De vernieuwde ingang
De vernieuwde ingang Foto: Aangeleverd

Update: Renovatie is gereed: Grote Kerk viert dat met Open Huis en concert

· leestijd 3 minuten Steenwijk

STEENWIJK - De renovatie van de Grote Kerk is gereed en mag zichzelf nu ‘Het hart van de stad’ noemen. Op zaterdag 26 november is iedereen welkom om het resultaat te bekijken tijdens het Open Huis. ‘s Avonds is er een concert.  

Bijna een jaar lang is gewerkt aan een ‘Nieuw Huis’ in de Grote- of Sint Clemenskerk in Steenwijk. Reden hiervoor was, om na het samen gaan van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente in 2011, te gaan bouwen aan een kerkgebouw waarin beide geloofsgenootschappen zich thuis voelen. Maar zeker ook met het idee om volgens de missie van de Protestante Gemeente er een open, bruikbare en fijne plek van te maken om te kunnen samenkomen. Een plek voor jong tot oud, lid of geen lid van de kerk, gelovig of niet gelovig. Niet alleen op zondag, maar op alle dagen van de week. Door hiervoor ruimte te creëren, de toegankelijkheid en herkenbaarheid te vergroten en de kerk door de week multifunctioneel te gaan gebruiken, is destijds de ambitie uitgesproken de Grote Kerk te maken als ‘Het hart van de Stad’.

In 2019 is een projectgroep samengesteld om de renovatie te begeleiden. Deze stond onder leiding van Peter van der Terp. Ook in coronatijd is deze groep gewoon doorgegaan. Ze organiseerde gemeenteavonden, selecteerde een architect en had overleg met de gemeente, de Welstandscommissie en andere betrokkenen. In september 2021 ontving de projectgroep de vergunning om te gaan bouwen. Na deze jarenlange voorbereiding is begin 2022 dan eindelijk begonnen aan deze klus. In november 2022 was het gereed. Wim Hulting, projectmanager, vertelt dat de renovatie 1,3 miljoen euro heeft gekost. “We hebben er een jaar langer dan gepland over gedaan vanwege corona en de schaarste van bouwpersoneel,” voegt hij toe.

Aan de buitenkant valt op dat er een nieuwe, moderne ingang is gerealiseerd, op de plaats waar in het verre verleden ook de oorspronkelijke ingang was. Binnen zijn de grafzerken verplaatst en is het liturgisch centrum vernieuwd. In de kerk valt verder direct de nieuwe zalenunit op waarin alle activiteiten, die tot nu toe in het verenigingsgebouw De Klincke plaats vonden, gehouden kunnen worden. De Klincke zal binnenkort verkocht worden. Ook is een geheel nieuw kerkmeubilair aangeschaft, onder andere 500 nieuwe stoelen en nieuwe attributen op het liturgisch centrum. Gezamenlijk geeft dit een heel andere look en eigentijdse uitstraling in de kerk. Op het eindresultaat en de samenwerking is Hulting heel trots: “De kerk heeft een geweldige impuls gekregen. Het is onze gezamenlijk missie om de kerk in stand te houden. Veel kerken gaan dicht, maar wij hopen het tegenovergestelde te bereiken.” 

Officiële opening en Open Huis

De officiële opening van de kerk zal plaatsvinden op vrijdagmiddag 25 november. Peter van der Terp zal dan de gerenoveerde kerk overdragen aan Peter Jan Jansen, de voorzitter van de kerkenraad. Er is dan bovendien een receptie voor genodigden.

De Protestantse Gemeente wil ook met gepaste trots het resultaat van de verbouwing aan alle inwoners van Steenwijk laten zien. Daarvoor wordt een Open Huis en een concertavond gehouden. Het Open Huis is op zaterdagmiddag 26 november van 13.00 tot 17.00 uur. De kerk kan dan bezichtigd worden aan de hand van een korte rondleiding. Vrije in- en uitloop met een kopje koffie of thee. 

Actie orgelpijp

Zaterdag zal er ook een stand staan waar bezoekers een orgelpijp kunnen adopteren. Dick Koper, voorzitter van de stichting Grote Kerk: “De stichting Grote Kerk is opgericht om de kerk te exploiteren. We kunnen subsidie aanvragen, stellen de kerk open voor concerten en houden ook acties. Met de ‘actie orgelpijp’ willen we mede de restauratie van het orgel bekostigen, die in januari 2024 begint.” Bezoekers kunnen zaterdag een van de 1500 orgelpijpen adopteren, die tussen de € 20 en € 1250 kosten. Donateurs ontvangen een certificaat. 

Hultink kan de bezoekers ook aanraden om achter in de kerk tentoonstelde kunstbloemen te bewonderen. “Deze zijn tijdens een onderwijsproject gemaakt door schoolkinderen uit groep 7 en 8 met papier uit oude Bijbels en liedboeken.” Hultink benadrukt: “Dit is geen heiligheidsschending, maar juist duurzaam.” Hij leest een paar teksten voor, die de leerlingen op hun kunstwerk geschreven hebben: “Samenzijn is alles” en “Blijf hoop verzamelen, zelfs in moeilijke tijden”.

Concert

Zaterdagavond van 20.00 tot 22.00 uur is er een concertavond met een optreden van de zanggroep Vocal@Motion en na een korte pauze een concert van Harold Kooy op piano, Adriaan Stoet op viool en Dieuwertje Wanders op viool. Beide optredens zijn zeker de moeite waard om naar te komen luisteren. De deuren van de kerk zijn vanaf 19.30 uur geopend. De toegang is gratis, koffie bij de ingang en na afloop een gratis drankje. Iedereen is van harte uitgenodigd, waarbij wel geldt: vol is vol.

Koper wijst ook nog even op de concertenreeks ‘Passie voor Bach’. Het vierluik wordt uitgevoerd door het Ensemble Himmelsburg, musici van het voormalige Orkest van het Oosten. Het eerste concert is op 11 december vanaf 16.00 uur en heeft als thema: ‘Con Amore’. Op 26 februari is het tweede concert. Dat heet: ‘Serenade’. Verder zijn er nog op 26 maart dubbelconcerten van Bach en Telemann en op 7 mei een concert met als titel ‘Jauchzet Gott’. Kaarten: www.demeenthe.nl.

Binnenzijde kerk
Afbeelding
Kinderen spelen de hoofdrol bij de Bibliotheek Kop van Overijssel Steenwijkerland 18 uur geleden
Bij het lassen wordt een laskap gedragen om de ogen te beschermen
Van lascursus tot workshop verzekeringen: Corso Vollenhove investeert in de toekomst Steenwijkerland 22 uur geleden
Kunstmarkt bij de Kleine Kerk Steenwijk
Oproep aan kunstenaars: meld je voor 15 juni aan voor de kunstmarkt Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Wandelexcursie in De Wieden: De natuur in bloei! Steenwijkerland 17 mei, 10:00
Barsbekerbinnenpolder
Barsbekerbinnenpolder beter ingericht voor weidevogels: 'Samenwerking goed voor de natuur én de agrarische sector' Steenwijkerland 17 mei, 08:00
Afbeelding
Dweilorkesten zorgen zondag 26 mei voor gezelligheid in centrum Steenwijk: Koopzondag met Grand Finale op de Markt Cultuur 17 mei, 08:00