Rick Rakke en de 55-plussers die aan Sociaal Vitaal meedoen
Rick Rakke en de 55-plussers die aan Sociaal Vitaal meedoen Foto: Hilda Knol

Sociaal Vitaal is nieuw beweegproject voor 55-plussers

· leestijd 1 minuut Sport

STEENWIJK - Stichting Steenwijkerland United en Rick Rakke (19) zijn sinds 3 september bezig met een pilot van het nieuwe beweegproject Sociaal Vitaal. Hieraan doen leden van voetbalvereniging ‘d Olde Veste ’54 en hun partners mee van 55 jaar en ouder. Omdat de pilot succesvol verloopt, willen de organisatoren die vanaf 12 januari aan alle inwoners in deze leeftijdscategorie aanbieden. “Iedereen die zijn vitaliteit wil vergroten is welkom!”

Afgelopen woensdag verzamelen tien 55-plussers zich in de kantine van Olde Veste. Het is de tiende van de in totaal twaalf ochtendactiviteiten van het beweegproject Sociaal Vitaal. Elke keer biedt Rick Rakke, derdejaars student aan de CALO in Zwolle, een groepsactiviteit aan. Zo stond er afgelopen weken fitness, tafeltennis, wandelen en wandelhandbal op het programma. Vandaag gaat het tiental wandelvoetballen. Na een warming-up op het mini-voetbalveldje achter de kleedkamers zet Rick pionnen neer. De deelnemers slalommen hierlangs met de bal aan de voet. “En nu met je chocoladebeen en afronden op de goal, maar niet rennen,” instrueert Rick. Na nog wat oefeningen is het tijd voor een partijtje van vier tegen vier.

Werken aan een gezondere levensstijl
Roel Kookman (73) staat tijdens de partijvorm even wissel. Hij vertelt dat hij zich voor de pilot heeft opgegeven omdat hij wat fitter wilde worden. “Maar ik kom ook voor de gezelligheid en om bewuster te worden van wat ik eet,” voegt hij daaraan toe. Wat dat laatste betreft doelt hij op het individuele vitaliteitstraject, dat ook deel uitmaakt van het beweegproject Sociaal Vitaal. Rick legt uit dat hij ook met de deelnemers persoonlijk gaat werken aan een gezondere levensstijl. Het pakket op maat dat hij aanbiedt bestaat uit een beweegschema, voedings- en ontspanningsadvies en een aantal gesprekken.

Elbert Jan Hesse, voorzitter van Steenwijkerland United en Olde Veste, doet ook mee aan de pilot. “Ik hoor ook bij de doelgroep en vind het belangrijk om het aan de lijve te ervaren, zodat ik het beter kan promoten,” vertelt hij. Dat gaat deelneemster Ria Tim (68) zeker ook doen. “Rick doet het fantastisch, hij bedenkt telkens nieuwe spelvormen en oefeningen,” zegt ze enthousiast, terwijl ze weer het veld oploopt. Meteen krijgt ze de bal, die ze netjes opzij schuift, waarna een medespeler kan scoren. Er gaat een gejuich op, de spelvreugde spat er vanaf.

Aanmelden
Inwoners van Steenwijkerland die ook meer willen bewegen, hun gezondheid willen verbeteren of nieuwe sociale contacten willen opdoen, kunnen zich opgeven voor de gratis en vrijblijvende kickoff van het nieuwe traject van Sociaal Vitaal op woensdag 12 januari om 9.00 uur in de kantine van Olde Veste aan de Parellelweg in Steenwijk. Je kunt je daarna meteen inschrijven voor de twaalf wekelijkse groepsactiviteiten en het individuele vitaliteitstraject. Aanmelden kan bij Rick Rakke via steenwijkerlandunited@gmail.com of telefonisch of via WhatsApp via 06-36485184.

Bestuurslid Ineke Kroese bekijkt een proef
Diplomarijden bij STAPS: alle 21 ruiters leggen dressuurproef succesvol af Sport 3 uur geleden
Wethouder Marcel Scheringa (rechts) en raadslid Roland Logtmeijer
Steenwijkerland wil flesjes en blikjes uit afval redden: gemeente plaatst 'doneerringen' Steenwijkerland 3 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Unieke modelbaan op Miniatuur- en Modelbouwspektakel in De Meenthe Steenwijk 17 uur geleden
Wie is er bang voor Virginia Woolf
Met twee video's: Komische Insta-typetjes van Merijn Scholten in De Meenthe Cultuur 19 uur geleden
Frans van der Velden zet een speler van Vitesse '63 op het verkeerde been
VV Steenwijk Old Stars is kampioen regiocompetitie Sport 19 uur geleden