Afbeelding
Foto: Lianne Groen

Eerste doorloop van Fanfare succesvol

· leestijd 1 minuut Cultuur

GIETHOORN – Regisseur Anne de Blok is zaterdag aan het begin van de avond trots op de crew van het muziektheater Fanfare op een buitenlocatie in hartje Giethoorn. De eerste doorloop, een try-out zonder publiek, wordt in de stralende zon afgewerkt. ,,Ik ben onwijs trots op jullie,’’ complimenteert Anne de Blok de acteurs, de musici en de koorleden. Fanfare, de beroemde film van Bert Haanstra uit 1958, komt van 21 juni, de première, tot en met 15 juli weer tot leven. Zeven restaurants zijn bij dit unieke project betrokken en bieden voorafgaande aan het muziek- en locatietheater een driegangendiner aan. Na het eten gaan de bezoekers op eigen gelegenheid of per boot naar de theaterlocatie.

Het is 65 jaar geleden dat de film Fanfare uitkwam. Met 2,6 miljoen bioscoopbezoekers is het een van de succesvolste Nederlandse films. Theaterspektakel Fanfare vertelt een iets ander verhaal dan in de film, maar ook in het script van Louis van Beek staat het fanfarekorps Kunst & Vriendschap centraal. Speciaal voor het nieuwe Fanfare zijn twee karakteristieke Gieterse bruggetjes gebouwd voor het waterrijke decor.

Vijf keer per week repeteren

Voordat de eerste doorloop begint, is er al vier weken gerepeteerd, vijf keer in de week, waarvan twee met de 24 musici die voor een deel afkomstig zijn van VCE Westerveld onder leiding van Maarten Gal. Twee leden van VCE Westerveld, Albert Alberts en Klaasje de Boer, hebben destijds meegespeeld in de film. Het projectkoor bestaat uit leden van verschillende verenigingen. Zij reageerden enthousiast op een uitnodiging via social media. De enscenering is zo opgezet dat de zes professionele acteurs en actrices, het combo van vijf ervaren musici, het fanfarekorps en het koor op twee locaties spelen.

Zes kinderen uit de buurt spelen mee. Iedere avond zijn twee kinderen aan de beurt. Juliëtte en Olivier beleven tijdens de doorloop zaterdagmiddag hun eerste musicalervaring. Ze vinden het beiden ,,best een beetje spannend’’. Caro en Lola uit Giethoorn hebben ook driftig gerepeteerd en zijn ,,helemaal klaar’’ voor hun speelbeurt.

‘We gaan het doen’

Musici en koorleden lopen ontspannen rond, voordat regisseur Anne de Blok het sein geeft voor een soundcheck. Er wordt een lied gekozen, waarin hoofdrolspeler Mattias van de Vijver met passie de schoonheid van het dorp Giethoorn bezingt. In een nieuwe geluidstest improviseren de beide hoofdrolspelers Wendy Briggeman en Mattias van de Vijver erop los en zingen dat het ,,zo heet is’’. Weken is er naar uitgekeken. Nu kan het echte theaterspektakel beginnen. ,,We gaan het doen,’’ klinkt de stem van Anne de Blok als de laatste peptalk van een voetbalcoach. ,,Geen paniek, foutjes maken is heel normaal. Jullie kunnen het, we gaan ervoor. We stoppen niet, behalve als iemand in het water valt.’’ Dat gebeurt pas, vrijwillig, na het laatste applaus van het handjevol toeschouwers. De opluchting is groot. ,,De eerste voorstelling liep geweldig,’’ aldus Anne de Blok.

Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 4 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 8 uur geleden