Hatice is aan het woord tijdens de uitzending van Zembla
Hatice is aan het woord tijdens de uitzending van Zembla Fragment Zembla

Zembla: Oprotten uit Giethoorn

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

GIETHOORN - Het televisieprogramma Zembla heeft op donderdagavond 3 februari aandacht geschonken aan Hatice Yilmaz en haar zoon Yusuf. Zij wonen in Giethoorn en voelen zich gediscrimineerd door dorpsgenoten. 

In het televisieprogramma met als titel ‘Oprotten uit Giethoorn’, laten de verslaggevers beelden zien van racistische en vandalistische incidenten tegen Hatice en Yusuf. Een groepje dorpsjongeren tussen de 14 en 18 jaar vernielen tot zes keer toe een autospiegel, gooien kastanjes tegen de ruit en maken Yusuf uit voor ‘kankermarokaan’ en ‘poephoofd’. Volgens Hatice lijkt Giethoorn een sprookjesdorp, maar is de werkelijk voor haar en haar zoon een nachtmerrie. Zij doet meerdere keren aangifte bij de politie en klopt ook bij de gemeente aan, maar krijgt volgens Zembla weinig gehoor. 

Tekortgeschoten
Op de site van BNNVARA en tijdens de uitzending stellen deskundigen: “De politie Oost-Nederland, het Openbaar Ministerie Oost-Nederland en de gemeente Steenwijkerland zijn tekortgeschoten in de behandeling van een discriminatiezaak die in Giethoorn speelt. De voorvallen konden doorgaan terwijl de politie, het OM en de gemeente Steenwijkerland op de hoogte waren van verschillende incidenten. Uit onderzoek van Zembla blijkt dat de politie de incidenten bagatelliseert, bewijsmateriaal kwijtraakt, twee keer aangiftes weigert op te nemen en het OM onvolledig informeert over de zaak. Na vragen van Zembla erkent het OM dat de casus strafrechtelijk gezien om een andere benadering vraagt. Het OM laat weten dat de instanties lering zullen trekken uit deze casus.”

De gemeente Steenwijkerland laat weten aan een verslaggever van De Stentor dat zij het ‘uiterst vervelend vindt dat Hatice en Yilmaz overlast ervaren. Zij betreurt het dat het overleg tussen de burgemeester, de politiechef en het OM niet heeft geleid tot een goede oplossing. De gemeente vindt voor iedere bewoner een fijne woonomgeving belangrijk. Ze heeft aangekondigd dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen.

Spandoek
Omdat Hatice weinig gehoor vond bij de autoriteiten heeft ze een spandoek voor haar raam gehangen met de tekst: ‘We are discriminated in this village’. Ook hing ze een Nederlandse en een Turkse vlag op. Hatice is immers van Turkse komaf. Buren zeggen in Zembla dat toeristen regelmatig stoppen voor het huis om de tekst te kunnen lezen. Verder neemt Hatice contact op met het meldpunt Discriminatieoost.

Teleurgesteld
Zembla zegt tot slot dat het OM alle dossiers heeft gesloten wegens gebrek aan bewijs. Een jongen die bekend heeft de autospiegel een keer te hebben vernield, is verzocht een schadebedrag van € 100 te betalen. “Ik ben zeer teleurgesteld over deze uitkomst. Wij zijn het vertrouwen in de instanties helemaal kwijt”, reageert Hatice. Inmiddels hebben jongeren excuses aangeboden en een bloemetje gebracht. Moeder en zoon zijn van plan te gaan verhuizen naar een andere plaats in Nederland.

Afbeelding
Controle op waterkwaliteit zwemplassen van start Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Arnold Struik jr. neemt de leiding in Jos Verheijen Memorial driebandentoernooi Sport 19 uur geleden
Olde Veste - Jubbega
Bestuur Olde Veste doet hernieuwde oproep aan KNVB: 'Door Jubbega uit de competitie te nemen beloon je de club' Sport 20 uur geleden