Manon Kamminga, winnares in 2018
Manon Kamminga, winnares in 2018 Foto: Neeke Wassenbergh

‘Klim van Steenwijk’ dinsdag 3 mei start nationale skeelercompetitie

· leestijd 1 minuut Algemeen

STEENWIJK - Op dinsdag 3 mei begint in Steenwijk voor het eerst na twee jaar weer een nationale skeelercompetitie met als inzet de Reggeborgh Inline Cup. De befaamde Klim van Steenwijk is de eerste van acht daarvoor meetellende marathons. Vervolgens wordt er gereden in Oldebroek (14 mei), Amersfoort (27 mei), Nijelamer (3 juni), Utrecht (8 juli), Boxmeer (25 juli), Apeldoorn (30 juli) en Otterlo (6 augustus).

De Klim van Steenwijk wordt verreden op een selectief parcours van 2400 meter met de finish op het hoogste punt. De erelijst van deze oudste wedstrijd van ons land geeft aan, dat hier alleen maar de toppers uit het peloton hebben kunnen zegevieren.

Gary Hekman

Gary Hekman is recordhouder op het Klimparcours met liefst zes triomfen, waarvan die tijdens de EK-titelstrijd in 2016 wel de mooiste was. Hekman klopte na een zinderende eindsprint de Belg Bart Swings, die zelf tweemaal de beste was in Steenwijk. Andere overwinningen waren onder meer weggelegd voor Arjan Smit (vijf keer), Erik Hulzebosch (vier), Ingmar Berga, Crispijn Ariëns, Jouke Hoogeveen en ook de veel te jong overleden Sjoerd Huisman.

In de rijke historie van Steenwijks Skeelerklim komen we in het eerste decennium op de imposante erelijst de namen tegen van Dries van Wijhe, Henri en René Ruitenberg, Edward Hagen en Haico Bouma. Behalve Swings stonden ook andere prominente buitenlanders op de hoogste tree van het huldigingpodium, te weten de Fransman Cédric Michaud, Michael Byrne (Australië) en Peter Michael (Nieuw-Zeeland).

Dames

Ook bij de dames hebben alleen maar complete rijdsters de Klim van Steenwijk kunnen winnen. Elma de Vries triomfeerde drie keer en is daarmee recordhouder. Tot twee zeges bleken in staat de uit België afkomstige Jessica Gaudesaboos, de Italiaanse grootheid Francesca Lollobrigida en Manon Kamminga. Eerder kwamen ook de zusjes Janita en Gretha Smit beiden tot twee overwinningen. Winnares van de in 2019 voor het laatst verreden Klim was Marijke Groenewoud, die in de eindsprint de sterke Duitse Josie Hofmann en favoriete Manon Kamminga in die volgorde wist te kloppen.

Marijke Groenewoud beleefde daarna haar definitieve doorbraak door zelfs wereldkampioen massastart te worden en afgelopen winter tijdens de Olympische Spelen de bronzen medaille te veroveren op de ploegachtervolging.

Voor de vijftiende achtereenvolgende keer is ELEQ mastering electricity hoofdsponsor van de Klim van Steenwijk, die voor de 36e keer op de kalender prijkt en met Oldebroek tot langst bestaande skeelermarathons van ons land behoort.

Afbeelding
Arnold Struik jr. neemt de leiding in Jos Verheijen Memorial driebandentoernooi Sport 11 uur geleden
Olde Veste - Jubbega
Bestuur Olde Veste doet hernieuwde oproep aan KNVB: 'Door Jubbega uit de competitie te nemen beloon je de club' Sport 12 uur geleden
Jan Vayne en Adriaan Stoet
Wiedenconcert met Jan Vayne en Adriaan Stoet Cultuur 12 uur geleden