Afbeelding
Foto: Griet de Geyter

Passie voor Bach in de Grote Kerk vervolgd met solisten Sytse Buwalda en William Knight

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - Opnieuw klinkt de muziek van Bach in het hart van Steenwijk. Het tweede concert in de serie ‘Passie voor Bach’ vindt plaats op 26 februari om 16.00 uur met de solisten Sytse Buwalda en William Knight.

Na een druk bezocht eerste concert uit de reeks van vier, is ‘Ensemble Himmelsburg’ opnieuw te gast samen met diverse topsolisten. Dit ensemble - bestaande uit musici van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel - koos ditmaal, naast violiste Carla Leurs, voor countertenor Sytse Buwalda en tenor William Knight als solist. Het programma is divers en bevat een suite voor orkest en repertoire voor instrumentale en vocale solisten. Na het concert is er gelegenheid na te praten onder het genot van een drankje.

Leopold

In 1717 kwam Johann Sebastian Bach in dienst van Leopold, de 23-jarige vorst van Anhalt-Köthen. Bach viel in Köthen met zijn neus in de boter. Leopold had een behoorlijk muziekensemble in dienst van negentien musici waarvan een aantal met solistische kwaliteiten. De vorst zelf was een niet onverdienstelijk violist die regelmatig met het orkest meespeelde. Bach ging voortvarend aan het werk met voornamelijk instrumentale muziek en componeerde onder andere diverse suites, een in die tijd populaire vorm bestaande uit een opeenvolging van gestileerde dansen. De ‘Suite BWV 1066’ is vrolijk en uitbundig, met naast strijkers twee hobo’s en een fagot die meestal gelijk opgaan met de strijkerspartijen. Na de ouverture volgen een aantal, vooral Frans georiënteerde dansen zoals de courante, gavotte, bourrée, menuet en de passepied.

Voor wie en wanneer Bach zijn ‘Vioolconcert in a, BWV 1041’ heeft geschreven is niet precies bekend. Met een beetje fantasie zouden ook Bach zelf of vorst Leopold in aanmerking zijn gekomen, want ook zij konden heel aardig overweg met de viool. Recente studies wijzen er echter op dat Bach dit concert waarschijnlijk pas rond 1730 schreef voor zijn Collegium Musicum in Leipzig. Violiste Carla Leurs soleert in dit concert.

Serenade

Zo nu en dan componeerde Bach aan het hof een vocaal werk voor een bijzondere gelegenheid. Begin 1719 deed zich zo’n situatie voor toen op 1 januari het jaar met een feestelijke bijeenkomst werd ingeluid die Bach opluisterde met een serenade: ‘Die Zeit, die Tag und Jahre macht’. In de serenade treden twee allegorische figuren op: ‘Die Zeit’, (tenor) die het verleden voorstelt en ‘Die Göttliche Vorsehung’ (alt) als verpersoonlijking van de toekomst. Gezamenlijk prijzen zij vorst Leopold van Anthalt-Köthen uitbundig in recitatieven en aria’s en wensen hem een voorspoedig nieuwjaar toe. In deze cantate worden de solopartijen vertolkt door twee bekende Bachsolisten; tenor William Knight en countertenor Sytse Buwalda.

Samenwerking De Meenthe en Grote Kerk

De serie ‘Passie voor Bach’ is een coproductie van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. De uitvoeringen in Steenwijk zijn tot stand gekomen door de samenwerking van Rabotheater de Meente en Stichting Grote Kerk Steenwijk met steun van de gemeente Steenwijkerland.

Het derde deel is op 26 maart: ‘Dubbelconcerten van Bach en Telemann’  om 16.00 uur.
Het vierde deel is op 7 mei: ‘Jauchzet Gott’ om 16.00 uur.

Kaarten of meer informatie over dit concert zijn te vinden op www.demeenthe.nl.

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 15 uur geleden
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 17 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 19 uur geleden