Joel Biza
Joel Biza Foto: Aangeleverd

Kunstenaar Joel Biza uit Zuid-Afrika geniet van Galerie in Giethoorn

· leestijd 1 minuut Cultuur

GIETHOORN - Ongeveer een jaar geleden hebben Bert en Marie Nijland aan de Beulakerweg in Giethoorn een galerie geopend met de bedoeling werk te verkopen voor kunstenaar Joel Biza. Op deze manier ondersteunen zij Joel en zijn familie in Zuid-Afrika.
Nu, een jaar later, blijkt dat de werken van Joel Biza zeer gewild zijn. Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober is de galerie geopend tijdens de Atelier Route Weerribben-Wieden

Zijn zeer kleurrijke werken kunnen rekenen op veel belangstelling van liefhebbers uit de regio. Maar er is niet alleen belangstelling uit de regio. Inmiddels gaan zijn werken door heel Nederland en zelfs naar Duitsland, Amerika en Dubai. Bert en Marie daarover: “Natuurlijk wisten wij dat Joel heel mooie kunst maakt, maar het blijft altijd de vraag wat een ander daarvan vindt. Na ongeveer een jaar hebben daar wel een antwoord op gekregen. Liefhebbers roemen zijn kleurrijke manier van schilderen, maar ook de verschillende technieken die hij gebruikt. Hij gebruikt hoofdzakelijk olieverf, maar werkt ook met lijm bijvoorbeeld. Een techniek die hij gezien heeft bij zijn leermeester in Congo. Hij heeft dat zelf verder ontwikkeld en het geeft een heel bijzonder effect aan zijn schilderijen. Joel is iedere keer weer in staat te verrassen met wat hij aan het canvas toevertrouwd. 

Verrassing

Het meest bijzondere wat we het afgelopen jaar hebben meegemaakt was, dat we gebeld werden door iemand uit de buurt die zei hij enorm verrast was bij het zien van de werken van Joel Biza op onze website. Hij wilde heel graag langskomen om de werken te zien. De volgende dag stonden hij en zijn vrouw bij ons in de galerie. Wat bleek, deze liefhebbers van kunst hadden in 2012 op een kunstenaarsmarktje in Fransschoek (Zuid-Afrika) drie schilderijen gekocht van Joel. Het marktje waar wij Joel hebben leren kennen in 2020, 13.000 kilometer hier vandaan! En nu stonden ze in een galerie in Giethoorn, ongeveer tien kilometer van waar zij wonen, te midden van heel veel werken van Joel Biza. Zij lieten foto’s zien van hun ontmoeting met een jonge Joel in 2012. Dat was heel bijzonder. Deze liefhebbers zijn vervolgens naar huis gegaan met een prachtig werk van Joel.

Ook in Giethoorn hangen inmiddels meerdere schilderijen van Joel aan de muur. Het leuke van Joel’s werk is dat het niet te vergelijken is met andere kunstenaars in onze omgeving. Hij maakt heel mooie figuratieve werken, maar net zo gemakkelijk abstracte. Joel heeft het laatste jaar verschillende schilderijen in opdracht gemaakt. Daarbij ging het om grote werken met afmetingen van 220 x 120 cm bijvoorbeeld. Maar ook kleinere van 60 x 60 cm.

Exposeren op twee locaties

Afgelopen maand hebben we diverse nieuwe werken van Joel binnengekregen. Deze worden meegenomen door vrienden van ons die regelmatig reizen tussen Zuid-Afrika en Nederland. Wij gaan deze werken weer tentoonstellen in onze galerie. Op 7 en 8 oktober zijn wij geopend tijdens de Atelier Route Weerribben-Wieden. Wij gaan dan exposeren op twee locaties: Beulakerweg 56 en Beulakerweg 58. Wij hopen, net als vorig jaar, weer veel bezoekers te mogen ontvangen. Overigens kunnen liefhebbers altijd contact opnemen en een afspraak maken om de werken van Joel te bewonderen.”

www.kunstgalerieafrika.nl

Werk van Joel Biza
Werk van Joel Biza
Werk van Joel Biza
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35