Twan Smits
Twan Smits Foto: Aangeleverd

Dubbele zege Steenwijker Twan Smits bij motorraces in Duitsland

· leestijd 1 minuut Sport

OSCHERSLEBEN - Afgelopen weekend werd op het circuit van Oschersleben in Duitsland de tweede ronde verreden in het IDM, het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft. Motorcoureurs uit heel Europa nemen het in dit kampioenschap tegen elkaar op in drie verschillende klassen.? Bij het eerste evenement op de Sachsenring haalde Steenwijker coureur Twan Smits tweemaal de tweede plaats in de Supersport 600 klasse.?

De tweede ronde van dit kampioenschap kon in Oschersleben onder ideale zomerse omstandigheden worden verreden. Voor zondag stonden twee races in de Supersport klasse op het programma. In het kwalificaties had Twan Smits met zijn? Yamaha R6 de derde snelste tijd neergezet en daarmee kon hij vanaf de eerste rij van start gaan.?

Eerste overwinning

Direct na de start kon Twan strijden in de kopgroep en reed hij op de derde plaats. Al in de eerste ronde gleed koploper Melvin van der Voort onderuit en reed Twan als tweede tussen de Oostenrijkers Kofler (1) en Gradinger (3). Enkele bochten verder ging Twan voorbij aan Kofler en pakte hij de leiding. Zes rondes lang drongen Gradinger en de Kroaat Vugrinec agressief aan terwijl Kofler de snelheid van de kopgroep niet vol kon houden. In ronde zeven zakte Twan af naar de derde plaats en bleef het drietal maximaal pushen met ongewijzigde posities. In de zevende ronde wist Gradinger een val net te voorkomen en kon Twan zowel Gradinger als Vugrinec inhalen. Twan wist het tempo op te voeren waarna Gradinger afhaakte en Vugrinec enkele ronden later de controle over de motor verloor en ten val kwam. Daarna wist Twan de wedstrijd uit te rijden en zijn eerste overwinning in deze klasse te pakken. Twan deelde het podium met de Tsjech Pasek (Triumph) en de Oostenrijker Kofler (Yamaha).

Concurrent belandt in grindbak

In race twee ging Twan opnieuw van start vanaf de eerste startrij en onmiddellijk raakte hij verwikkeld in een lang gevecht met Gradinger voor de tweede plek. Melvin van der Voort reed weg en domineerde de wedstrijd met erg snelle rondetijden. Driekwart van de race bleven Twan Smits en Gradinger strijden om de tweede plaats. Twan wist ook nu weer zijn snelheid iets op te schroeven waarna Gradinger langzaam enkele seconden afzakte. De wedstrijd leek tot de op een na laatste ronde beslist te zijn tot Melvin van der Voort onderuit gleed en in de grindbak belandde. Hoewel hij zijn motor nog op wist te pakken kon Twan hiervan profiteren en reed hij onbedreigd als eerste over de finish. Het podium werd verder gevuld door de Oostenrijkse Yamaha rijders Gradinger en Kofler.??

Leiding in klassement

Met de twee overwinningen bezet Twan nu met 90 punten de leiding in het klassement voor Kofler (59) en Van der Voort (54). De volgende ronde van het IDM wordt gehouden in het Tsjechische Most van 23 tot en met 25 juni. De races zullen extra spannend worden vanwege de deelname van een aantal gastrijders uit het wereldkampioenschap WSS.

?

?

Olde Veste - Jubbega eindigde op 21 januari in 4-0
Update met reactie bestuur Olde Veste: Jubbega trekt zich terug uit competitie: Olde Veste zakt naar tweede plaats Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Moment Design Collectief viert nieuwe naam Feel it! met gratis fotosessies Steenwijkerland 20 uur geleden
Afbeelding
Eerbetoon ter gelegenheid van 80e verjaardag: Overzichtstentoonstelling fotograaf Rutger ten Broeke uit Baarlo bij Museum Hilversum Cultuur 21 uur geleden
Werkoverleg organisatoren
Vrijwilligers Congres in Vollehoven: 'Graag trekken we een blik met vrijwilligers voor jullie open' Steenwijkerland 23 uur geleden
Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter
Vanwege grote belangstelling tweede lezing Sjef Damhuis op 29 april over Einsatzkommando van Steenwijk Steenwijkerland 17 apr, 20:36
Piet Bijker in actie als scheidsrechter bij de jeugd -
Kopduel met scheidsrechter Piet Bijker: 'Nog nooit een wedstrijd hoeven staken' Met vijf foto's 17 apr, 18:00