Janny Burger met haar boek 'Glimp van Licht' -
Janny Burger met haar boek 'Glimp van Licht' - Foto: Tekst en foto: Hilda Knol

Janny Burger beschrijft haar levensgeschiedenis in haar debuut ‘Glimp van Licht’

· leestijd 2 minuten Cultuur

STEENWIJK - ‘De stilte waarin ik terechtkwam opende deuren, waarvan ik het bestaan niet kende. Ik was uit de driedimensionale wereld gestapt en kwam in een wereld van eenheid.’ Zo omschrijft Janny Burger (74) haar eerste uittreding uit haar lichaam in 1980 in haar pas verschenen boek ‘Glimp van Licht’. Later volgen er meer. Verder verhaalt ze van de bijzondere visioenen die ze krijgt en haar liefde voor vrouwen.

Deze ervaringen heeft ze haar hele leven als een geheim bij zich gedragen. Dat geldt ook voor de gevoelens die ze voor vrouwen heeft en de visioenen en uittredingen op latere leeftijd. Haar levensgeschiedenis heeft de Steenwijkse verwoord in de autobiografie. “Mijn geheimen wilde ik niet langer meezeulen, nu mogen ze naar buiten,” zegt Burger. Het boek is chronologisch. In het eerste hoofdstuk vertelt ze dat ze is geboren in Diemen, een klein dorp bij Amsterdam. Ze groeit op in een Gereformeerd gezin met twee broers. Haar ouders hebben een winkel. De eerste keer dat Burger seksueel misbruikt wordt, is ze nog maar een kleuter. Een jonge vrouw, die als kindermeisje in het gezin werkt, is de dader. Een paar jaar later randt een schilder haar aan en in haar tienerjaren twee andere mannen. Behalve tijdens therapiesessies, als ze al in de dertig is, vertelt ze niemand ooit over deze ervaringen.

Blikseminslag

Een ander groot geheim dat Burger meedraagt, is dat ze gevoelens krijgt voor vrouwen. Ze is dan al verhuist naar Arnhem en volgt de opleiding tot verpleegkundige. Als ze verliefd wordt op een collega voelt ze een innerlijke bevrijding. ‘Jarenlang had ik me stilgehouden over mijn gevoelens voor vrouwen en nu kon ik ze laten stromen,’ schrijft ze. Na zeven jaar strandt de relatie. Terwijl ze palliatief werk gaat doen, ontmoet ze bij een vriendin haar huidige vrouw, Daniëlle uit Balk. Lachend zegt Burger: “Het was als een blikseminslag.” Samen gaan ze in 2006 in Steenwijk wonen, halverwege hun werkplekken Assen en Balk.

Na die eerste uittreding uit haar lichaam, overkomt haar dat nog eens als ze in bed ligt. “Ik stond opeens naast mijn bed en zag overleden mensen. Die ontmoeting was helend, ik voelde me enorm opgetild na die tijd,” vertelt Burger. Visioenen krijgt ze ook. Dan ziet ze mensen of dingen, die op een natuurlijke manier niet te zien zijn. Zoals op haar 26e. ‘s Nachts in haar bed wordt ze wakker van muziek. Door het raam ziet ze dansende lichtwezens, die een instrument bespelen en op muziek dansen. Daartussen ziet ze haar overleden moeder. ‘Ik kreeg kippenvel,’ schrijft Burger, ‘haar liefdevolle glimlach ging direct naar mijn hart.’ In 1991 krijgt Burger tijdens vakantie in Amerika ook een visioen. Een liefdevolle vrouw openbaart zich dan aan haar en zegt dat ze haar gids in het leven wil zijn. Ook in dromen, krijgt ze prachtige visioenen, zoals vorig jaar als haar vader haar liefdevol omhelst. Verder vindt ze veel troost en antwoorden in de oosterse filosofie.

Openhartig

Burger wisselt de hoofdstukken met haar geschiedenis af met gedichten die ze in de jaren ‘80 en ‘90 heeft geschreven. Hiermee versterkt ze nog de verhalen. De Steenwijkse schrijft openhartig, met humor en veel levenswijsheden. Dat maakt het een inspirerend boek om te lezen. Misschien dat ik er andere mensen mee kan helpen,” zegt Burger nog. ‘Glimp van Licht’ is uitgeven door Paris books. 

Het boek is vanaf 29 januari verkrijgbaar in elke boekhandel, waaronder Primera Steenwijks Boekhuys en Boekhandel Groenendijk. 


Janny Burger met haar boek ‘Glimp van Licht’ - - Foto: Tekst en foto: Hilda Knol

Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00