Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Kopletters: ‘Knipoog’ van Inez van den Akker

· leestijd 1 minuut Column

In ‘Kopletters’ doet Annica Koot uit Steenwijk maandelijks verslag van een boek uit De Kop. Dit keer is dat ‘Knipoog’ (2004), een gedichtenbundel van Inez van den Akker uit Oldemarkt. De uitgeverij is Twinkle Oldemarkt. 

‘Knipoog is een gedichtenbundel, door Inez van den Akker samengesteld uit eerder verschenen gedichten die soms in originele vorm en soms zijn aangepast omdat de tijd haar anders heeft doen denken. Er staan ook meer recente gedichten in en er is plaats ingeruimd voor werk van Dick en Cor Gravesteyn. Bij ontvangst blader ik het direct even door. Ik vraag me af: wat is mijn eerste indruk en krijg ik zin om het te gaan lezen. Dit boekje viel open bij het gedicht dat mij, ook na alles gelezen te hebben, het meest raakte, ontroerde en ook de wrange werkelijkheid toonde:

Kleiner

Oude mensen worden steeds kleiner
Ze krimpen totdat
ze passen in een kamertje, niet meer
dan een hokje
waar ze alvast kunnen wennen
aan een kist


De vormgeving is simpel gehouden, elke pagina heeft een gedicht, af en toe is een kleine illustratie opgenomen. De gedichten zelf zijn heel verschillend van toon en schrijfwijze. Bij een aantal gaat het vooral om de alliteratie, die zou je het best hardop kunnen lezen of voorlezen. Andere zijn persoonlijker, meer liefdesgedichtjes. Maar ook geleden pijn uit vroegere tijden wordt verwoord. Af en toe schuurt de eindzin. Van den Akker lijkt gezocht te hebben naar het juiste woord, dat er niet echt is en dan komt een wat krampachtig einde met een soms voor mij onbekend woord. Sommige gedichten lijken iets te veel op Sinterklaasgedichten en sommige lijken op een uitgevoerde opdracht.

Omdat het een samengesteld boekje is met eerder geschreven gedichten, ontbreekt een samenhang en samenhangende sfeer. Daarom had ik graag een datum onder de gedichten gezien om de groei of de verandering beter te kunnen plaatsen. 

Maar over het algemeen is het een mooie uitgave waaruit iedereen zijn lievelingsgedicht kan halen en zelf mag bepalen wat mooi is of wat raakt.

Afbeelding
Wandelexcursie in De Wieden: De natuur in bloei! Steenwijkerland 6 uur geleden
Barsbekerbinnenpolder
Barsbekerbinnenpolder beter ingericht voor weidevogels: 'Samenwerking goed voor de natuur én de agrarische sector' Steenwijkerland 8 uur geleden
Afbeelding
Dweilorkesten zorgen zondag 26 mei voor gezelligheid in centrum Steenwijk: Koopzondag met Grand Finale op de Markt Cultuur 8 uur geleden