Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Steenwijk ’34 gestart met vernieuwde opzet regiotrainingen

· leestijd 2 minuten Sport

STEENWIJK – Op 29 oktober heeft Steenwijk ’34 de eerste regiotraining georganiseerd na afwezigheid van bijna 25 jaar. Tijdens deze trainingen wordt er samengewerkt met verenigingen in de omgeving. Doel van deze trainingen is om kennis tussen de verenigingen te delen, jonge zwemmers beter te maken en trainers van de diverse clubs de mogelijkheid te geven om hun trainerslicentie op peil te houden. De KNZB ondersteunt het initiatief en heeft aangegeven dat de opzet aan alle eisen voldoet om de licenties van de trainers op peil te houden.

25 jaar geleden voor het laatst
De regiotrainingen waren in de jaren ‘80 en ’90 een begrip in Overijssel. Menig trainer van nu heeft er zelf aan deelgenomen. In die tijd was de inzet vooral om de zwemmers technisch te ontwikkelen, waarbij de toenmalige hoofdtrainer van Steenwijk ’34, Henk van der Wulp, de drijvende kracht hierachter was. De animo voor de gezamenlijke regiotrainingen liep echter terug en in het voorjaar van 1998 is er een punt gezet achter deze regiotrainingen.

Na bijna 25 jaar zijn we als Steenwijk ’34 dan ook verheugd dat we in een nieuwe opzet weer regiotrainingen organiseren in de Waterwyck. De coördinerende kracht hierachter is Manuela Dekkinga, die als hoofdtrainer van Steenwijk ’34 de taak op zich heeft genomen om meerdere thematische regiotrainingen te organiseren.

Thematisch trainen
Dit seizoen zullen er in ieder geval vier regiotrainingen worden georganiseerd, waarbij elke training een eigen thema heeft. Zo zullen onder andere de onderwerpen ‘ligging in het water’, ‘voeding in relatie tot de sport’ en ‘mentale aspecten van het wedstrijdzwemmen’ aan bod komen, maar natuurlijk zal er ook aandacht zijn voor de verschillende zwemslagen met trainingen op zowel het land als in het water.

Clinic Marcel Wouda startschot
De aanleiding van de nieuwe opzet regiotrainingen is voortgekomen uit de clinic van oud-bondscoach Marcel Wouda in februari dit jaar, waarbij ook trainers van enkele verenigingen uit de regio aanwezig waren. Daar werd door Steenwijk ’34 gepolst of er weer behoefte is aan gezamenlijke trainingen. Alle aanwezige trainers en begeleiders waren enthousiast. Ook werd het initiatief volop door Wouda ondersteund. Steenwijk ’34 is daarna aan de slag gegaan met de ontwikkeling van de regiotrainingen nieuwe stijl in samenwerking met de KNZB en met de adviezen van Wouda. Op deze manier kunnen de deelnemende trainers licentiepunten verkrijgen voor het behoud van hun trainersstatus. Maar bovenal verkrijgen ze nieuwe inzichten in de genoemde thema’s om zodoende de zwemmers beter te kunnen begeleiden in hun ambities als wedstrijdzwemmer.

Eerste regiotraining
29 oktober jongstleden vond het eerste deel van de regiotraining plaats in de Waterwyck, waarin de fysiotherapeut van de nationale zwemploeg, Rienk Koeneman, uitgenodigd was om aandacht te besteden aan de houding in het water middels een training voor zowel de zwemmers als de trainers. Koeneman gaf in de sporthal handige tips aan zwemmers en trainers van vijf verenigingen over hoe je door meer ruimte in je gewrichten te maken een andere ligging in het water verkrijgt. Hierdoor kun je veel meer rendement halen tijdens het zwemmen.

Het tweede deel van de regiotraining vond plaats in de zwemzaal, waarbij geleerd werd hoe je tips van Rienk in de praktijk kunt gebruiken. Dit gebeurde onder leiding van de tweede hoofdtrainer van Steenwijk ’34, Rick Driezen, die al het geleerde stapsgewijs in trainingsopdrachten had verwerkt. Deze zwemtraining was ook tweeledig: voor de zwemmers in de uitvoering van de oefeningen en voor de trainers in de voorbereiding en begeleiding van de zwemmers. Alle zwemmers en trainers waren enthousiast over de opzet van deze nieuwe regiotraining en nemen een groot aantal leerervaringen mee in de rugzak naar huis.

Ondertussen zijn de voorbereidingen voor de volgende regiotraining alweer in volle gang. Getracht wordt om nog meer verenigingen in de regio te gaan betrekken bij dit prachtige initiatief van Steenwijk ’34. Aan deze eerste regiotraining namen naast Steenwijk ’34, De Eerste Kolk uit Genemuiden, ZVZ uit Zwartsluis, De Reest uit Meppel en Zwemclub Urk deel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Duurzaam Willemsoord organiseert op 29 mei informatieavond over zonnepark Steenwijkerland 2 uur geleden
Sjef Damhuis houdt zijn lezing in Hoogthij
Lezing Sjef Damhuis over nazi-terreur in Steenwijk: MFC Hoogthij met 200 bezoekers twee keer uitverkocht Steenwijkerland 4 uur geleden
Afbeelding
Oldtimer Festival Vollenhove is op zaterdag 11 mei Steenwijkerland 19 uur geleden
Afbeelding
Controle op waterkwaliteit zwemplassen van start Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Arnold Struik jr. neemt de leiding in Jos Verheijen Memorial driebandentoernooi Sport 22 uur geleden
Olde Veste - Jubbega
Bestuur Olde Veste doet hernieuwde oproep aan KNVB: 'Door Jubbega uit de competitie te nemen beloon je de club' Sport gisteren