De scheepsjongens van Bontekoe
De scheepsjongens van Bontekoe Foto: Aangeleverd

Regisseur Jolmer Versteeg pakt klassieker ‘De scheepsjongens van Bontekoe’ aan in nieuwe familietheatervoorstelling

· leestijd 3 minuten Cultuur

Dit voorjaar brengt Theatergroep De Jonge Honden het boek ‘De scheepsjongens van Bontekoe’ op de planken. Het beroemde boek, waarin Rolf, Hajo en Padde als scheepsjongens meereizen op een VOC-schip naar Indië, kwam bijna 100 jaar geleden uit. In de theaterremake wordt dit verhaal, dat zich afspeelt in de koloniale tijd, bevraagd en opnieuw verteld. Jolmer Versteeg maakte eerder ‘Spaghettirellen’ en ‘Oorlogswinter’ en tekent nu voor de regie van ‘De scheepsjongens van Bontekoe’. Deze familievoorstelling is op 12 april in De Meenthe.

De klassieker ‘De scheepsjongens van Bontekoe’ is bijna 100 jaar oud, waarom brengen jullie het nu naar het theater?

“De schrijver van de theaterbewerking Wessel de Vries en ik dachten na over een jeugdboek dat we voor het theater zouden willen bewerken. Het boek ‘De scheepsjongens van Bontekoe’over schipper Bontekoe en de drie scheepsjongens die met de VOC naar Indië reizen, hebben we allebei als kind verslonden, een lievelingsboek. De scheepsjongens gaan heel naïef het schip op en maken grootse avonturen mee. Toen we het boek vorig jaar opnieuw lazen, viel het ons op hoezeer het vanuit een eenzijdig perspectief is geschreven. Het was juist voor ons een belangrijke reden om dit boek juist wel op de planken te gaan brengen, niet om er vanaf te zien.

Het boek wordt op dit moment nog steeds gelezen. De omslag van het boek is vernieuwd, de tekst is onveranderd. Er worden aannames en vooroordelen beschreven die niet meer stroken met de tijd waarin we leven. Bepaalde personages op het eiland zijn bijvoorbeeld nogal generaliserend. Het boek is gebaseerd op het scheepsjournaal van schipper Bontekoe en vanuit de ‘overheerser; geschreven. Door het boek voor het theater te bewerken, krijgen we de kans een perspectief toe te voegen. De thema’s zijn actueel: we bevragen ons koloniale verleden, we bieden excuses aan voor ons slavernijverleden. Dat speelt. Daarom geven we in de voorstelling een nieuwe draai aan dit avonturenboek. In het boek wordt de geschiedenis niet bevraagd, in de voorstelling wel.

Nog een belangrijke reden om dit boek naar het theater te brengen is dat het een heel goed geschreven, spannend boek is. Een klassiek avonturenverhaal; je duikt een nieuwe wereld in met nieuwe gevaren, dat is spannend. Een avonturenverhaal zit boordevol dingen die je meemaakt, die je verrassen, die je moet trotseren, waar je nog nooit eerder van hebt gehoord, angsten die je moet overwinnen.”

Wie en wat gaan we straks op het toneel zien?

“De cast bestaat uit Jelle Mensink en Yari van der Linden, zij speelden al vaker in voorstellingen van Theatergroep De Jonge Honden. Daarnaast speelt Miracle van de Ruit mee. Zij studeert komende zomer af aan de Amsterdamse Toneelschool. Zij is geboren in Nigeria en toen zij op jonge leeftijd naar Nederland verhuisde heeft zij de film ‘De scheepsjongens van Bontekoe’ vaak gekeken. Later, op zestienjarige leeftijd, las ze op school het boek en ging ze hierover vragen stellen. Waar heb ik altijd naar gekeken? Ik vind het heel leuk dat zij als het ware in de voorstelling de vragen stelt die zij destijds had als zestienjarige. Rosa Weekers is een Surinaams-Nederlandse actrice en verdiept zich ook in haar eigen theaterprojecten in ons gedeelde slavernijverleden en kolonialisme. Annabelle Hinam en Pleun de Roode spelen de rol van Hajo en Rolf en zijn geboren scheepsjongens wat mij betreft. Er zit een enorme levendigheid, humor en energie in deze jonge cast.

We brengen het echt als een avonturenboek. Je gaat heel veel horen - er zit veel (live)muziek in de voorstelling - en zien. Bijvoorbeeld een enorme Neptunes die uit het water komt en de scheepsjongens aan de tand voelt of ze wel scheepswaardig zijn, een gevecht met een panter, er is een grote storm op zee. Je komt oren en ogen tekort hoop ik, net als de scheepsjongens zelf in hun avontuur.”

Waar kijk jij persoonlijk het meeste naar uit in het maken van deze voorstelling?

“Ik kijk erg uit naar het maken van de personages. Het zijn bijzondere figuren op dat schip. En ik kijk er erg naar uit om weer met videokunstenaar Wieger Steenhuis te werken. Hij ontwikkelt de projecties en animaties en maakt daarbij gebruik van nieuwe videotechnieken. De acteurs gaan zelf ook met deze technologie samenwerken, wat voor ons allemaal iets heel nieuws is. Ze moeten als het ware met een virtuele panter gaan vechten op het toneel. Het lijkt me geweldig om uit te gaan zoeken hoe dat gaat werken op het toneel tijdens de repetities.”

En voor de liefhebbers van het boek, gaan zij hun lievelingsboek nog wel herkennen?

“Ja, fans van het boek gaan het boek zeker herkennen. We brengen echt de avonturen van Hajo, Padde en Rolf op het toneel, maar bevragen het ondertussen ook en het krijgt een verrassende wending…”

De kindervoorstelling ‘De Scheepsjongens van de Bontekoe’ door Theatergroep De Jonge Honden is te zien op woensdag 12 april in Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk, aanvang 19.00 uur. Meer infomatie en tickets: www.demeenthe.nl

De scheepsjongens van Bontekoe
De scheepsjongens van Bontekoe
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 22 uur geleden
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport gisteren
De tuin aan de Van Goghstraat
Tuincafé op zaterdag 4 mei in Steenwijk-West Steenwijk 3 mei, 08:00
Charity Oppers (rechts) en Paula Bierma
Gratis training Samen Dementievriendelijk in Vollenhove Steenwijkerland 2 mei, 19:12
Afbeelding
Op maandag Workshop Fiets- en wandelapp Fietsknoop in Bibliotheek Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 2 mei, 19:00
Henk Holterman
Henk Holterman neemt afscheid van zijn werkzame leven bij Het Eethuisje van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 2 mei, 17:25
Frans en Jannie de Groot zijn beiden heel actief bij ANBO-PCOB Steenwijk -
PCOB Steenwijk is 40 jaar: 'Je kunt nog veel als je ouder bent' Steenwijk 2 mei, 15:30
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 2 mei, 13:31
Bluebettes
Noorderboog bedankt vrijwilligers wederom met spetterend feest Steenwijk 2 mei, 13:17