Verlichte velden bij SV VENO
Verlichte velden bij SV VENO Foto: SV VENO

Voetbalclubs verduurzamen

· leestijd 2 minuten Sport

STEENWIJKERLAND - Steeds meer verenigingen in Steenwijkerland zijn bezig met duurzaamheid. Daarbij is de eerste oplossing om de kosten van energie te verminderen en de oude gaslamp op het trainingsveld te vervangen door LED-verlichting. Bij alle gemeentelijke buitensportaccommodaties zijn de energiekosten die opvallen. Wij maken een rondgang langs de voetbalverenigingen. 

Bij VENO springen, bij binnenkomst, de acht masten langs het hoofdveld direct in het oog. “De officiële overdracht moet nog plaatsvinden, maar het is een mooi gezicht. Daar komt bij dat onze 35- en 45-plusteams nu ook thuis kunnen voetballen,“ lacht Rein van der Vecht. Samen met het bestuur van de voetbalvereniging uit Vollenhove was de clubman een jaar lang druk met de realisatie van de nieuwe lichtinstallatie. “Gelukkig waren Willemsoord en Olde Veste ons voorgegaan. Uit dat proces hebben we onze voordelen kunnen halen,“ aldus van der Vecht die samen het traject bewandelde met de gemeente. “Op onze trainingsvelden stond een sterk verouderde lichtinstallatie en daarnaast was een wens van de club om ook in de avonduren een wedstrijd te kunnen spelen. Daarnaast speelde het kostenplaatje natuurlijk een belangrijke rol want de oude gasverlichting zijn ware energieverslinders.” 

De Groene Club
Rein van der Vecht deelt daarbij de complimenten uit richting de ambtenaren van de gemeente Steenwijkerland. “Ze hebben ons geweldig geholpen. Want je moet natuurlijk voldoen aan de wettelijke normen, gemeentelijke vergunningen en de eisen van NOC/NSF. Zo kregen we het advies om lid te worden van de Groene Club.” Deze landelijke club werd op initiatief van diverse sportbonden, waaronder de KNVB, en provincies in het leven geroepen om de verenigingen in het land te helpen om hun accommodatie te verduurzamen. Daarbij lag de focus op de grootste onkostenpost, energie, terug te dringen. “Uiteraard komt de Groene Club, na onderzoek en metingen, met een compleet plan. LED-verlichting in het clubgebouw, zonnepanelen en veldverlichting. Maar ook op de vraag van wie gaat betalen komen ze met heldere antwoorden,“ legt Rein van der Vecht uit. “ Je kunt bij diverse instanties subsidie krijgen maar dat moet je als club wel weten. De Groene Club en de Gemeente hebben ons daarbij geweldig geholpen.” Voor voetbalvereniging VENO zit het gehele traject erop. “De officiële overdracht moet nog plaats vinden maar dat gebeurt op een gezellige avond dus dat moet, als de corona het toelaat, wel goed komen,“ lacht van der Vecht.

Langdurige traject
Nadat eerder de voetbalverenigingen Willemsoord en Olde Veste het traject doorliepen is momenteel onder andere FC Oldemarkt bezig om haar accommodatie aan te passen. Bij SVBS 77 in Belt-Schutsloot hoopt dat de LED-verlichting dit seizoen nog gaat branden. “Het is een langdurig traject waarbij veel vergunningen voorbij komen. We zijn nu bijna zo ver. Daarbij wil ik direct de kanttekening plaatsten dat de mensen van de gemeente ons geweldig geholpen hebben. Daarnaast hebben we een ingenieursbureau die ons bijstaat,“ vertelt SVBS bestuurslid Jesse van Dijk.

SV Blokzijl wacht even rustig af met het aanschaffen van LED-verlichting op het trainingsveld. “Het moet de club natuurlijk wel iets opleveren en wij trainen met maar een beperkt aantal elftallen,“ zegt voorzitter Jeroen van Duijvenvoorde. “We hebben als club de afgelopen tien jaar al veel gedaan op het gebied van duurzaamheid, zoals zonnepanelen en zonneboilers. We staan zeker open voor dit soort zaken.” 

Kostenplaatje
Net als bij Blokzijl en veel andere kleinere voetbalclubs speelt ook bij Kuinre het kostenplaatje een grote rol. “Een aantal jaren geleden is onze accommodatie op NOC/NSF-normen gebracht dus wat dat betreft zijn we wel bij de tijd,“ geeft voorzitter Ruud van den Hengel aan. “Dan moet je als kleinere club de kosten en baten tegen elkaar afwegen. Natuurlijk gaan we dat doen maar ik heb mijn twijfels om dat er ook bij ons maar een beperkt aantal elftallen gebruik maken van het trainingsveld.

Valentijn Hoogenkamp
Valentijn Hoogenkamp komt niet naar de Buze Cultuur 8 uur geleden
Het winnende vrouwenteam, vlnr: Angelica Braam, Natasja Bolt, Hilda Knol, Tiny Landman, Saskia Kasma, Miranda Bastiaans en Carolien Stuurman
Oldstars vrouwen VV Steenwijk winnen toernooi Heracles Almelo, mannen worden derde in Irnsum Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland 10 uur geleden
De selectie van Oranje Zwart in 2022
Voetbalvereniging Oranje Zwart viert 75 jarig jubileum Sport 22 uur geleden
Tilko Gernaat
CPB stelt vragen aan het college over afgesloten burg in Belt-Schutsloot Politiek 27 mrt, 17:00