Ivanka herenigd met haar vader. Rechts Janneke en links Herman.
Ivanka herenigd met haar vader. Rechts Janneke en links Herman. Foto: Aangeleverd

Steenwijkers halen Ivanka (7) uit Oekraïne naar Nederland voor hersenoperatie in Groningen

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - “There is no time to waste, can you help me?” Die indringende vraag stelde Dymitro Ferniuk in mei aan Janneke ten Brink. Deze Oekraïner, die in Steenwijk woont en werkt, vroeg daarmee hulp voor zijn zevenjarige dochtertje Ivanka dat met zijn vrouw en nog twee kinderen in Oekraïne verbleef. Ivanka heeft een waterhoofdje en had dringend een operatie nodig. Dat kon niet in Oekraïne en daarom zorgde Janneke ervoor dat het meisje vorige week in Groningen geholpen kon worden. “Iedereen zei tegen mij dat dit een mission impossible zou worden.” 

Na een lange en zenuwslopende reis is Ivanka op maandag 11 juli in het UMCG Groningen aangekomen, waar ze binnenkort geopereerd zal worden. Ivanka is geboren met een waterhoofdje (hydrocephalus). Sinds 2017 heeft het meisje geen goede zorg meer gehad. Nadat de oorlog uitbrak, was medicatie in Oekraïne niet meer leverbaar. Ivanka had daarom veel pijn. Bovendien moest haar hersendrain, die verstopt was, vervangen worden. Haar moeder heeft geprobeerd met haar op de arm (Ivanka kan niet lopen) te vluchten, maar dat mislukte. Haar vader, die bij Delta House werkt en bij het uitbreken van de oorlog in Nederland verbleef, kon vanwege de oorlog zijn gezin niet ophalen. Ivanka kan bovendien niet in een gewone auto reizen, daarvoor is een ambulancevlucht nodig. Ten einde raad nam Dymitro contact op met Janneke ten Brink. Hij wist dat zij begin maart vanuit haar Kinderopvang Jabadoe kinderartikelen had ingezameld voor Oekraïne. 

Verschil maken

Janneke is geraakt door Dymitro’s hulpvraag en besluit in actie te komen. “Ik kan niet de hele wereld helpen, maar als iemand op je pad komt, die jou nodig heeft, dan kun je het verschil maken,” zegt ze. Wat volgt is een lang en ingewikkeld traject langs allerlei instanties en hulporganisaties, zoals het Rode Kruis en Unicef. “Na Dymitro’s telefoontje ben ik nog dezelfde dag met hem om de tafel gaan zitten en hebben we besproken hoe we Ivanka naar Nederland konden halen.” Het UMCG Groningen is bereid om de operatie te doen. “Het grootste probleem was het regelen van medisch vervoer van Oekraïne naar Nederland,” blikt Janneke terug. Zij krijgt daarbij hulp van een ouder van haar kinderopvang. Deze Nina den Boer is vanaf half mei dagelijks bezig geweest om alles te regelen. Uiteindelijk krijgen ze contact met Smart Medical Aid. Deze organisatie regelde het vervoer van A tot Z, waarna het wachten was op groen licht vanuit de Nederlandse overheid, maar dat kwam niet, terwijl er al een Britse anesthesist in Oekraïne was.  

Geharrewar aan de grens

De derde poging van Janneke en haar hulptroepen lukte drie weken later wel. “Ineens konden alle eindjes op die ene zondag aan elkaar geknoopt worden.” Janneke heeft dan nog vier dagen de tijd om het medische vervoer te regelen. Daarvoor had zij zelf een logistiek plan gemaakt en de coördinatie daarvan op zich genomen. Voorwaarde was dat zij zelf aanwezig zou zijn bij de overdracht van de Oekraïense op de Poolse ambulance. Goede vriend Herman Greveling biedt aan om mee te reizen en haar te helpen. Ivanka’s moeder regelt zelf een Oekraïense ambulance, die haar en Ivanka naar de grens met Polen kan brengen. Voordat het tweetal bij de Poolse grens arriveert, gaat er nog van alles mis. “Onze vlucht op Schiphol werd gecanceld en moesten we overboeken. En bij de Oekraïense ambulance kreeg geen toestemming bij de grens en moest plotseling naar een andere grensovergang rijden en wij ook,” zegt Janneke. Dymitro is ondertussen in de auto naar de Poolse grens gereisd. Na veel geharrewar met de douanebeambten kan hij na veel wanhopen en lang wachten eindelijk Ivanka en de andere gezinsleden in zijn armen sluiten. De Poolse ambulance rijdt vervolgens vlot naar het vliegveld van Luplin, waar een medisch vliegtuig Ivanka en haar moeder naar Eelde vliegt.

Doneeractie ‘Help Ivanka’

Omdat Ivanka een vluchtelinge is, wordt de medische zorg in Groningen vergoed. Voor de € 25.000 die het medische vervoer koste, is Janneke de doneeractie ‘Help Ivanka’ gestart. “Dit bedrag is voorgeschoten door iemand, maar moet wel terugbetaald worden,” legt zij uit. Een week nadat Ivanka in Groningen arriveerde, is al een bedrag van bijna € 4.000 binnen. Na het verblijf in het ziekenhuis zullen moeder en dochter zich bij vader Dymitro en de twee andere kinderen voegen in Huis ten Wolde.

Doneren kan op: www.doneeractie.nl/help-ivanka/-64961.

Afbeelding
Donderdag 30 mei a.s.: speeddaten met VSBfonds voor financiering sociale projecten in Overijssel Algemeen 23 uur geleden
Aanvallende actie van Jason Huisman
Update: Olde Veste wint laatste competitiewedstrijd tegen Alcides met 3-1 Met foto- en videoverslag gisteren
Bas Nijhuis
Bas Nijhuis volgt Overijsselse Olympische sporters in eigen Oost-serie 'Bas naar de Spelen' Sport gisteren