parijs’. Hij was op tournee in Nederland en deed ook Leeuwarden aan. Foto: Aangeleverd

Saint-Saëns festival in Grote Kerk Steenwijk

· leestijd 2 minuten Cultuur

STEENWIJK-LEEUWARDEN - Het zijn twee mannen met een mooie muzikale missie: Ronald Slager is dirigent en Jan Holtrop algemeen bestuurslid van de nieuw opgerichte stichting ‘De Nije Symfony’. Zij bedachten een nieuwe uitdaging tijdens de corona-uitbraak. Ze zochten en vonden zo’n zeventig ‘individuele’ muzikanten die op projectbasis samen gaan spelen; het projectorkest de Filharmony Fryslân zag het levenslicht. 

Door George Huisman

Het eerste project van de in december 2020 opgerichte Stichting De Nije Symfony is het Saint-Saëns Festival waarin de Derde Symfonie van de Franse componist Camille Saint-Saëns centraal staat. Op vrijdag 26 november is de eerste uitvoering in de Grote of Sint Clemenskerk in Steenwijk; een dag later in de Bonifatiuskerk in Leeuwarden. Op zaterdagmiddag 27 november zijn er tevens een kamermuziekconcert en een orgelconcert. Ook in deze beide concerten staat de muziek van Saint- Saëns centraal. In Steenwijk zal de grote Franse componist zelf aanwezig zijn in de persoon van Jaap de Vries en de avond presenteren; in Leeuwarden was hij in 1897 al eerder geweest. Beide concerten beginnen om 20.00 uur.

Slager en Holtrop: ‘Wij hebben De Nije Symfony opgericht om het realiseren van symfonische muziekprojecten voor amateurs in Friesland en daarbuiten mogelijk te maken, ook voor de langere termijn. Daartoe heeft de stichting het initiatief genomen tot het formeren van een symfonische bezetting, de ‘Filharmony Fryslân’. Voorzitter van stichting De Nije Symfony is Herman Leusman, voormalig voorzitter van het Fries Kamerorkest.

Projectorkest
Ronald Slager is sinds 2016 dirigent van het Fries Kamerorkest. “Een hartstikke mooi orkest, we zijn gegroeid in ledenaantal én in niveau. Eigenlijk zijn we allang geen Kamerorkest meer, maar de naam is van oudsher zo bekend, dus dat laten we maar zo. Maar we liepen wel tegen de grens aan van de ledenstructuur. Sommige mensen, eind dertigers, veertigers, goede instrumentalisten, willen zich niet meer wekelijks binden aan repetities. Want dan zijn ze twintig repetities verder voordat er een concert komt. Meestal zijn het ook de goede, ervaren spelers die niet zoveel repetities nodig hebben, dus dan hebben ze het gevoel dat ze moeten wachten op de minderen. Die mensen willen zich niet binden aan zo’n orkest maar willen eigenlijk wel spelen. Dat is het gat in de markt dat we vonden. Toen kwam het idee van een projectorkest: een beperkt aantal repetities voor één of twee uitvoeringen. Samen met Jan Holtrop en voorzitter Herman Leusman dachten we: waarom beginnen we niet iets nieuws? Dat was vorig jaar juni.”

Jan Holtrop: “Allerlei ideeën speelden door onze hoofden. Toen gaven we er een klap op: oké, we beginnen een zelfstandig projectorkest. We kwamen erachter dat de Franse componist Saint-Saëns in 2021 honderd jaar geleden is overleden, in 1921 dus. Die speelt nog steeds tot de verbeelding met zijn orgelsymfonie. Van deze symfonie is het populaire thema ook ‘gebruikt’ in de popmuziek, zoals is te horen in ‘If I had Words’ van Scott Fitzgerald en Yvonne Keeley, dat nog steeds hoog in de internationale hitlijsten staat.”

Daarnaast, want het is vlak voor Kerst, Oratorium de Noël, een kerstoratorium, met solisten van het ‘Prins Claus conservatorium in Groningen’. Slager: “We móesten wat, het ledenbestand vergrijst ontzettend, mede omdat de jongere generatie het lastig vindt om zich aan zo’n orkest te binden, dat gat moet gevuld worden.”

Gretigheid
Holtrop herinnert zich: “Als je zo’n project wilt optuigen, betekent dat je eerst een groep bij elkaar moet bellen. Je wilt een bepaald niveau hebben, dat is ook belangrijk, bij dat niveau moet je zeventig muzikanten bij elkaar zien te krijgen. Een groot symfonieorkest.” Ronald Slager: “We zochten ook een bepaalde gretigheid bij mensen, je hebt mensen die wat meer willen en die zoeken we. We hebben ze gevonden! Niet alleen komen de musici uit Friesland, ook uit Groningen en Noord-Holland, en mensen die een relatie hebben met Steenwijk.”

Jan Holtrop: “In het projectorkest van de Nije Symfony spelen ook muziek vakstudenten en docenten die de doelstelling van de stichting mede onderschrijven. Dit project duurt voor de musici vijf weken. Behapbaar. Kort, maar dat is precies wat werkt.”

Grote Kerk
Dirigent Ronald constateerde tot zijn genoegen: “In Steenwijk is de Grote kerk een fantastische locatie, een enorme kerk. Dit soort evenementen wordt in Steenwijk vaak goed bezocht hebben we begrepen. We hopen van harte dat het Steenwijker publiek ons ook weet te vinden. Het voordeel van Steenwijk is dat we als orkest bij het orgel zitten. In Leeuwarden is het precies andersom: daar zitten wij in het koor van de kerk en het orgel hangt achterin. In totaal heb je met koor en orkest toch om en nabij de 140 mensen.”

Zie voor het volledige festivalprogramma en kaartverkoop: www.nijesymfony.nl.

Het bericht uit de Leeuwarder Courant van 14 juni 1897
Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 8 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 10 uur geleden
Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 16 uur geleden
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 18 apr, 20:54