Afbeelding
Foto: Uitgeverij SenS

Heruitgave boek: Giethoorn rond 1900 door de ogen van een jonge predikant

· leestijd 1 minuut Cultuur

GIETHOORN – Het boek ‘Giethoorn rond 1900 door de ogen van een jonge predikant’ is verschenen ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van de Doopsgezinde Kerk. ‘Giethoorn rond 1900’ is een heruitgave van het boek ‘Van de oude garde en een jong predikant’ uit 1910. Alle leden en vrienden van de Gieterse Doopsgezinde Kerk ontvingen vorige week van 25 december een exemplaar. Op 23 januari is de boekpresentatie. 

Dominee Gerke van Hiele heeft samen met Harrie Scholtmeijer van de IJsselacademie de heruitgave verzorgd. Dit boek is aan het begin van de vorige eeuw geschreven door dominee Harmannus Schuurmans. Hij was rond de vorige eeuwwisseling predikant in de Doopsgezinde Kerk. Scholtmeijer deed de hertaling van het boek, terwijl van Hiele de uitgebreide inleiding schreef. Deze huidige predikant van de Doopsgezinde Kerk leverde ook de foto’s aan, die hij van de historische afdeling van Museum Giethoorn ‘t Olde Maat Uus in bruikleen kreeg. De uitgever is SenS uit Tuk.

Verwondering
Het resultaat is een prachtige historische bundel met verhalen die zich afspelen rond 1900 in Giethoorn. In zijn inleiding stelt van Hiele zijn verre voorganger voor, die in 1867 in Winschoten geboren werd. De eerste zin luidt: ‘Hermannus Schuurmans herinnerde het zich tien jaar later nog levendig dat hij op een zonnige zondag in augustus 1894 voor het eerst naar Giethoorn reisde.’ Vol verwondering nam de 27-jarige hij het landschap in zich op. Van Hiele beschrijft vervolgens hoe zijn voorganger 16 jaar in de oerveenkolonie woonde en werkte. Schuurmans heeft veel betekend voor Giethoorn. Hij richtte de eerste Doopsgezinde zondagschool in Nederland op en zorgde voor een bibliotheek. Verder zette hij zich in voor diaconie, armenzorg en financiële hulp aan zieke arbeiders. De dominee maakte zich ook sterk voor de verbetering van de infrastructuur, wat het toerisme ten goede kwam. Dominee T.O. Hylkema volgde Schuurmans in 1910 op. Van hem is ook nog een gedicht in het boek opgenomen.

Biermannechien
Na de inleiding volgen tien hertaalde verhalen van Schuurmans. Ze dragen nieuwsgierigmakende titels, zoals ‘Biermannechien’, ‘Beerte Broam’ en ‘De koejonges of de kezakken’. Dankzij de hertaling van Scholtmeijer zijn de verhalen goed leesbaar. De lezers krijgen een mooi beeld van hoe het leven rond 1900 er in Giethoorn uit heeft gezien. Hij schetst levendig hoe de inwoners omgingen met ziekte en gezondheid, geloof en twijfel. Ook vertelt hij over de impact van het opkomende socialisme, de kerktradities en gebruiken bij geboorte en dood. De dialogen zijn in het Gieters, zoals dat destijds en nu nog steeds gesproken wordt.

Boekpresentatie
De initiatiefnemers van ‘Giethoorn rond 1900’ nodigen belangstellenden uit voor een bijeenkomst op zondag 23 januari vanaf 10.00 uur in de kerk aan de Dorpsgracht. Tijdens deze ochtend zullen Scholtmeijer en Hiele meer vertellen over de totstandkoming van het boek. Het is dan ook mogelijk om een exemplaar aan te schaffen. ‘Giethoorn rond 1900’ is verkrijgbaar bij de boekhandels Groenendijk in Steenwijk en Riemer Barth in Meppel en via:
dggiethoorn.doopsgezind.nl

Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 5 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 6 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 7 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop gisteren
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop 24 apr, 21:34
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 24 apr, 20:47