De Grote Kerk in Steenwijk
De Grote Kerk in Steenwijk Foto: Aangeleverd

Torenwachters, Klaas de Jong en HVS voeren samen campagne voor ‘Verdubbelaar’

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - Twee van de zeven winnaars van een Stadscheque hebben besloten om de krachten te bundelen. Ze proberen zo samen de ‘Verdubbelaar’ te winnen. Dat zijn de torenwachters van de Steenwijker toren (project 6) en Klaas de Jong, die een webcam in de nestkast van de slechtvalken gaat plaatsen (project 1). De Historische Vereniging Steenwijk, die geen Stadscheque heeft gewonnen, haakt hierbij aan. 

De Torenwachters gaan hun Stadscheque besteden voor verbeteringen aan de toren en ze willen een bezoek aantrekkelijker maken voor degenen die de toren willen beklimmen. Er komen op de trans informatiebordjes: waar zie je wat en wat is de afstand. Ook maken de torenwachters de luidklokken weer zichtbaar. De openingstijden worden bovendien flexibeler. En er komt een website met wetenswaardigheden over de toren. 

Webcam voor nestkast
Het project van Klaas de Jong om de nestkast voor slechtvalken te voorzien van een webcam komt ook in aanmerking voor een cheque van € 2.500. Voor de ‘Verdubbelaar’ zijn de projecten 1 en 6 dus elkaars concurrent maar ze hebben ook een gemeenschappelijk belang.

Torenwachter John Hoogma: “In september vorig jaar las ik in de krant dat de gemeente een vergunning aanvroeg om op de trans van de toren een nestkast te plaatsen voor slechtvalken. We hebben toen de aanvraag bekeken. Uit de gegevens bleek niet dat er een webcam zou worden geplaatst. Daarom vroegen we de gemeente alsnog een webcam te installeren in de nestkast. Voor ons als torenwachters zou dat een extra attractie zijn. We kregen een uitnodiging om te komen praten, maar het overleg kwam niet tot stand. Toen begin januari de projectleider van de stadscheques, Bauke de Heer, ons informeerde dat we een cheque hadden gewonnen vroeg hij waarvoor we onze cheque gaan gebruiken. Ik opperde dat we mogelijk ook een webcam bij de nestkast wilden plaatsen. Toen kreeg ik te horen dat er een ander project € 2.500 heeft gewonnen voor een webcam bij de nestkast.” 

Gezamenlijk gebruik apparatuur
Via De Heer kwamen Hoogma en De Jong, de indiener van het webcam-plan, met elkaar in contact. En dat was maar goed ook want de webcam en alles wat daar bij komt kijken blijkt erg kostbaar. De Jong: “Ik was onaangenaam verrast dat er veel meer geld mee gemoeid is dan waar ik rekening mee hield. Niet alleen zijn er webcams nodig maar ook internetverbinding, computer, website en een aantal koptelefoons. John Hoogma vertelde dat de torenwachters voor het project van de Historische Vereniging Steenwijk (HVS), ook apparatuur nodig hebben. Die apparatuur kunnen we gezamenlijk gebruiken.”

Gerrit Heidinga van HVS: “Als Historische Vereniging werkten we al samen met de torenwachters aan een project voor mensen met hoogtevrees of mobile beperking. Zij kunnen niet (meer) met hun groep mee naar boven om van het uitzicht te genieten. In het portaal van de toren willen we een alternatief bieden. Op een groot scherm laten we videobeelden zien die gemaakt zijn vanaf de trans. Zo ervaren ze toch de ‘torenbeleving’. Ook andere historische filmbeelden over Steenwijk en omgeving kunnen we projecteren. Bovendien kan de apparatuur worden gebruikt voor het project van Klaas de Jong om de beelden vanuit het nest van de slechtvalken ook in het portaal te laten zien. Als we de de ‘Verdubbelaar’ winnen, willen we die daarvoor inzetten.”

Campagne
Hoogma: “We hebben afgesproken om de campagne voor de ‘Verdubbelaar’ te bundelen. En roepen iedereen op – ook degenen die voor de webcam (project 1) zijn – te stemmen op het project Steenwijker toren (project 6). Dan gaan geen stemmen verloren. Als we de meeste stemmen krijgen, realiseren we drie projecten: De webcam van project 1, het alternatief voor niet-klimmers (project HVS) en allerlei verbeteringen aan de Steenwijker Toren (project 6). Een duidelijke win-win situatie. Twee winnende projecten die drie plannen realiseren. Hier is echt sprake van 1 + 1 = 3. We roepen daarom op: Stem project 6 via de website www.steenwijkerland.nl/stadscafe.”

Afbeelding
Arnold Struik jr. neemt de leiding in Jos Verheijen Memorial driebandentoernooi Sport 15 uur geleden
Olde Veste - Jubbega
Bestuur Olde Veste doet hernieuwde oproep aan KNVB: 'Door Jubbega uit de competitie te nemen beloon je de club' Sport 16 uur geleden
Jan Vayne en Adriaan Stoet
Wiedenconcert met Jan Vayne en Adriaan Stoet Cultuur 16 uur geleden