Het vrouwenpeloton met Lotte Veenstra op kop
Het vrouwenpeloton met Lotte Veenstra op kop Foto: René Wiegmink

Bart Swings en Marijke Groenewoud winnen de Skeelerklim van Steenwijk

· leestijd 1 minuut Sport

STEENWIJK - De 36e editie van de Skeelerklim van Steenwijk is gewonnen bij de mannen door de Belg Bart Swings en bij de vrouwen door Marijke Groenewoud. Voor Swings was het zijn derde overwinning in Steenwijk. Groenewoud zegevierde ook al in 2019. Vooral bij de finish bovenaan de klim, maar ook verderop langs het parkoers stonden veel toeschouwers. 

“De vrouwen maakten er een mooie, harde wedstrijd,” zegt René de Klein, sectievoorzitter inline scaten van de KNSB. “Vaak blijven de vrouwen bij elkaar in een peloton zitten, maar vanavond ontstond een mooi gevecht met een kopgroep.” In die kopgroep verrichten vooral de latere nummers één, Marijke Groenewoud, en twee, Elsemieke van Maaren, veel kopwerk. De derde plek is voor Fleur Veen. De uit Wanneperveen afkomstige Ineke Dedden passeert de finish in de achtervolgende groep en eindigt zo rond de top 10. 

Zware dag

Groenewoud zegt tegen presentator Jannes Mulder dat de race voor haar geen appeltje, eitje was. “Als je vijftien keer die heuvel op moet, heb je na afloop wel het gevoel dat het een zware dag was,” zegt ze na afloop. Om te vervolgen: “Toen ik in de kopgroep zat wilde ik het ook afmaken. De andere vrouwen wilden niet rijden, maar Elsemieke en ik bleven er voor gaan,” vat ze de het strijdplan samen. 

Kopgroep van tien man

Bij de mannen ontstaat ook al gauw een kopgroep, die bestaat uit tien rijders. De voorsprong op de achtervolgende groep is halverwege gegroeid tot bijna een halve minuut. In de voorlaatste ronde ontsnapt Christian Haasjes, maar hij wordt weer bijgehaald. De eindsprint wint Bart Swings, op de voet gevolgd door Bart Hoolwerf en zesvoudig winnaar Gary Hekman. 

Die finish wordt nog ontsierd door een valpartij van Casper de Gier. Met een paar schaafwonden en een scheur in zijn broek, loopt het gelukkig goed voor hem af. Hij zegt dat hij door een andere rijder onderuit is gehaald.

Huldiging

Bart Swings en Marijke Groenewoud krijgen beiden € 250. Deze winnaars worden gehuldigd door rondemis Dani Faber en ontvangen een bloemetje van haar. De vijftienjarige Steenwijkse geniet van haar rol. “Het was een superleuke ervaring, heel speciaal, dat maak je in het dagelijks leven niet gauw mee,” reageert ze bibberend van de kou na afloop. Swings en Groenewoud mogen bovendien de oranje trui aantrekken omdat zij de leiders zijn in het klassement van de Reggeborgh Marathon Inline Cup 2022.

Cadeaus voor Henk Ymker

Voor medeorganisator Henk Ymker zijn er na afloop cadeaus als dank voor zijn jarenlange inzet voor de Skeelerklim van Steenwijk en de skeelersport in het algemeen. Van de organisatie ontvangt hij een horloge en van de KNSB uit handen van René de Klein een bronzen beeld. Voor zijn vrouw Jannie zijn er bloemen. Gary Hekman overhandigt aan Ymker een bos bloemen namens de rijders. De Klein toont zich heel tevreden over het verloop. “Het was een prachtige race. Dit is een marathon zoals een marathon moet zijn. Die moet je hier elk jaar rijden,” zegt hij na de prijsuitreiking. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Peter Michael aan kop, met schuin links van hem in het blauw de latere winnaar Bart Swings
Olde Veste - Jubbega eindigde op 21 januari in 4-0
Update met reactie bestuur Olde Veste: Jubbega trekt zich terug uit competitie: Olde Veste zakt naar tweede plaats Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Moment Design Collectief viert nieuwe naam Feel it! met gratis fotosessies Steenwijkerland 15 uur geleden
Afbeelding
Eerbetoon ter gelegenheid van 80e verjaardag: Overzichtstentoonstelling fotograaf Rutger ten Broeke uit Baarlo bij Museum Hilversum Cultuur 16 uur geleden
Werkoverleg organisatoren
Vrijwilligers Congres in Vollehoven: 'Graag trekken we een blik met vrijwilligers voor jullie open' Steenwijkerland 18 uur geleden
Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter
Vanwege grote belangstelling tweede lezing Sjef Damhuis op 29 april over Einsatzkommando van Steenwijk Steenwijkerland 17 apr, 20:36
Piet Bijker in actie als scheidsrechter bij de jeugd -
Kopduel met scheidsrechter Piet Bijker: 'Nog nooit een wedstrijd hoeven staken' Met vijf foto's 17 apr, 18:00