Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Bewoners azc geven dubbele expositie in Galerie De Vermaning

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - In Galerie in De Vermaning is van woensdag 29 juni tot en met woensdag 13 juli een dubbele fotoexpositie te zien. De ene expositie heet ‘Birds of Paradise’ en de andere ‘Uitvinden’. De foto’s daarvan zijn gemaakt door bewoners van het acz in Luttelgeest, die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn. Initiatiefnemer is de Stichting De Vrolijkheid, die deze jongeren Beeld//Formers noemt. Deze stichting organiseert kunstzinnige projecten in dertig Nederlandse azc’s. 

Eén op de twee mensen die naar Nederland komt is jonger dan vijfentwintig jaar. Met Beeld//Formers nemen deze jongeren het heft in eigen hand. Door middel van zelfgekozen disciplines verbeelden zij op eigen wijze een verhaal. In co-creatie met kunstenaars en leeftijdsgenoten werken Beeld//Formers aan verschillende kunstuitingen. Zo worden jongeren met hun talenten zichtbaar voor zichzelf, elkaar en de Nederlandse samenleving.

Foto-expositie ‘Birds of Paradise’

‘Birds of Paradise’ is het resultaat van een collectieve uitwisseling in samenwerking met workshopleider Iva Jankovic over vorm, textiel en verhalen die identiteiten scheppen. De Beeld//Formers gingen aan de slag met textiel en gekleurde veren om eigen paradijsvogels te maken. In azc Luttelgeest rees zo een serie bonte cape-vormige kostuums op.

Voor een volgende stap werd de samenwerking opgezocht met fotografe Petra Katanic. In een fotoserie onderzochten de getalenteerde makers de gedaante die hun eigen vogel aanneemt in de ruimte. Zodoende fladdert deze serie prachtige kostuums in een natuurlijke en theatrale omgeving. 

Foto-expositie ‘Uitvinden’

Bij de expositie ‘Uitvinden’ hebben de jonge bewoners van azc Luttelgeest in samenwerking met workshopleider Nuno Bakker portretten gemaakt over het uitvinden van je identiteit. Wie ben ik, wie is de ander? Hoeveel verschillen we eigenlijk of lijken we op elkaar? Waar sta ik op dit moment en hoe ziet mijn toekomst eruit? In krachtige, zwart-witte polaroidfoto’s vertellen de jongeren hun verhaal en wordt er een klein inkijkje gegeven in hun leven op het azc.

De dubbele expo is te zien van woensdag 29 juni tot en met woensdag 13 juli in Galerie de Vermaning aan de Onnastraat 10 in Steenwijk. Stichting De Vrolijkheid hoopt in het najaar deze exposities nogmaals in theater De Meenthe in Steenwijk en in het culuurhuis in Emmeloord te mogen exposeren.

Afbeelding
Dweilorkesten zorgen zondag 26 mei voor gezelligheid in centrum Steenwijk: Koopzondag met Grand Finale op de Markt Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Noodopvang asielzoekers in Vledder verlengd Westerveld 13 uur geleden
Jan Brassien als laatste man bij een toernooi
VV Steenwijk organiseert het Jan Brassien Walking Football toernooi: 'Eerbetoon aan laatste man' Sport 14 uur geleden