Paul van Tongeren
Paul van Tongeren Foto: Hans Rutten

Filosofisch Café op woensdag 28 september met Paul van Tongeren

Cultuur

STEENWIJK - Paul van Tongeren, de denker des vaderlands, is de eerste gastspreker in een reeks van zes van het Filosofisch Café Steenwijkerland in het seizoen 2022/2023. In het Vestzaktheater van De Meenthe zal de filosoof op woensdag 28 september om 20.00 uur een lezing houden onder de titel: ‘Het wonder van betekenis’.

Het Filosofisch Café Steenwijkerland is bedoeld voor een breed publiek. Het bestuur heeft daarom gekozen voor sprekers die een goed en begrijpelijk verhaal kunnen vertellen.

Paul van Tongeren

Paul van Tongeren (Deventer, 1950) is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek van de Radboud Universiteit in Nijmegen (1988-2015). Hij was daarnaast bijzonder hoogleraar wijsbegeerte namens de Radboud Stichting aan de Universiteit Leiden (1985-1991), buitengewoon hoogleraar ethiek aan de KU Leuven (2002-2016), en geassocieerd onderzoeker bij de Universiteit van Pretoria (Zuid Afrika).

Het wonder van betekenis

Betekenissen ervaren we op een persoonlijke manier. Ze worden niet ‘objectief’ geregistreerd, maar ‘subjectief’ of persoonlijk ervaren. En toch ervaren we ze als ‘gegeven’, als werkelijkheid; en we delen ze met elkaar zodat de werkelijkheid een ‘wereld’ kan worden, waarin we samen als mensen kunnen leven. (Trouw, Marc van Dijk, 19 maart 2021).

Menselijke communicatie is geen kwestie van prikkelrespons zoals bij dieren, maar van het duiden van betekenis. Die duiding is nooit een vast gegeven. Dat brengt onzekerheid met zich mee. Hoe gaan wij hiermee om als gemeenschap van betekeniswezens?

De lezing

De lezing begint om 20.00 uur. Het idee is dat Paul zijn lezing houdt van ongeveer een uur, waarna vragen gesteld kunnen worden. U kunt daarna onder het genot van koffie of een goed glas wijn nog enige tijd met elkaar van gedachten wisselen in het Theatercafé. 

Meer informatie is te vinden op www.filosofischcafesteenwijkerland.nl. Online kunnen er kaarten besteld worden via de website van De Meenthe: www.demeenthe.nl. Aan de kassa zijn ook kaarten verkrijgbaar.