Beeld van Bernadette Brefeld
Beeld van Bernadette Brefeld Foto: Aangeleverd

Vernieuwing centraal bij kunstenaar Bernadette Brefeld uit Giethoorn

Cultuur

GIETHOORN - Beeldend kunstenaar Bernadette Brefeld (geboren 1964 Haaksbergen) woont en werkt in Giethoorn- Noord. Ze exposeert momenteel haar nieuwe werk in Galerie Kunst & Kleur in Kalenberg.

Ruim twintig jaar heeft ze gewerkt aan een oeuvre van schilderijen. Hierin stond altijd de mens centraal. De pers zegt hierover: ‘Haar personages kenmerken zich door een sterk vereenvoudigde anatomie. Hun naïeve houding versterkt de emoties die ze bij de toeschouwer probeert op te roepen, zoals schaamte, twijfel, zorg of onzekerheid. De gefingeerde portretten worden meestal met humor, maar altijd met een aandachtige blik aan het doek toevertrouwd. De toeschouwer vult altijd moeiteloos de details in die Brefeld achterwege laat’. De schilderijen van Brefeld zijn te zien geweest op exposities in binnen- en buitenland. Nostalgie werd vooral opgeroepen toen Brefeld zich de collage-techniek toe-eigende. Ze combineerde, meestal op kleine houten paneeltjes, verftechnieken met afbeeldingen uit oude tijdschriften.

Beelden

Tegenwoordig maakt ze voornamelijk beelden. Soms lijken ze van hout, soms van brons. Soms lijken ze als een archeologische vondst, opgegraven en opgepoetst, klaar voor expositie. Het is verrassend te ontdekken dat deze beelden volledig uit gerecyclede materialen als papier, hout, karton of ijzer blijken te bestaan. En net zo verrassend is het dat de hand van Brefeld duidelijk zichtbaar blijft. Ook nu staat niet de complexiteit, maar juist de eenvoud van expressie centraal.

Expositie

Het nieuwe werk van Bernadette Brefeld is tot en met 17 september te zien en te koop bij Galerie Kunst & Kleur, Kalenberg Noord 5 in Kalenberg. De galerie is geopend op woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Beeld van Bernadette Brefeld