Zeikwijf Pauline Redlich
Zeikwijf Pauline Redlich Foto: Hannah Redlich

Zeikwijf verrast 140 mantelzorgers in De Meenthe met Theater Surprise Show

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - Het Vestzaktheater zit zondagmiddag helemaal vol met 140 mantelzorgers, hun naasten en zorgprofessionals. Op uitnodiging van Sociaal Werk De Kop, de gemeente Steenwijkerland en Univé Noord-Nederland mogen zij zich een middagje ontspannen bij de Theater Surprise Show Zeikwijf in (Mantel)zorgland van Pauline Redlich uit Kilder.

Redlich is ervaringsdeskundige op het gebied van mantelzorg en vertelt op boeidende en vermakelijke wijze over haar zoon Thom (21). Ze somt al zijn beperkingen op, van platvoeten tot ADHD en van laag IQ tot autisme. “En hij is lief,” sluit ze de lange reeks af. Zorgmoeder zijn betekent volgens haar dat je 24 uur per dag aan moet staan en als je eens wat voor jezelf wilt gaan doen, dat vaak niet door kan gaan. Haar leven is vaak chaotisch. Het decor illustreert dat goed met een volle wasmand, rondslingerende kledingstukken en papieren. Zoals een zeikwijf betaamt klaagt ze over haar man, hulpverleners en vrienden. Gekleed in een huispak van de Zeman zegt ze: “Ik voel me totaal niet sexy.” Openhartig vertelt ze daarbij over haar relatieperikelen met haar man, die ook autisme heeft. 

Jeukzinnen

Het publiek wordt volop betrokken bij de show. Ze mogen jeukzinnen bedenken, meespelen in toneelstukjes en ook elkaar verrassen. Na de pauze geeft Redlich nog een mini-college volop tips om het mantelzorgen vol te houden. Ze moedigt de aanwezigen aan om aan te geven wat ze nodig hebben en om hulp te vragen. Het is opvallend dat het overgrote deel van dat publiek uit vrouwen bestaat. Samen met het publiek zingt ze het lied ‘Voel wat ik voel voor jou’. Raak is ook Redlich’s opmerking “Als je het moeilijk hebt met je kind, bedenk dan dat je het nooit zou willen ruilen tegen een gezond kind. “Ik hou van jou, maar ik wil jou!”

Mantelzorgnetwerk

Redlich’s dochter Hannah (15) is hoogbegaafd. Zij mag tijdens de show haar vorig jaar verschenen boek  ‘Het Hoogbegaafde Zusje in een Autistische Familie’ promoten. Voorafgaand aan de voorstelling krijgt wethouder Trijn Jongman het woord. Ze zegt dat het doel van de middag is dat de mantelzorgers even kunnen ontspannen. “Geef aan hoe wij als gemeente u kunnen ondersteunen en vraag hulp bij het Mantelzorgnetwerk van Sociaal Werk De Kop,” voegt ze toe. Net als de gemeente heeft Univé de voorstelling financieel mogelijk gemaakt. Liesbeth Veenman is namens Univé aanwezig en Paula Bierma namens het Mantelzorgnetwerk van Steenwijkerland.

Vlnr: Paula Bierma, Pauline Redlich en Liesbeth Veenman
Afbeelding
Afbeelding
Geslaagde vrijwilligersavond Historische Vereniging Steenwijk Steenwijk 11 uur geleden
Afbeelding
'Ik kon altijd met al mijn vragen bij haar terecht' Partnerbijdrages 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Steenwijkerland legt Klimaat- en Duurzaamheidsplan voor aan lokale partners Steenwijkerland 12 uur geleden
Afbeelding
Hoogste punt Maargies Huus bereikt: Van Kampen bouwt dertien appartementen op het platteland voor mensen met zorgvraag Steenwijkerland 18 uur geleden
Afbeelding
Mantelzorgcafé in de Buze, voor alle mantelzorgers van Steenwijkerland Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
Zonnepanelen in Belt-Schutsloot in gebruik genomen Steenwijkerland 20 uur geleden