Vrijheid vieren in het Kulturhus
Vrijheid vieren in het Kulturhus Foto: Aangeleverd

Dodenherdenking en 5 mei-viering in Giethoorn

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

GIETHOORN - Ruim honderd mensen namen donderdag deel aan de herdenking in Giethoorn. Onder klokgelui startte de stille tocht bij de Buuzepolle naar het monument op de begraafplaats. 

De herdenking wordt geopend door Gerrit Kiekebos de voorzitter van de Stichting, direct aansluitend volgt het taptoesignaal door Jens Hoorn. Na de twee minuten stilt speelt Fanfare De Wieden het Wilhelmus. De kranslegging wordt verzorgd door de Stichting 4 en 5 mei-viering Giethoorn, Helma Gielen namens de veteranen en kinderen van Basisschool De Punter namens de gemeente Steenwijkerland. Sam Doze, Lieke Stevens, Laura Oort en Jasmijn Rutgers lezen hun zelfgeschreven gedichten voor. Femmie Woltman vertelt over het verzet in zijn vele facetten. Zo heeft de Oprechte Steenwijker Courant gewerigerd om onder het juk van de bezetter een krant uit te geven. Zij memoreert ook aan Hanny Schaft. In haar naam schuilden alle namen van meisjes, vrouwen die hun leven riskeerden. 

Schuilplaats

Kees Blokland leest een gedicht voor over hoe Giethoorn met riet en water een schuilplaats bood aan onderduikers. Jet en Carolien Pit brengen een lied en spreken een tekst uit over het verdriet van een moeder, die haar zoon naar het front ziet gaan, onbewust wetend dat ze hem niet terug zal zien. Deze tekst luidt: 

ā€˜De rimpels op het water; ut bin golvā€™m van verdriet 
Verdriet van toen en laeter, wat lig nog in ā€™t verschiet 
Ie mossā€™n gaon mien jongen, maor ik denk altied an joe 
Ie mossā€™n gaon mien jongen, ik denk altied an joe.ā€™

Na het defilĆ© lopen de deelnemers langs het monument en de graven. Daarna is er tijd voor ontmoeting bij het Hervormd Centrum. 

Vrijheid vieren

De vrijheid viert Giethoorn op 5 mei voor het eerst samen. In een goed gevuld Kultuurhus, start om 19.00 een afwisselend muziekprogramma met medewerking van popkoor Giethoorn, Still Walking en Dreuge Worst. Om 22.00 sluit Ken Nijenhuis het officiĆ«le gedeelte gezamenlijk af met het wel bekende lied ā€˜Weā€™ll Meet Againā€™. Een mooi initiatief, die samen met de herdenking de volgende jaren voort gezet zal worden.

De herdenking op de begraafplaats