Twee Recht Twee Averecht -
Twee Recht Twee Averecht - Foto: Aangeleverd

Veertigjarige Twee Recht Twee Averecht brengt ‘Gewildgroei’

· leestijd 2 minuten Cultuur

WILLEMSOORD - Twee Recht Twee Averecht (2R2A) bestaat veertig jaar. De populaire cabaretgroep wil daarom een feestelijk tintje geven aan haar nieuwe voorstelling ‘Gewildgroei’. Maar liefst vijf keer zal ze die opvoeren in Eethuys De Steen in Willemsoord. Op zaterdag16 december kun je hier een kaartje kopen in de voorverkoop.

Op de vraag of ‘Gewildgroei’ niet een vreemde titel is voor de jubileumshow, antwoordt Lucina Bolding van 2R2A: “Helemaal niet, het is zelfs een nieuw woord in de Dikke van Dale. Alles wat vroeger als onkruid werd gezien, werd verdelgd. Tegenwoordig omarmen we de wilde bloemen in de perken en de bermen. Twee Recht Twee Averecht is ook niet uit te roeien en we komen daarom met een humoristische bloemlezing over de diversiteit van het leven.” 

Van verkiezingen tot hooligans

Die bloemlezing bevat allerlei actuele thema’s verwerkt in grappige, hilarische en ontroerende sketchjes en liedjes. Voorbeelden daarvan zijn genderdiversiteit, verkiezingen, bezuinigingen en hooligans. “De drie oude dametjes komen ook terug en dit keer gaan ze naar de sauna,” voegt Bolding toe. Een wat serieuzer stuk gaat over de keuze begraven of cremeren. Bolding schrijft de meeste teksten, ook van de liedjes, waarvoor Janet Veen de muziek componeert. Inspiratie vindt 2R2A vooral ‘uit eigen nest en uit verwondering over gebeurtenissen van dichtbij en ver weg’.
De Nijeveense zingt alvast een couplet van een liedje, dat het viertal op het laatste moment nog heeft toegevoegd:

‘Toen ik op de wereld kwam,
wist ik nergens nog wat van.
Ik weet nu te veel
en tot mijn spijt,
raak ik de weg een beetje kwijt.

In tegenstelling tot het verleden heeft 2R2A de try-outs niet in haar bakermat Willemsoord gehouden. Bolding: “We hebben de voorstelling al tien keer opgevoerd in de wijde regio. Het is voor ons veel relaxter om eerst in Lutjebroek op te treden, dan meteen voor ons thuispubliek.” De laatste try-out was in Rutten. Daar ging van alles mis, maar het publiek gilde toch van het lachen. Dat is ook de kracht van 2R2A, elk publiek, jong en oud, kan ze aan het lachen krijgen. “Schijnbaar doen we het heel goed,” concludeert Bolding.

Zusters geworden

Hoewel de vier vrouwen allemaal een dagje ouder worden, gaat het optreden hen nog goed af. Janet Veen en Janet Marks zijn beiden half vijftig, Bolding 65 en Alie Stroeve, die er vanaf het begin bij is, 72. “We ontzorgen elkaar met sjouwen en vragen altijd of er een ploeg klaar kan staan om ons te helpen,” zegt Bolding. Doelend op het veertigjarig jubileum merkt zij lachend op: “Maar soms verbaast het me wel dat we het zo lang met elkaar hebben volgehouden.” Na even na te denken kan ze de reden daarvoor wel aangeven. “We zeggen altijd tegen elkaar waar het op staat. Als ik een idee heb en de anderen vinden dat niks, dan slik ik dat.” Altijd samen in de auto rijden, geeft volgens haar ook een band. “We zijn zusters van elkaar geworden en delen geluk en verdriet, zonder dat we correlatie voor elkaar zijn.” Vooral bij verdrietige familieomstandigheden is het voor de groep soms moeilijk om weer een voorstelling gegeven. “Soms zit je te janken, maar dan moet je wel weer de lolbroek uithangen. Maar zodra we weer in de auto zitten, is het er weer.”

Voorstellingen in Willemsoord

- Vrijdag 26 januari: 20.00 uur
- Zaterdag 27 januari: 20.00 uur
- Vrijdag 2 februari: 20.00 uur
- Zaterdag 3 februari: 20.00 uur
- Zondag 4 februari: 14.00 uur

Voorverkoop zaterdag 16 december in Eethuys De Steen vanaf 13.00 uur. Kaarten kosten € 15.
Later in 2024 geeft 2R2A de voorstelling in De Meenthe in Steenwijk.

Janno Post met zijn zoon bij de nieuwe regenton en lavendelhaag
Lente! Tegels eruit, groen in de tuin in Westerveld Westerveld 7 uur geleden
Jan de Weerd van Brouwerij 1
Biljartvereniging Steenwijk speelt twee wedstrijden: gelijkspel en verlies. Sport 8 uur geleden
Weidevogelboer van het jaar Harry Sol krijgt de plaquette uitgereikt door voorzitter Hans de Lange
Vogelwacht IJsselham kiest Harry Sol uit Zuidveen tot Weidevogelboer van het jaar 2023 en neemt afscheid van bestuurslid Ton Fleer Steenwijkerland 9 uur geleden
Zaanzang, Verzetstraat 10, Koog aan de Zaan
VORK Kunstlezing op 12 maart: Marc Ruygrok in gesprek met Tijs Goldschmidt Cultuur 10 uur geleden
Willie Schilder zingt al vanaf zijn tiende jaar -
Willie Schilder brengt single en videoclip uit: Feesten in de kroeg Cultuur Insta-Dekop 12 uur geleden
Ensemble Himmelsburg
Serie Passie voor Bach brengt zondag 'cafémuziek' in Grote Kerk Steenwijk Cultuur 12 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.