Afbeelding
Foto: Wiegmink Media

Veertigjarige Twee Recht Twee Averecht is actueel, sprankelend en lekker maf

· leestijd 2 minuten Cultuur

WILLEMSOORD - ‘Ali Baba, oh Ali Baba, het is zo’n goede, die Ali Baba,’ schalt zaterdagavond door de zaal van De Steen. Cabaretgroep Twee Recht Twee Averecht geeft daar in een volle zaal voor de tweede keer dat weekend haar jubileumvoorstelling. De groep bestaat veertig jaar en Ali Stroeve, die als enige er vanaf het eerste uur bij is, krijgt een eerbetoon met dit lied van de Marlets. 

De opkomst na de pauze met het Arabierenlied is hilarisch. Zittend op een genderneutrale baby-kameel maakt Stroeve een glorieuze entree. Ze wordt geflankeerd door Lucina Bolding en Janet Marks, verkleed als Arabieren. Stroeve speelt haar rol met verve; haar gezicht strak in de plooi, terwijl Bolding voortdurend aan haar zit te plukken. Na een orthopedisch probleem schiet ze toch nog in de lach. Het publiek met haar.

Gewildgroei

Ook met vlaggetjes met 40 erop en de gratis bitterballen in de pauze viert de cabaretgroep het veertigjarige bestaan. De titel van de show ‘Gewildgroei’ (onkruid mag) heeft ook een link hiermee. ‘Twee Recht Twee Averecht is ook niet uit te roeien en komt met een humoristische bloemlezing over de diversiteit van het leven’, staat op de flyer. Bolding houdt ook nog even een korte toespraak. Daarin beantwoordt ze de vraag of het spelen nou nooit verveelt. “Nee,” klinkt het resolute antwoord. Dat blijkt trouwens ook uit de rest van het programma. De onderwerpen zijn actueel, het spel is levendig en vooral lekker maf, zoals in sketchjes over LHBTI+, de camper en hooligans. 

Voor zelfspot zijn ze niet bang. Zonder gene etaleren ze hun onhandigheid in het omgaan met de mobiele telefoon en andere technische snufjes in huis. Hun mannen krijgen het er trouwens ook weer ongenadig van langs. “Haal het hamertje uit de auto, anders sta je tegen een dicht autoraam te schreeuwen, want een man zal nooit het raampje opendraaien,” geeft Bolding het publiek als les van de avond mee. 

Wie van de drie

De liedjes, gemaakt door Janet van Veen, zijn bij deze voorstelling vooral heel vrolijk van toon. “Doe het licht uit, spot maar aan, dan kunnen we ons even laten gaan,” is in het openingslied te horen. Echt blijven hangen doen ze niet, maar ze zorgen wel voor mooie en soepele overgangen. Van Veen verzorgt de muziek en dit keer neemt ze ook de rol van panellid in ‘Wie van de drie’ op zich. De kandidaten zijn drie losgeslagen vrouwelijke hooligans. Opnieuw een hilarische sketch.

Serieuze onderwerpen

‘Gewildgroei’ biedt daarnaast ook wat serieuze onderwerpen, zoals de communicatie tussen moeder en dochter en de keuze ‘begraven of cremeren’. Het maakt het uitgebalanceerde show in een aangenaam tempo en volop pikante grappen. Aan kleding is veel zorg besteed. Bijpassend bij het thema is de hoofdkleur groen, waarbij de vrouwen hun nagels ook die kleur geven. Daarentegen is een koffer het enige decorstuk. Maar meer hebben zij ook niet nodig om te sprankelen. “Bij jezelf blijven, geen uiterlijk vertoon,” klinkt het daarom in het slotlied. Twee Recht Twee Averecht is nog springlevend en klaar voor de komende tien jaar.


Foto: René Wiegmink

Vanmiddag en komend weekend geeft Twee Recht Twee Averecht nog vier keer de voorstelling ‘Gewildgroei’ in Willemsoord. Alle kaarten daarvoor zijn al verkocht. Op 12 en 13 april 2024 is de voorstelling nog te zien in Nijeveen en op 23 en 24 mei 2025 in De Meenthe in Steenwijk.

Afbeelding
Afbeelding
Cliënten en begeleider aan de slag in de keuken van De Otterskooi
Jonge mensen met dementie koken voor familieleden in Restaurant De Otterskooi Steenwijkerland 16 uur geleden
De Oldenhof
Tuinieren op De Oldenhof bovenal gezond en gezellig: Stichting zoekt vrijwilligers Steenwijkerland 17 uur geleden
Jeroen en Heleen Kiewiet en hun twee kinderen
Caterent Catering & Verhuur betrekt bedrijfspand aan de Eeser Gaard Partnerbijdrages Insta-Dekop 19 uur geleden